Hlavní obsah

Česko bude všem už jen pro smích, říká politolog

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiérovi Andreji Babišovi (ANO) nezbývá nic jiného než trvat na odvolání ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), shodují se Novinkami oslovení politologové. Průběh koronavirové pandemie v České republice podle některých navíc podporuje i trend klesající důvěryhodnosti země v zahraničí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Roman Prymula

Článek

„Reprezentováno premiérem je Česká republika v podstatě nulově důvěryhodná. Pan premiér je sám spíše pro smích, nebo spíše pro pláč velké části mezinárodní veřejnosti, která se trošku vyzná v situaci u nás,“ řekl Novinkám politolog Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu v Praze.

Zdiskreditovaný Prymula začíná plnit i zahraniční média

Evropa

Zároveň podle něj není překvapením, že to, co vyhlašoval premiér na jaře, se nyní ukazuje jako naprosto liché. „Obraz země strašně ztrácí pro investory, tak do budoucna pro cestovní ruch. Pověst, která tak utrpěla, se bude dávat dlouho dohromady,“ doplnil. Odkazoval přitom na Babišova dřívější slova, kdy tvrdil, že jsme „best in covid“ (nejlepší v covidu – pozn.red.).

„Záleží na tom, s kým Babiš přijde” 

K současné situaci pak uvedl, že předseda vlády aktuálně nemá jinou možnost než Prymulu odvolat. Nejprve ministra zdravotnictví kvůli čtvrtečnímu porušení vládních opatření v souvislosti s návštěvou restaurace sice vyzval v pátek k rezignaci, ten to však obratem odmítl. Na brífinku řekl, že nic neporušil.

Ze salonku restaurace do soukromých prostor. Jak se ve výrocích měnilo místo schůzky

Domácí

Kapitula dává od Prymuly s Faltýnkem ruce pryč. Byli v restauraci

Domácí

Podle Ústavy odvolává ministry prezident na návrh premiéra.

Jestli tak Miloš Zeman případně učiní, záleží podle Mrklase na tom, s jakým náhradníkem Babiš za prezidentem dorazí. „Bude důležité, jestli přijde se jménem přijatelným pro prezidenta, a zároveň věrohodným pro veřejnost. Pakliže ano, tak bude jeho vyjednávací pozice lepší, byť dobře víme z minulosti, že si pan prezident v zásadě dělá, co chce,“ uvedl politolog.

Dále podotkl, že očekává průtahy a není vůbec jisté, že Zeman Prymulu odvolá.

Lebeda: Možná to byla past na Prymulu

Že udělal Prymula chybu, která musí skončit jeho odvoláním, si myslí i politolog a vedoucí Katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého v Olomouci docent Tomáš Lebeda. „Byla politická chyba, že se zúčastnil takové schůzky, a netušil, že to může být zneužito proti němu,“ uvedl.

Jako zásadní označuje nyní otázku, kdo a za jakým účelem schůzku inicioval. „A hlavně to, kdo tam poslal ty novináře. To není náhoda. Jedno z možných vysvětlení je, že to byla nějaká forma pasti, která byla nastražena za účelem, aby kompromitovala ministra Prymulu,“ uvažuje Lebeda.

Faltýnek končí jako první místopředseda ANO, šéfem klubu zůstává

Domácí

V souvislosti s tím naráží i na přítomnost šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. „Už samotný fakt, že takováto schůzka probíhá mimo ministerstvo, je problém. Ať už se jedná o restaurace, nebo jiný typ soukromé místnosti. Bohužel je tento problém, scházení se mimo oficiální úřady, hnutí ANO poměrně vlastní,“ říká politolog.

K tomu dodává, že i on má podobné zkušenosti s premiérem Babišem. „S lidmi se běžně schází v restauracích, nikoli na Úřadu vlády, nebo předtím na ministerstvu financí. Tuhle zkušenost jsem měl dvakrát. Už tehdy jsem mu říkal, že mi to přijde zvláštní a nevhodné. Politik by se měl scházet s ostatními transparentně na svém úřadu,“ uzavírá Lebeda.

Reklama

Výběr článků

Načítám