Hlavní obsah

Češi vyvinuli ventilátor, který chce i Amerika

Právo, Stáňa Seďová

Další úspěch celosvětového významu si připsalo České vysoké učení technické (ČVUT), týmy odborníků, výrobce i obyčejní lidé, kteří ve sbírce vybrali přes 27 milionů korun, včetně pěti milionů od společnosti Coca-Cola.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rektor ČVUT Vojtěch Petráček v pondělí předvedl masku, polomasky a plicní ventilátor novinářům.

Článek

Díky tomu vznikl po unikátním respirátoru připomínajícím masku pro šnorchlování a pipetovacích robotech pro testování vzorků plicní ventilátor CoroVent. Už se sériově vyrábí. K použití ho již schválili i v USA.

„Ventilátor má mezinárodní certifikaci, kterou se podařilo získat za 161 dní od počátku vývoje, věřím, že bude zachraňovat velké množství životů po celém světě,“ uvedl při jeho pondělní prezentaci Vojtěch Petráček, rektor ČVUT.

Plicní ventilátor vyvinul tým profesora Karla Roubíka z fakulty biomedicínského inženýrství s partnery z programu COVID19CZ. „Na přelomu února a března jsme z legrace uvažovali, že až bude plicních ventilátorů nedostatek, vyrobíme pro Čechy nové. Za dvanáct dnů přišla zpráva od pana rektora, že je třeba pomoci. Další den jsme se dohodli, následující dali dohromady týmy lidí, včetně lékařů, kteří upřesnili, jak musí ventilátor fungovat. Poslali jsme návrh na ústřední krizový štáb. Za dva dny psali, že máme začít, a my měli za čtyři dny funkční vzorek,“ popsal neuvěřitelně hbitý proces vzniku ventilátoru profesor Roubík.

Poslanci navrhli na vyznamenání odbojáře, spolutvůrce remdesiviru či vývojáře 3D tiskáren

Domácí

„Aby mohl přejít do sériové výroby, mysleli jsme na to, abychom ho sestavili jen ze základních komponentů. Aby to nekrachlo na subdodávkách nějakých specializovaných součástek. Už tehdy se zavíraly hranice a vznikaly v mnoha oborech problémy. A pak už jsme ho předali společnosti MICo,“ dodal šéf vývojářského týmu s tím, že běžně by takový proces trval několik let.

Jen ČVUT a NASA

Sériová výroba byla zahájena 21. srpna. „I nyní ve mně vyvolává obdiv, co lidé v Česku dokážou. Jak rychle umí reagovat. Ventilátor, který by se v průběhu pandemie dostal tak daleko, s mezinárodními certifikacemi do sériové výroby, a nezůstal jen na papíře, je jen ten náš a má ho také NASA. To už mluví samo za sebe. Dokážeme daleko víc, než si myslíme,“ prohlásil Jiří Denner, majitel společnosti MICo, výrobce ventilátoru.

„S jistými modifikacemi počítáme s jeho využitím samozřejmě i mimo pandemii. Vyhoví nejvyšším světovým standardům. Nicméně nyní jsme stále v této situaci a aktuálně jednáme s Brazílií o udělení místní certifikace ve zkráceném režimu. Velký zájem je ze všech zemí Latinské Ameriky, kde je epidemiologická situace závažná,“ popsal výrobce zájem o vynález české vysoké školy.

Studenti ČVUT představili první českou samořiditelnou formuli

Věda a školy

Ventilátory CoroVent se po­dle něj dostanou do oběhu, jakmile je budou české nemocnice potřebovat. Výrobce v tuto chvíli ještě vyřizuje poslední kroky se Státním ústavem pro kontrolu léčiv.

„Z toho, co jsem slyšel, si myslím, že Česká republika je schopna uspokojit vlastní potřebu ochranných pomůcek. Výrobci rozjeli linky. Uspokojí i poptávky po rouškách a respirátorech. Z pohledu výrobců jsou nyní preferovanější ty druhé třídy, které zadrží celých 96 % kapének oproti devětadevadesáti procentům, což je účinnost respirátorů třídy FFP3, ale náklady na výrobu, a tedy koncová cena, jsou výrazně vyšší. Ale i tak je české firmy vyrábí. Určitě jsme soběstační, i pokud jde o výrobu nanoroušek,“ řekl Právu rektor ČVUT.

Lidem dojde, že nošením roušky se vyhnou karanténě, vítá změnu epidemiolog

Domácí

Právě u nanotechnologií jsou čeští výrobci v patové situaci. Produkují totiž tak kvalitní ochranné prostředky, že je stávající normy nejsou schopny docenit.

„Pro výrobce používající nanotechnologie bohužel neexistuje norma, která by ukázala na vysokou kvalitu ochrany. V tuto chvíli musí ochranné prostředky splnit standardní prachovou normu, kterou splní i výrobky nižší kvality. Nyní ale na normě pracuje specializovaná skupina a naším cílem je získat celoevropskou normu platnou pro všechny evropské trhy, po jejímž přijetí dostanou čeští výrobci zasloužené ocenění. Odhaduji, že tento proces může trvat zhruba jeden rok,“ vysvětlila redakci náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Martina Tauberová.

Reklama

Výběr článků

Načítám