Hlavní obsah

Orbán: Ukrajina může bojovat, jen dokud ji podporují USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský premiér Viktor Orbán vyjádřil obavy, že válka na Ukrajině se může protáhnout i na desetiletí. V rozhovoru pro provládní deník Magyar Nemzet zmínil americkou podporu napadené zemi a uvedl, že mír bude, pokud si ho Američané budou přát. Znovu také obhajoval vlažný přístup Budapešti k ekonomickým sankcím vůči ruskému agresorovi.

Foto: MTI

Viktor Orbán

Článek

„Ukrajina dokáže bojovat jen tak dlouho, dokud ji Spojené státy podporují penězi a zbraněmi. Pokud si Američané budou přát mír, bude mír,“ řekl Orbán k invazi, kterou Rusko zahájilo na začátku února a v níž pokračuje vojenskými střety i útoky na ukrajinskou civilní infrastrukturu bez známek, že by se chtělo stáhnout.

Kromě USA podporují Ukrajinu i další západní země včetně České republiky nebo celé Evropské unie, kam paří i Maďarsko.

Rusové opět zasáhli porodnici v Chersonu, tvrdí ukrajinská média

Válka na Ukrajině

Maďarská vláda má podle Orbána zájem na setrvání Ukrajiny coby svrchované země a má zájem na tom, aby Rusko neohrožovalo bezpečnost Evropy.

„Nemáme však zájem na přerušení všech ekonomických vazeb na Rusko. Na tyto otázky se díváme přes maďarské brýle, nikoliv prostřednictvím brýlí někoho jiného,“ dodal Orbán, jehož vláda má dlouhodobě vlažný vztah k protiruským sankcím, jež mají agresora připravit o prostředky na financování války.

Letošní rok označil Orbán za nejnebezpečnější od změny režimu v roce 1989. „Kdyby levicové strany vyhrály dubnové volby, Maďarsko by bylo zataženo do války. Byli bychom v tom až po krk,“ zdůraznil maďarský premiér.

Protiruské sankce označil Orbán za příčinu rostoucích cen energií i dalšího zboží. „Kdyby vánoční anděl smazal sankce související s energiemi, ceny energií by okamžitě klesly, klesla by míra inflace a Maďarsko by mohlo počítat s pětiprocentním růstem ekonomiky místo současných 1,5 procenta,“ konstatoval předseda maďarské vlády.

V Maďarsku před Vánocemi regulují nákup potravin

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám