Hlavní obsah

V Maďarsku před Vánocemi regulují nákup potravin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týden před vánočními svátky omezila obchodní síť Aldi v Maďarsku nákup potravin s regulovanou cenou. Maďarská vláda v polovině prosince prodloužila cenový strop na základní potraviny do konce dubna 2023.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Množstevní omezení odůvodnila síť Aldi tím, že potraviny s cenovým stropem pro velký zájem zákazníků před svátky mizely z pultů a nedostalo se na všechny. „K tomuto kroku jsme přistoupili pro zajištění neustálé dostupnosti zboží pro zákazníky,“ uvedla obchodní síť podle webu portfolio.hu.

Jeden zákazník tak může nakoupit maximálně kilogram brambor, litr stolního oleje, kilogram krystalového cukru, jedno plato vajec, litr mléka, jedno balení kuřecího a vepřového masa.

„Asi to bylo nutné, protože jsem minulý týden chtěla koupit vejce, a neměli,“ reagovala Anikó z Budapešti. „Pro nás to není řešení, protože jsme pětičlenná rodina. Když nakoupím ze všeho jen jedno balení, tak musím opakovaně do obchodu,“ odmítá toto řešení Árpád. „Čekám, kdy zavedou přídělový systém a potravinové lístky,“ dodává naštvaně János.

Kabinet premiéra Viktora Orbána minulý týden prodloužil do konce dubna cenový strop na základní potraviny. Maďarské ministerstvo zemědělství v této souvislosti uvedlo, že zastropování bude pokračovat kvůli válce na Ukrajině a kvůli inflaci „způsobené chybnými opatřeními zavedenými Bruselem“.

Po pádu vlády může Slovensko čekat orbánovská cesta

Evropa

V listopadu inflace v Maďarsku vystoupila meziročně na 22,5 procenta, což překonalo odhady. Její míra je tam nejvyšší ze zemí visegrádské čtyřky, kam dále patří Česko, Slovensko a Polsko. Podle Orbána jsou příčinou inflace sankce, které Evropská unie uvalila na Rusko kvůli jeho agresi vůči Ukrajině. Orbán, který je známý svým vstřícným postojem vůči Moskvě, volá po jejich zrušení.

Maďarská vláda na návrh skupiny MOL zrušila 6. prosince téměř 13 měsíců trvající zastropování cen pohonných hmot. Ceny za litr 95oktanového benzinu a nafty, které byly zastropovány na 480 forintech (zhruba 28 Kč) za litr, okamžitě vyskočily. Vláda zrušení stropu rovněž svedla na sankce týkající se ruské ropy.

Orbán zvýší důchody o 15 procent

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám