Hlavní obsah

Ustupující Rusové v Chersonu demolují infrastrukturu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruští vojáci začali v Chersonu ničit řadu infrastrukturních objektů, město je bez proudu a mobilních sítí. Podle serveru Ukrajinska pravda to ukrajinským médiím řekli svědci z místa. Rusové vyhodili do povětří kotelny, energetické zařízení i několik vysílačů mobilního signálu.

Foto: Olexandr Chornyi, ČTK/AP

Ruští vojáci v Chersonu

Článek

Spojení s vnějším světem přes mobilní síť je pouze v Antonivce, jednom z chersonských předměstí, uvádí Institut masových informací (IMI). Ruští vojáci v Chersonu vyhodili do povětří také televizní středisko poblíž televizní věže, která ale útok přestála.

Zprávy o ničení infrastruktury v Chersonu přicházejí v době, kdy Rusko tvrdí, že se jeho síly v Chersonské oblasti stahují z pravého břehu Dněpru. Na tomto břehu leží právě i Cherson. Ukrajinští představitelé už ve středu varovali, že k ruským prohlášením o stahování se za řeku Dněpr je potřeba přistupovat s obezřetností a že by mohlo jít o past. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychaljo Podoljak ve čtvrtek prohlásil, že ruská armáda podle něj ve městě nastražila množství min a má v plánu ho ostřelovat z opačného břehu Dněpru.

Podle ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby potrvá nejméně týden, než Rusové stáhnou své jednotky z Chersonu. Podle zpravodajců zatím město neopouštějí.

To potvrdil také ministr obrany Oleksij Reznikov. „To není tak, že tyto jednotky stáhnou za den, dva. Potrvá to nejméně týden,“ řekl Reznikov. Ruská armáda má podle něho v Chersonské oblasti 40 000 vojáků.

Ruský moderátor v pasti: Za souhlas s ústupem z Chersonu mě zavřou. Za nesouhlas taky

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám