Hlavní obsah

Nouzový stav se prodlouží

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Poslanecká sněmovna schválila hlasy vládních poslanců prodloužení nouzového stavu o 30 dní, tedy do konce června, jak žádala vláda. Návrh opozičního hnutí ANO na čtrnáctidenní prodloužení byl zamítnut.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pro prodloužení nouzového stavu kvůli zvládání uprchlické vlny z Ukrajiny hlasovalo 80 z přítomných 141 poslanců. Proti se postavily opoziční hnutí ANO a SPD.

Babiš jezdí karavanem, zatímco Sněmovna řeší nouzový stav. Omluven z pracovních důvodů

Domácí

Podle vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) na plénu Sněmovny je to naposledy, co jeho kabinet o prodloužení nouzového stavu žádal. „Chápu, že pro mnoho našich občanů se pojem nouzový stav stal v době koronavirové krize jakousi hrozbou, ani mně se nelíbilo v něm žít. Naše vláda by nepřistoupila k vyhlášení a žádosti o jeho prodloužení, pokud by to nebylo nezbytně nutné,“ prohlásil Fiala.

Na konci června by stav již měla nahradit po schválení připravovaná novela lex Ukrajina, která umožní vládě fungovat podobně i bez nouzového stavu, který kabinet v souvislosti s válkou na Ukrajině a navazující uprchlickou vlnou vyhlásil od 4. března.

Stav je aktuálně podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) potřeba kvůli ubytovávání lidí v místech, kde by to běžné předpisy neumožňovaly, nebo pro snadnější vyplácení dávek a proplácení nákladů samosprávám.

Návrh ANO na prodloužení o 14 dní neprošel

S vládním návrhem nesouhlasila opozice. Hnutí ANO přišlo s návrhem na prodloužení pouze o 14 dní, avšak neúspěšně. „Většinový názor je ten, že bychom měli zvednout ruku, aby nouzový stav byl prodloužen o 14 dní, a vláda by se měla přijít zpovídat a ukázat, co udělala, co zabezpečila,“ avizovala protinávrh už před jednáním šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Pohledem Thomase Kulidakise: Vláda opakováním Sobotkovy chyby pohání Babišův obytňák

Komentáře

Proti hlasovalo 87 poslanců ze 137 přítomných. Pro bylo pouze 42 zákonodárců hnutí ANO. Hnutí chtělo od vlády například vysvětlit, co všechno během 89 dní trvajícího nouzového stavu kabinet udělal.

ANO navrhlo také tři doprovodná usnesení vyzývající vládu například k zaslání financí samosprávám v souvislosti s náklady na uprchlíky či řádnému řešení uprchlické i hospodářské krize spojené s nárůstem cen potravin a energií. Všechna byla hlasy vládních poslanců zamítnuta.

Sněmovnou prošla novela stavebního zákona

Domácí

Druhé opoziční hnutí SPD Tomia Okamury pro prodloužení ruku nezvedlo. „Vláda chce neustálým prodlužováním omezovat demokracii a vyhýbat se povinnostem vypisovat výběrová řízení. Zároveň platí, že situaci kolem ukrajinských uprchlíků lze řešit nástroji standardní legislativy,“ zdůvodnil postoj hnutí jeho předseda Tomio Okamura.

Diskuse trvala téměř šest hodin.

Reklama

Související články

Vláda chce nouzový stav další měsíc

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) bude žádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní, tedy do konce června. Důvodem je uprchlická...

Výběr článků

Načítám