Hlavní obsah

Grilování Vondráčka kvůli Rusku poslanci o den odložili

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Cesta do Ruska, kterou minulý týden podnikl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), nadzvedla opoziční poslance. Piráti chtěli na úterní jednání dolní komory zařadit mimořádný bod, v jehož rámci by Vondráček vysvětlil, s kým se v Moskvě setkal a jaká témata řešil. Poslanci ANO nakonec prosadili, aby Vondráčkovu cestu Sněmovna probrala až ve středu po jednání o státním rozpočtu.

Záznam: Jednání sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

„Cestu považuji za skandální a pošpinění ČR ve světě a jako krok, který jde proti zájmům Česka,” řekl na úterní tiskové místopředseda zahraničního výboru Jan Lipavský (Piráti), který zařazení mimořádného bodu navrhl na úterý.

Návrh Pirátů ale neprošel, proti byli komunisté, hnutí ANO a několik sociálních demokratů. SPD se zdrželo. ANO zároveň navrhlo, aby se o Vondráčkovi jednalo až ve středu poté, co se projedná první čtení návrhu státního rozpočtu. Návrh prošel.

„Co se týče úterka, jsou tu zákony v prvním čtení, daňové zákony, poštovní služby, zákon o léčivech. Cílem mého návrhu bylo, abychom dneska udělali alespoň trošku práce a pouze nediskutovali. Pokud chceme efektivně diskutovat, tak ať ta debata proběhne zítra večer, dá se diskutovat po 19. hodině,” vysvětloval šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Vondráček jel do Ruska v čele delegace poslanců zdravotnického výboru. V Moskvě se setkal s šéfy komor ruského parlamentu Vjačeslavem Volodinem a Valentinou Matvejenkovou, oba jsou na sankčním seznamu EU. A právě to je věc, která opozici vadí nejvíc.

A co novičok či anexe Krymu? ptá se opozice

„Tyto kroky nás činí před našimi spojenci naprosto nevěrohodnými. Chtěli bychom, aby předseda Poslanecké sněmovny uvedl, s kým jednal, ale chtěli bychom se ho i zeptat, jestli otevřel otázky jako anexe Krymu, novičok, kauza Skripal,“ jmenovala Helena Langšádlová (TOP 09).

Člen zahraničního výboru a první místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan řekl, že poslanci nemají právo limitovat zahraniční cesty jednoho z nejvyšších ústavních činitelů v ČR.

„Ale pokud taková cesta probíhá, jako členové zahraničního výboru bychom měli mít informace, s kým hodlá hovořit a na jaké úrovni,“ zdůraznil. „Je na pováženou, jestli má hovořit s lidmi, kteří jsou na sankčním seznamu,“ dodal Rakušan.

Předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek řekl, že ještě když se cesta plánovala, ptal se Vondráčka, jaká témata chce otevřít. „Jsem pevně přesvědčen, že s Ruskem musíme opakovaně řešit otázku národní bezpečnosti, je důležité, abychom se dozvěděli, s kým pan předseda jednal a jaké otázky řešil,“ uvedl.

Poslanci SPD se zdrží hlasování. „Na organizačním výboru si to všichni poslanci odsouhlasí, a najednou se ta cesta zpochybňuje. Byli bychom pro věcnou diskusi, ale ta se konat nebude,“ vysvětlil Tomio Okamura.

Anketa

Vadí vám, když se předseda Sněmovny setkává s politiky na sankčním seznamu?
Ano
49,8 %
Ne
48,2 %
Je mi to jedno
2 %
Celkem hlasovalo 2814 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám