Hlavní obsah

Babiš chce zkrátit karanténu na 10 dní

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér a lídr ANO Andrej Babiš je pro to, aby se povinná karanténa zkrátila ze dvou týdnů na deset dní. Právu řekl, že konečné slovo bude na expertech, případnou změnu s nimi chce probrat při jednání Rady vlády pro zdravotní rizika v pondělí.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Premiér Andrej Babiš

Článek

Se zkrácením izolace na deset dní souhlasí i epidemiolog a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula nebo hlavní hygienička Jarmila Rážová.

„Za sebe musím jako laik říct, že to je dobrý nápad, a podporuji jej. Musíme dělat všechno pro to, abychom se vrátili do normálu. Je třeba sledovat působení viru, počet hospitalizovaných, jací lidé bohužel zemřeli, a z toho vycházet. V pondělí jsem svolal radu pro zdravotní hrozby, kde to bude jeden z bodů programu,“ řekl Právu Babiš.

Ošetřovné při zavření školy bude už jen na 9 dnů

Domácí

O tom, že by se karanténa měla zmírnit, mluvil ve čtvrteční MF Dnes šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík, jehož tým se ocitl v izolaci do 24. srpna kvůli jednomu nakaženému koronavirem. Zároveň varoval, že přísná pravidla mohou ohrozit fotbalovou ligu začínající už 21. srpna.

Babiš chápe fotbalisty

Premiér prý situaci ve sportu vnímá. „Chápu fotbalisty, kteří hrají o obrovské peníze, zvlášť v zahraničních soutěžích. Nechceme ohrozit fotbalové kluby, aby nemohly hrát doma nebo v mezinárodních zápasech. Slavii řeší pražská hygienička, jednáme o tom. Fotbal je jiný než hokej, tam je zase větší možnost kapénkové infekce,“ uvedl Babiš.

V pondělí se na radě mj. sejdou ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, aby referoval o vývoji koronavirové infekce, šéf školství Robert Plaga (oba za ANO) poreferuje o opatřeních ve školách, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová o situaci v domovech důchodců a sociálních zařízeních či se dostaví ministr kultury Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) kvůli velkým kulturním akcím.

Kratší v Norsku, Rakousku či USA

Zkrácení karantény na osm dní už před časem navrhl lékař a kandidát ODS na jihočeského hejtmana Martin Kuba.

České firmy počítají s druhou vlnou. Chystají opět práci z domova i roušky

Ekonomika

Epidemiolog Prymula v rozhovoru pro Právo řekl, že je velký tlak na to, aby se karanténa zkrátila. „V zahraničí s tím mají zkušenosti. Např. ve Spojených státech se to u bezpříznakových lidí ukazuje jako dostatečné, protože poté se ten virus dokáže šířit pouze raritně,“ uvedl Prymula.

Desetidenní karanténa je v Rakousku, Švýcarsku či Norsku. V Česku platí povinnost při nákaze koronavirem zůstat 14 dní v karanténě. Pokud pacient nemá příznaky, může karanténu ukončit. Podle expertů totiž virus přestává být po deseti dnech infekční, ačkoli jej člověk stále má v těle.

Reklama

Výběr článků

Načítám