Hlavní obsah

Zase změna. Roušky nebudou povinné v restauracích, obchodech ani školách

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pravidla pro povinné nošení roušek se mění ještě dřív, než vstoupila v platnost. Z nařízení, které má platit od 1. září, vypadla povinnost nosit roušky v restauracích, školách, obchodech či službách. Roušky budou i nadále povinné v MHD, na úřadech, v orgánech veřejné správy, ve volebních místnostech nebo v sociálních a zdravotnických zařízeních.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Vojtěch Adam na čtvrteční tiskové konferenci.

Článek

V pondělí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uváděl, že roušky budou plošně povinné v obchodech nebo v dopravních prostředcích, povinnost v restauracích nepředpokládal. Ve středu uspořádal tiskovou konferenci, kde řekl, že i v restauracích či u kadeřníka lidé ochranu nosu a úst mít musí. A ve čtvrtek je to zase jinak.

„Diskutovali jsme nyní pro a proti i to, co je realizovatelné na základě chytré karantény tak, abychom reagovali promptně,” sdělil na úvod čtvrteční tiskové konference ministr Vojtěch.

Jsem v šoku, co z ministerstva vypadlo, říká Babiš. Chaos s rouškami projedná s Vojtěchem

Domácí

„Debata prošla nějakým vývojem od pondělí. Je to ale poměrně zásadní změna, a proto jsme se k tomu dnes opět vrátili,” reagoval na kritiku novinářů.

Vojtěch: Babiš na jednání o opatřeních k rouškám byl, panovala shoda

Domácí

Do Vojtěcha se kvůli opatřením, které ve středu odpoledne ministr vyhlásil, pustil večer premiér Andrej Babiš (ANO). „Jsem trochu v šoku z toho, co vypadlo z ministerstva zdravotnictví. Vůbec se mi to nelíbí,“ citoval premiéra Radiožurnál.

Přehledně: Kde budou od 1. září povinné roušky (stav k 20. srpnu)

Domácí

Roušky tak nebudou například v kadeřnictvích, obchodech, restauracích, fitness centrech, vnitřních bazénech ani ve školách. Tam budou povinné jen tehdy, pokud bude nějaký region na „koronavirovém semaforu” označen oranžovou barvou. Ta značí počátek komunitního šíření. Právě kvůli opatřením ve školách se bude nově podoba semaforu zveřejňovat v pátek, nikoliv v pondělí.

Od 1. září tedy budou muset lidé nosit plošně roušky v MHD, na úřadech, v orgánech veřejné správy, ve volebních místnostech, v sociálních a zdravotnických zařízeních. Pokud se to ještě nezmění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám