Hlavní obsah

Epidemiolog Smejkal: Druhá vlna to ještě není

Právo, Novinky, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramaticky rostoucí čísla pozitivně testovaných na covid v Česku vyvolávají v mnohých obavy a hlavně otázku. Je to ta avizovaná druhá vlna pandemie? Čeká nás v příštích dnech stejná izolace a opatření jako na jaře?

Foto: archiv Petra Smejkala

Epidemiolog Petr Smejkal

Článek

Na to redakci Práva odpověděl hlavní epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal.

„Pro druhou vlnu není vědecká definice, takže odpověď není jednoduchá. Z pohledu testovaných ano. Přírůstky pozitivně testovaných z posledních dnů druhé vlně odpovídají. Ale z pohledu hospitalizovaných, což je zdaleka nejdůležitější, kvůli reálnému zatížení zdravotnického systému, to druhá vlna není,“ řekl Právu Smejkal.

V tuto chvíli žádné uzavření jako na jaře nehrozí.
Petr Smejkal, hlavní epidemiolog IKEM

Právě nezvládnutelné zatížení zdravotnictví bylo na jaře hlavním důvodem pro zavádění opatření.

Virus i na jaře?

V pátek uvádělo ministerstvo zdravotnictví 177 hospitalizovaných, denní přírůstek pozitivních byl 680, ale při deseti tisících testovaných denně. V posledních dnech zemřel v souvislosti s covidem jeden člověk denně.

„Už umíme testovat přes deset tisíc vzorků denně a to je dobré. To samozřejmě výrazně ovlivňuje počty pozitivně detekovaných. Ale kvůli smrkajícím lidem nikdo snad nebude zavádět dramatická opatření,“ pokračoval epidemiolog. „V tuto chvíli žádný lockdown (uzavření, izolace, pozn. red.) jako na jaře nehrozí,“ zdůraznil.

Epidemiolog: Jsou tu superšiřitelé

Domácí

„My se musíme dívat vždy na čísla těžce nemocných. V tuto chvíli mají těžký průběh nemoci asi dvě procenta hospitalizovaných ze všech pozitivně testovaných. Zhruba 180 hospitalizovaných pacientů ze 7196 pozitivních lidí. To jsou ti, kteří potřebují hospitalizaci a kyslíkovou terapii,“ vysvětlil Smejkal.

„Zbystřit bychom výrazně měli, kdyby toto číslo stouplo na 8 až 10 procent lidí, kteří vážně bojují s nemocí, ze všech pozitivních,“ dodal Smejkal.

Podle této logiky tedy není důvod k panice. Nicméně blíží se podzim a virus, který podle mnoha odborníků zeslábl, může řádit jako na jaře.

„To je ta milionová otázka, kterou si všichni v oboru lámeme hlavu. Pořád bychom se přesto na nový typ koronaviru měli dívat jako na jaře, než si budeme jisti. Byť já sám si myslím, že trochu zeslábl. Je to možná menší virovou náloží, ať už teplem, způsobem přenášení, ke kterému docházelo venku, a tím, že starší lidé jsou víc schovaní. Velká většina věcí souvisí s dávkou viru, kterou dostanete, ta se může s podzimem uvnitř zvýšit,“ uvažuje infektolog.

Není to druhá vlna. První ještě neskončila, říká Vojtěch

Koronavirus

Minimálně v hlavním městě se situace zhoršila výrazně, a tak během pátku odborníci vydali seznam nových opatření. Týká se nejen nošení roušek ve společných prostorách škol, ale i v obchodech nebo zavírací doby barů a restaurací.

„V klubech to je vždy nejhorší po 23. hodině. Lidé se opijí a jsou si blízko. Člověk už se prostě nehlídá. Takže si myslím, že bylo, při zhoršení, rozumné sáhnout k tomuto kroku. Jinak já sám jsem zastánce roušek. Lidé by je měli nosit ve všech vnitřních prostorách. Pravidla se měnila tak rychle, že ani já jsem se v tom občas nevyznal. Měla by se zjednodušit, sjednotit a rovnou říct, že to tak bude s největší pravděpodobností až do konce zimy,“ dodal Petr Smejkal, hlavní epidemiolog IKEM.

Prymula: Kluby jsou riziko a v ubytovnách tiká bomba

Domácí

V tuto chvíli má Česko nejvyšší tempo nákazy koronavirem ze sousedních zemí. Denní přírůstky pozitivně testovaných na covid-19 na milion obyvatel jsou za minulý týden v Německu či na Slovensku zhruba třetinové.

V sobotu zatím přibylo 310 potvrzených případů nákazy

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám