Hlavní obsah

Poslanci navrhli na vyznamenání odbojáře, spolutvůrce remdesiviru či vývojáře 3D tiskáren

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovna ve čtvrtek schválila seznam jmen, kterým by podle nich měl prezident Miloš Zeman udělit tři typy státního vyznamenání. Řád Bílého lva by si podle nich zasloužili členové odbojové skupiny Tři králové. Medaili za zásluhy by měl podle poslanců dostat například Tomáš Cihlář, člen týmu, který vyvinul lék remdesivir, nebo tvůrce 3D tiskáren Josef Průša.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

V odbojové skupině Tři králové byli Václav Morávek, Josef Balabán a Josef Mašín. In memoriam by podle členů dolní komory měl nejvyšší státní vyznamenání Bílého lva dostat i československý válečný pilot František Chábera.

Medaili za hrdinství navrhují poslanci pro četaře Tomáše Neškodného, který skočil loni do jezu pro čtyřčlennou rodinu. Stejně chtějí ocenit také tři příslušníky 26. pluku – Tomáše Vaňku, Nikolu Egidovou a Tomáše Svobodu. Ti zachránili muže, kterého postihl loni v květnu na parkovišti u dálnice D1 infarkt.

Ocenění za práci při pandemii

Velká část jmen na seznamu je spojená s letošní pandemií koronaviru. Na medaili za zásluhy zákonodárci navrhují spoluautora léku remdesivir Tomáš Cihlář, nebo vedoucího Ústavu molekulární a translační medicíny Mariána Hejdúcha, jehož tým testuje pomocí vysokokapacitních robotizovaných testů přítomnost koronaviru.

Majitelé 3D tiskáren vyrábějí kvůli koronaviru ochranné pomůcky pro lékaře

Koronavirus

V neposlední řade nominovali také Josefa Průšu, na jehož 3D tiskárnách se tiskly zdravotnické pomůcky pro personál ordinací a nemocnic.

Zeman vyznamená Prymulu 

Nominanty na státní vyznamenání navrhuje prezidentovi jak Sněmovna, tak Senát. Ten by měl seznam podle informací Novinek předložit po prázdninách. Prezident jejich návrhům může, ale nemusí vyhovět.

Zeman například avizoval, že nejvyšší státní vyznamenání udělí epidemiologovi Romanu Prymulovi. Dostat je má i zesnulý předseda Senátu Jaroslav Kubera. Vyznamenání by měl tradičně udělit 28. října, tedy na den vzniku Československé republiky.

Řád bílého lva přijmu, připustil Prymula

Koronavirus

Loni Sněmovna navrhla Zemanovi 37 jmen. Prezident vyznamenal pětici z nich, válečného letce Josefa Ocelku in memoriam, válečného veterána Jaroslava Selnera in memoriam, "Wintonovo dítě" a válečného letce Kurta Taussiga, válečnou veteránku Boženu Ivanovou a srbského režiséra Emira Kusturicu.

Reklama

Výběr článků

Načítám