Hlavní obsah

Ruský moderátor v pasti: Za souhlas s ústupem z Chersonu mě zavřou. Za nesouhlas taky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden oznámené stažení armády z ukrajinského Chersonu nelze podle platných ruských zákonů schválit ani kritizovat. Nejistější bude ho raději nekomentovat, konstatoval sarkasticky v ruské televizi moderátor Andrej Norkin.

Foto: NTV, Bez zdroje

Moderátor pořadu Mjesto vstreči (Místo setkání) v ruské televizi NTV Andrej Norkin

Článek

„Pokud čekáte, že teď řeknu, co si o tom myslím, tak neřeknu a vysvětlím proč. Pokud rozhodnutí o stažení vojsk podpořím a řeknu, že ministerstvo obrany při opuštění Chersonu postupuje správně, veřejně tím vyzývám k narušení ruské teritoriální integrity podle článku 280 trestního řádu, část 1. Dnes ráno jsem se na to schválně díval, je to za několik let vězení,“ vysvětloval Norkin.

„Ale když to rozhodnutí nepodpořím a řeknu, že ministerstvo obrany opuštěním Chersonu rozhodlo špatně, potom veřejně znevažuji ozbrojené síly a porušuji tentýž článek 280, ale tentokrát část 3, za což je zhruba za stejný trest. A já nechci jít do vězení,“ prohlásil Norkin.

„Proto se podíváme na reportáž a potom předám slovo našim milým expertům,“ pokračoval moderátor s náznakem škodolibého úsměvu.

Zpráva o tom, že ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil ruským vojákům, aby se stáhli z Chersonu na východní břeh Dněpru, přišla ve středu. Za řekou by měli zformovat obranu před očekávanými ukrajinskými protiútoky.

Na Norkinovo vysvětlení, proč se k tomu raději nebude vyjadřovat, upozornil na Twitteru novinář britské stanice BBC Francis Staar.

Zákon zakazující šíření zpráv údajně diskreditujících armádu byl přijat nedlouho poté, co Rusko zahájilo na konci února vojenskou invazi na Ukrajinu. Podle kritiků si s jeho pomocí Kreml vynucuje, aby se v Rusku nešířily zprávy, které nejsou přesně v souladu s jeho výkladem působení ruských sil na Ukrajině. Norma předpokládá až 15 let odnětí svobody.

Zmínkou o vybízení k narušení územní celistvosti Ruska narážel Norkin na to, že ruská státní duma na začátku října ratifikovala smlouvy o přijetí (anexi) čtyř nových subjektů (ukrajinských území) do Ruské federace.

Návrhy na přijetí Luhanské, Doněcké, Chersonské a Záporožské oblasti předložil dumě ruský prezident Vladimir Putin po referendech, která ale mezinárodní společenství neuznává. Duma je schválila, byť v případě Záporožské a Chersonské oblasti není známo, v jakých mají být hranicích.

Ruský propagandista kritizuje Západ, sám ale používá západní elektroniku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám