Hlavní obsah

Vláda chce nouzový stav další měsíc

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) bude žádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní, tedy do konce června. Důvodem je uprchlická vlna z válkou zasažené Ukrajiny.

Vláda chce nouzový stav další měsícVideo: ČTK

 
Článek

„Domluvili jsme se, že bude potřeba požádat Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o 30 dní,“ řekl v úterý novinářům Fiala.

Další prodloužení by pak už vláda žádat neměla. Nahradit by ho měla novela lex Ukrajina, jak dříve uvedl šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN). „V rámci června přijdeme se změnami, které nám umožní zvládání migrační krize i bez nouzového stavu,“ zdůraznil v úterý šéf resortu vnitra.

Sněmovna by měla žádost posoudit ve čtvrtek. Opoziční hnutí ANO se chce o případné podpoře prodloužení nouzového stavu rozhodnout podle zdůvodnění žádosti kabinetu.

Z Česka už odešlo 140 tisíc uprchlíků, 200 tisíc zůstává

Domácí

Šéf poslanců SPD Radim Fiala dříve uvedl, že jeho hnutí pro žádný nouzový stav dosud nehlasovalo. Situace se podle něj má řešit jiným způsobem.

Kabinet vyhlásil kvůli uprchlické vlně nouzový stav na 30 dnů od 4. března, Sněmovna následně odsouhlasila jeho prodloužení do konce května.

Vládní představitelé zdůrazňují, že na rozdíl od koronavirových nouzových stavů tentokrát mimořádný stav nijak neomezuje české občany. „Potřebujeme ho jenom pro výkon krizového managementu,“ zdůraznil v úterý Rakušan.

Reklama

Výběr článků

Načítám