Hlavní obsah

Sněmovnou prošla novela stavebního zákona

Poslanci schválili ve třetím čtení novelu stavebního zákona, která má zajistit roční odklad některých pasáží. Proces provázely mnohahodinové diskuse a silná kritika ze strany opozice. Nyní novela poputuje do Senátu a následně k podpisu prezidentovi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Článek

Novela prošla hlasy vládních poslanců, kterých je v dolní komoře parlamentu nadpoloviční většina. Konkrétně pro zvedlo ruku 86 poslanců ze 152 přítomných. Proti byli zákonodárci ANO a SPD.

„Cílem návrhu tohoto zákona je odložit naplňování soustavy státní stavební správy tak, aby nedocházelo k faktickému vytvoření Nejvyššího stavebního úřadu a státních krajských stavebních úřadů,“ komentoval předlohu v minulých čteních ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) chce touto novelou o rok, tedy do června 2024, odložit vznik krajských stavebních úřadů zřízených pod Nejvyšším stavebním úřadem, kam mají přejít nynější stavební úřady fungující u měst a obcí.

Sněmovna projednala novelu stavebního zákona v prvním čtení

Domácí

Novela nemění začátek fungování Specializovaného a odvolacího stavebního úřadu, který bude mít na starosti vyhrazené stavby.

Podle plánu začne fungovat v polovině roku 2023. Řešit bude velké investiční akce typu dálnic, železnic, přehrad nebo zásobníků plynu.

Předlohu během celého procesu po mnoho hodin kritizovala opozice především hnutí ANO v čele s bývalou ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou.

Právě ona připravila a prosadila v minulém volebním období původní zákon, který se nyní kabinet snaží změnit.

Za normou si stojí, Bartošovi opakovaně připomínala, že zákon před nedávnem získal v anketě Deloitte Legal pod záštitou Hospodářské komory titul zákon roku.

„Nový stavební zákon všichni potřebujeme, abychom se mohli vypořádat s krizí, ale i efektivně začít čerpat obrovský balík peněz, podařilo se nám vyjednat jeden bilion korun,” apelovala na poslance Dostálová s tím, že schválením odkladu účinnosti dojde k ohrožení čerpání peněz.

Opozice kritizovala odklad a změnu stavebního zákona

Domácí

„To, co Sněmovna odsouhlasí, je pravděpodobně to nejhorší řešení, které může být. To, že něco necháme a něco odkládáme, způsobí zmatek a nebude jasné, kdo za něj nese zodpovědnost. Je to paskvil,” prohlásil v pátek například poslanec a místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Vládní návrh kritizoval také předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala, podle něhož znamená nejistotu a chaos ve státní správě, ale i neúctu k právu.

Nyní novela zamíří k projednání do Senátu, v případě schválení pak k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám