Hlavní obsah

Praha stojí před dalšími proticovidovými opatřeními

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kvůli rekordnímu nárůstu počtu nových případů je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) pravděpodobné, že v Praze dojde k zavedení dalších opatření proti šíření koronaviru. Ministr to ve středu večer uvedl v České televizi. Za poslední týden přibylo v Praze 636 nových případů.

Článek

„Velmi pravděpodobně budeme muset přistoupit k nějakým dalším opatřením zejména v Praze, protože situace v Praze je zkrátka stále nejhorší z hlediska počtu nakažených, respektive toho nárůstu,” řekl Vojtěch, který je sám od středy v karanténě kvůli kontaktu s nakaženou hlavní hygieničkou, i když měl test na koronavirus negativní.

O konkrétní podobě opatření bude ministr diskutovat s hygieniky. „Může dojít případně na nějaké rozšíření povinnosti nošení roušek nebo nějaká další opatření preventivního charakteru,” naznačil ministr, jakým směrem by se mohla opatření ubírat.

Koronavirus má i šéf ÚZIS. Babiš měl při schůzce respirátor a do karantény nemusí

Koronavirus

Mluvčí pražské hygienické stanice Zbyněk Boublík zatím konkrétnější nebyl. „Epidemiologická situace se mění ze dne na den a veřejnost je informována v pravidelných intervalech,” řekl Novinkám obecně ve čtvrtek ráno.

Naznačil, že případná další opatření by mohla být oznámena v pátek v rámci aktualizace „koronavirového semaforu”, který ukazuje stupně pohotovosti a z nich vyplývající opatření.

Praha zatím žlutá

Praha je jako jediný region od minulého týdne ve druhém stupni rizika, který znamená počínající komunitní přenos.

Roušky jsou nyní povinné v hromadných dopravních prostředcích, na úřadech i ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Doporučeny jsou i ve školách.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Stupně pohotovosti a opatření vyplývající z aktuální epidemiologické situace v ČR

Podle epidemiologického semaforu by v případě počínajícího komunitního přenosu mohlo dojít mimo jiné k zavedení širší povinnosti nošení roušek, které by mohly být povinné například v nákupních centrech. Manuál zmiňuje rovněž možné omezení otevírací doby podniků veřejného stravování i další omezení počtu účastníků hromadných akcí. Rozhodnutí o jednotlivých nařízeních je ale na hygienicích.

Pokud by se z metropole stala oblast s narůstajícím komunitním přenosem, mohlo by dojít k omezení hromadných akcí i provozu škol. Lidem by hygienici doporučili omezit kontakty i cesty na minimum.

Přehledně: Co budou znamenat barvy v chystaném semaforu

Koronavirus

Počty nově odhalených případů nákazy v posledních dnech stoupají, ve středu přibylo rekordních 650 osob, přičemž provedeno bylo necelých 11 tisíc testů. Aktivních případů je 7022.

Celkově bylo od počátku testování odhaleno 25 773 potvrzených případů, přičemž 425 lidí s potvrzenou nákazou covid-19 zemřelo. V nemocnicích je hospitalizováno momentálně 172 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám