Hlavní obsah

Babiš jezdí karavanem, zatímco Sněmovna řeší nouzový stav. Omluven z pracovních důvodů

Na místo středečního jednání Sněmovny o nouzovém stavu vyrazil předseda hnutí ANO Andrej Babiš obytným vozem po republice, což někteří označují za start prezidentské kampaně. Oficiálně je omluven a vypárován koaličním poslancem kvůli pracovním důvodům.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Předseda ANO Andrej Babiš zahajuje kampaň, na kterou se vydává v obytném voze.

Článek

„Andrej Babiš je ve své ‚pojízdné poslanecké kanceláři‘, jezdí mezi voliči. Bylo to dlouhodobě naplánované,“ řekla šéfka klubu ANO Alena Schillerová Novinkám.

Vláda žádá poslance o prodloužení nouzového stavu kvůli uprchlíkům

Domácí

Na dotaz, jestli by neměl být při sledovaném jednání přítomen, reagovala tím, že ho zastoupí další. „Je to jeho pracovní povinnost,“ trvala na důvodu omluvenky.

Současně ale připustila, že pro kontakt s voliči mají poslanci určen poslanecký týden, nikoli výborový, na který teď připadlo mimořádné jednání o prodloužení nouzového stavu. „Dobře, bylo to dlouhodobě naplánované. Bude i v poslaneckém týdnu mezi voliči,“ dodala Schillerová.

Babiš nastartoval karavan oblepený slogany a vyrazil na jižní Moravu. Kampaň to prý není

Domácí

Jak dokumentují sociální sítě, Babiš vyjel v posledních dnech mezi voliče na Moravu. Naposledy přidal ve čtvrtek kolem 15. hodiny video, na němž je zachycen, jak se projíždí Znojmem a Brnem a zdraví se s občany. „Plno lidí, plno vzkazů, dokonce jsem si zatrsal, tak se podívejte,“ komentoval.

V případě, že by poslanci nejednali, měli by na programu výbory. Babiš se ale od začátku volebního období nestal členem žádného z nich.

Díky párování, kdy se domluví na společné absenci zástupce vládní koalice s členem opozice, pak nebude chybět ani při hlasování.

Jakob: Další jsou v zahraniční, nešlo to zrušit

To Novinkám potvrdil i šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. „Párování je historická zvyklost, která tady funguje. Když jsme ve výborovém týdnu při mimořádné schůzi, je celá řada poslanců, kteří měli třeba zahraniční cesty, které nebylo možné zrušit,“ uvedl s odkazem na příklad Ondřeje Koláře (TOP 09).

Pohledem Thomase Kulidakise: Vláda opakováním Sobotkovy chyby pohání Babišův obytňák

Komentáře

„Druhá věc je, jestli někdo někde dělá předvolební kampaň a nechá se někde vypárovat,“ rýpl si Jakob do nepřítomného Babiše, jehož absence od počátku jednacího dne vzbudila pozornost.

Reklama

Výběr článků

Načítám