Hlavní obsah

Ukrajinci v okolí Chersonu postupují, ve městě očekávají ruskou léčku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinská armáda postupně osvobozuje obce nedaleko Chersonu, zatímco se z něj ruští okupanti stahují. Osvobození samotného Chersonu Ukrajinci je podle analytiků stále pravděpodobnější, Ukrajinci ale z obav před ruskou léčkou nechtějí do města vtrhnout příliš rychle.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ukrajinská armáda v průběhu čtvrtka postoupila o dalších sedm kilometrů ve směru na Cherson a přitom osvobodila od ruské okupace dalších dvanáct obcí. Informoval o tom ve čtvrtek vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtečním večerním projevu oznámil dobytí dvou obcí nedaleko Chersonu, Snihurivky (32 kilometrů severně od Chersonu) a Kyslivky (15 kilometrů od Chersonu).

Ve středu Rusové oznámili stažení svých jednotek z Chersonu, Ukrajinci ale nabádali k ostražitosti. Podle nich se může jednat o léčku. Zalužnyj tehdy také uvedl, že stažení Rusů není možné potvrdit.

Ustupující Rusové v Chersonu demolují infrastrukturu

Válka na Ukrajině

Americký Institut pro studium války (ISW) ale případný ruský úskok v Chersonu nepovažuje za pravděpodobný, existuje podle něj totiž dostatek důkazů o stahování ruských jednotek z města. Ruští velitelé se sice mohou pokusit zpomalit ukrajinský postup, ale tyto boje nejspíš budou pouze prostředkem k získání času pro další ustupující ruské vojáky.

Rusové zřejmě přesouvají jednotky a vybavení na levý břeh Dněpru, kde staví obranné linie. Podle ČTK to v pátek ráno uvedlo jižní operační velení ukrajinské armády. Ruští vojáci podle něj z levého břehu ostřelují pozice Ukrajinců.

Novinář Jurij Butusov, který sleduje situaci na frontě, na Telegramu uvedl, že město Cherson už je v dostřelu ukrajinského dělostřelectva. „V okolí přívozů, kde se soustředí ruské konvoje, se střílí,“ napsal Butusov. O střelbě v místech, kde se ruští vojáci snaží dostat přes řeku, informovaly dříve i různé prokremelské i ukrajinské kanály na Telegramu, píše ruskojazyčný server BBC, tyto informace ale oficiálně ani jedna z bojujících stran nepotvrdila.

Postup zpomalují minová pole

Ukrajinské průzkumné jednotky jsou podle Butusova v některých případech už jen 18 kilometrů od Chersonu, postup ukrajinských jednotek nicméně zdržují minová pole nastražená ruskými vojáky. To ale znemožňuje i ruským jednotkám obrátit se a zaútočit na Ukrajince. „Osvobození Chersonu je záležitostí blízké budoucnosti,“ napsal novinář.

Ukrajina je na cestě k osvobození Chersonu i podle ISW, což by pro ni bylo jedním z nejvýznamnějších vítězství za dlouhou dobu. Úspěšná ofenziva v Chersonské oblasti by ale podle ISW nebyla posledním úspěchem ukrajinské armády. Boje by pokračovaly dále na jihu u Bachmutu v Doněcké oblasti a v severní Luhanské oblasti, kde pokračuje protiofenziva.

Od října ukrajinská armáda podle Zalužného postoupila o více než 36 kilometrů ve směru na Cherson a osvobodila přitom za měsíc a půl až 41 obcí. V brzké době by Ukrajinci mohli Cherson i vzhledem ke stažení ruských jednotek osvobodit, není ale jasné, jakému budou čelit odporu ze strany ruské armády a zda se skutečně všechny ruské jednotky stáhnou z města.

Ruský moderátor v pasti: Za souhlas s ústupem z Chersonu mě zavřou. Za nesouhlas taky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám