Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do úterní půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší záznamy z on-line reportáže z dění na Ukrajině.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Украинский солдат в селе под городом Бровары

Článek

23:11 - Nejméně 12 lidí zemřelo a dalších 30 je zraněných po zásahu ruské rakety do budovy oblastní státní správy v Mykolajivu.

22:38 - V obléhaném ukrajinském Mariupolu zřejmě zemřely za týdny ruského ostřelování tisíce civilistů, řekla Reuters šéfka lidskoprávní mise OSN na Ukrajině.

22:15 - Americké akcie posílily, těžily ze známek pokroku v jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou. Dow Jonesův index stoupl o 0,97 procenta na 35 294,19 bodu.

21:59 - Ruská armáda stahuje některé jednotky z Kyjevské a Černihivské oblasti, uvedl generální štáb ukrajinské armády. Štáb kromě toho zaznamenal přeskupování vojsk s cílem soustředit největší sílu ve směru na města Doněck a Slobožanske na východní Ukrajině a částečné stahování vojáků na běloruské území.

21:01 - Ruské jednotky se začaly stahovat z pozic v okolí ukrajinského hlavního města Kyjeva, uvedl v úterý americký generál Tod Wolters, který velí evropským silám NATO. Rusko se při úterním jednání v Istanbulu zavázalo výrazně omezit operace v Kyjevě a Černihivu. Zprávu potvrdil i Pentagon.

Ruské tanky se stahují z Kyjevské oblasti

Válka na Ukrajině

20:59 - Návrhy bezpečnostních garancí pro Ukrajinu, pokud se na nich Moskva s Kyjevem domluví, bude nejspíš muset projednat Severoatlantická aliance (NATO). Jinak není možné, aby se členský stát NATO zavázal Ukrajině garantovat územní celistvost. V rozhovoru pro Novinky to uvedl politolog David Broul z Univerzity Palackého v Olomouci.

Politolog: Garance státu NATO je problém, dohoda jako ta z Budapešti zase směšná

Válka na Ukrajině

20:09 - Prezident USA Joe Biden a lídři Británie, Francie, Itálie a Německa při telekonferenci potvrdili odhodlání zvyšovat ekonomický tlak na Rusko, uvedl Bílý dům.

19:58 - Na sociálních sítích se objevují první videa, že některé ruské jednotky skutečně ustupují od Kyjeva. Velké množství tanků s ruskými vlajkami bylo v úterý spatřeno na cestě od ukrajinských hranic do běloruské Rečiče a Gomelu, kde byly naloženy na železniční nástupiště.

19:49 - Francouzský prezident Emmanuel Macron se při úterním telefonátu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem neúspěšně pokusil prosadit příměří pro ostřelovaný ukrajinský Mariupol. Odchod civilistů z Mariupolu v tuto chvíli není možný, sdělil podle agentury Reuters Elysejský palác. Putin podle Paříže slíbil, že o humanitární operaci „bude přemýšlet“.

Paříž: Evakuace Mariupolu zatím není možná

Válka na Ukrajině

19:27 - Ministr zahraničí Jan Lipavský řekl šéfce německé diplomacie Annaleně Baerbockové, že EU musí hledat společné řešení energetické bezpečnosti i to, jak bránit Putinovi ve válce.

Lidé nosí boty na nábřeží DunajeVideo: Embassy of Ukraine in Hungary/Facebook

19:25 - V Zaporožské oblasti unesli ruští vojáci ukrajinskou novinářku Irinu Dubčenkovou, uvedl šéf Národního svazu novinářů Ukrajiny. Byla odvezena do Doněcku „k provedení vyšetřovacích akcí“. Irina u sebe doma ukryla těžce zraněného ukrajinského vojáka.

19:22 - Separatistická Doněcká lidová republika bude uvažovat o připojení k Rusku, až bude ovládat celou ukrajinskou Doněckou oblast, řekl šéf separatistů.

19:04 - Sněmovna umožnila kabinetu prodloužit nouzový stav do 31. května pro zvládání migrace z Ukrajiny po ruské invazi. Opozice žádost vlády nepodpořila.

18:54 - Nezávislá běloruská televize NEXTA informovala, že se člen ukrajinské pohraniční stráže z Hadího ostrova Roman Gribov, který poslal ruskou válečnou loď do pr**le, vrátil ze zajetí. Dostal vyznamenání za služby Čerkaské oblasti.

Voják, který poslal ruskou válečnou loď do pr**le, dostal vyznamenání

Válka na Ukrajině

18:44 - Ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že nemá pocit, že by rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem „postupovaly efektivně“. Spojené státy údajně nevidí známky toho, že by Rusko bralo jednání vážně.

Blinken: Nevidíme, že by Rusko bralo jednání vážně

Válka na Ukrajině

18:36 - Současnému krveprolití na Ukrajině bylo prý možné předejít. Probíhající invaze ruské armády je důsledkem neschopnosti ruských vyjednavačů najít společnou řeč s Ukrajinci a zařídit přijatelný status pro části Donbasu ovládané proruskými separatisty. V rozhovoru pro agenturu Reuters to řekl jeden z jejich někdejších vůdců Alexej Alexandrov.

Takhle to skončit nemělo, lituje invaze někdejší vůdce proruských separatistů

Válka na Ukrajině

17:45 - Mrazivé svědectví z předměstí Kyjeva poskytla korespondentce britského deníku The Times Ukrajinka, jejíž jméno bylo z bezpečnostních důvodů změněno na Natalya. Ta popsala, jak ji na začátku března znásilnila v jejich domě dvojice opilých ruských vojáků. Těsně předtím zastřelili před domem jejího manžela a celé události musel přihlížet jejich čtyřletý syn, který vše sledoval z kotelny.

Rusové jí zastřelili manžela, pak Ukrajinku před zraky dítěte hodiny znásilňovali

Válka na Ukrajině

17:25 - Ruské jednotky zaútočily na letiště ve Starokosťantynivě v Chmelnycké oblasti. Oznámil to starosta města Nikolaj Melničuk. Podle něj nedošlo k žádným obětem, ale byly zničeny zásoby pohonných hmot.

Rusové zaútočili na letiště ve Starokosťantynivu

Válka na Ukrajině

17:14 - Generální ředitel Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) Robert Mardini v úterý Ukrajinu a Rusko důrazně vyzval, aby se dohodly na zajištění bezpečné evakuace obyvatel z obléhaného Mariupolu a dalších ukrajinských měst a na umožnění dodávek humanitární pomoci. V rozhovoru s agenturou Reuters Mardini také válčící strany vybídl, aby pracovníkům Červeného kříže povolily návštěvy zajatců a zorganizovaly převoz pozůstatků padlých.

16:44 - Polská vláda schválila návrh zákona, který zakazuje dovoz uhlí z Ruska. Polsko dováží asi pětinu spotřebovávaného uhlí, většinou právě z Ruska.

Česko vyhošťuje zástupce ruského velvyslance

Válka na Ukrajině

16:39 - Ministerstvo zahraničí uvedlo, že jeden z diplomatických pracovníků ruské ambasády je prohlášen za nežádoucí osobu a musí do 72 hodin opustit Českou republiku. Podle Deníku N a Respektu jde o zástupce velvyslance Feodosije Vladyševského.

Česko vyhošťuje zástupce ruského velvyslance

Válka na Ukrajině

16:12 - Nizozemsko vyhostí 17 zaměstnanců ruské ambasády, považuje je za důstojníky zpravodajských služeb, oznámil ministr zahraničí Wopke Hoekstra. Belgie pak vyhostí 21 ruských diplomatů. Viní je ze špionáže a považuje je za hrozbu pro bezpečnost země, informovala agentura Belga.

Nizozemsko a Belgie vyhošťují ruské diplomaty. Považují je za špiony

Válka na Ukrajině

15:45 - Evropská unie poskytne 70 tisíc vakcín Česku, Slovensku a Moldavsku na očkování ukrajinských dětí, řekla komisařka Stella Kyriakidisová. Dalších 200 tisíc dá Ukrajině.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Vybombardované sídlo oblastní vlády v jihoukrajinském městě Mykolajiv

15:38 - Ruský vyjednavač Vladimir Medinskij uvedl, že setkání prezidentů Ukrajiny a Ruska bude možné až ve chvíli, kdy bude smlouva připravena k podpisu ministry zahraničí.

15:23 - Zástupce šéfa mezinárodního výboru Státní dumy uvedl, že výsledky rusko-ukrajinských jednání jsou vážným potvrzením, že „speciální operace“ se blíží ke konci. Informovala o tom běloruská stanice Nexta.

Válka mění priority americké armády. Více peněz jde na družice a jadernou triádu

Válka na Ukrajině

15:21 - Americký farmaceutický koncern Johnson & Johnson (J) přestane do Ruska dodávat kosmetické výrobky. Zemi ale bude dál zásobovat léky a zdravotnickými potřebami.

15:10 - Rusové, kteří byli povoláni na jaře do vojenské služby, už nebudou posíláni do žádných míst, kde se odehrávají boje. Podle agentury TASS to řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

15:00 - Vrchní ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak naznačil, jaké státy by mohly býti bezpečnostními garanty pro Ukrajinu. Na Twitteru zmínil USA, Británii, Turecko, Francii, Německo. Na tiskové konferenci mluvil jeho kolega David Arachmmija ještě o Kanadě, Itálii, Polsku a Číně. Jakákoli taková smlouva by musela být ratifikována všemi parlamenty ve zmíněných zemích.

14:39 - Ukrajinská delegace na dnešních vyjednáváních v Istanbulu navrhla ruské straně systém bezpečnostních záruk. Pokud by fungoval, Kyjev odsouhlasí neutrální status Ukrajiny, uvedl podle agentury Reuters jeden z ukrajinských vyjednavačů. Nejprve však podle něj musí na celé Ukrajině zavládnout mír. Podle šéfa ruské delegace byla jednání konstruktivní, návrhy Kyjeva nyní prostuduje ruský prezident Vladimir Putin.

14:34 - Po úterní schůzce ruských a ukrajinských vyjednavačů v Istanbulu by se mohla uskutečnit setkání prezidentů obou zemí, oznámil šéf ukrajinské delegace Mychajlo Podoljak.

Posun v jednání. Rusko omezí útoky na Kyjev

Evropa

Ruský vyjednavač uvedl, že jeho země omezí útoky na Kyjev a Černihiv.

Ve stejném duchu se vyjádřil i ministr obrany Sergej Šojgu, který to interpretoval tak, že Rusko už zničilo velkou část ukrajinské armády a může se tedy soustředit na osvobození Donbasu.

Úkol splněn, teď se budeme soustředit na hlavní cíl, řekl Šojgu

Válka na Ukrajině

13:54 - Francouzský obchodní řetězec Decathlon, který je největším prodejcem sportovního vybavení na světě, po silné kritice a výzvách k bojkotu přece jen přerušuje svou činnost v Rusku. V úterý to oznámil v tiskové zprávě s tím, že mu obchodování v Rusku znemožňují mezinárodní sankce uvalené na zemi Západem kvůli invazi na Ukrajinu.

Decathlon v Rusku zavírá krám

Evropa

13:52 - Ukrajina Rusku navrhla systém bezpečnostních záruk. Pokud by fungoval, Kyjev odsouhlasí neutrální status, uvedl jeden z ukrajinských vyjednavačů.

13:26 - Nejméně sedm mrtvých a 22 raněných si vyžádalo ruské ostřelování Mykolajivu, uvedl Zelenskyj podle BBC. Odklízení trosek pokračuje.

13:22 - Jednání mezi delegacemi Ruska a Ukrajiny skončila, uvedla podle Reuters ukrajinská ambasáda v Turecku. Závěry zatím ani jedna strana nezveřejnila.

13:09 - Spojené státy a jejich spojenci plánují nové sankce, které zasáhnou další sektory ruské ekonomiky a důležité dodavatelské řetězce, uvedl dnes náměstek amerického ministerstva financí Wally Adeyemo. Podle agentury Reuters neupřesnil, kterých odvětví či společností by se připravované rozšíření sankčního režimu mohlo dotknout.

12:57 - Ruské ministerstvo zahraničí podle Reuters ohlásilo vyhoštění celkem deseti diplomatů z Estonska, Litvy a Lotyšska. Jde o odvetu za krok Pobaltí.

12:43 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes přes videopřenos vystoupí před dánskými zákonodárci. Před budovou dánského parlamentu dnes také zavlála ukrajinská vlajka.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Ukrajinská vlajka před dánským parlamentem

12:34 - Francouzský prezident Emmanuel Macron by měl dnes kolem 17:30 hovořit s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

12:28 - Na Ukrajinu přicestoval šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii, s ukrajinským vedením bude jednat o zajištění bezpečnosti jaderných elektráren.

Rusové rozvířili radioaktivní prach v Rudém lese u Černobylu

Válka na Ukrajině

12:27 - Pražské asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny již nebude otevřeno nonstop, ale bude přijímat klienty jen mezi 07:00 a 21:00. Důvodem je snížení počtu klientů centra. Zatímco na začátku války na Ukrajině centrum odbavovalo 3000 a více lidí denně, nyní je to třetina.

12:17 - Od počátku ruské invaze na Ukrajinu dorazilo do Itálie 75 115 ukrajinských běženců, oznámilo tamější ministerstvo vnitra. Většinou jsou posíláni do Milána, Říma, Neapole a Boloně, uvedlo ministerstvo.

12:09 - Dnes nebo zítra se ukáže, zda ve vyhlídkách rusko-ukrajinských rozhovorů „je něco slibného nebo ne“, řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

11:58 - Podnikatel Roman Abramovič není oficiálním členem ruské delegace, ale mírových hovorů se osobně účastní, uvedl Kreml, podle kterého toto zapojení schválily obě strany.

Zelenskyj ocenil českou podporu Ukrajině, poděkoval Fialovi

Válka na Ukrajině

11:57 - Hlavní úkoly první etapy speciální vojenské operace na Ukrajině byly splněny, prohlásil ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Ukrajinská armáda podle něj utrpěla značné škody, což umožňuje soustředit úsilí na dosažení hlavního cíle – osvobození Donbasu.

11:42 - Na Ukrajinu přicestoval šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii, s ukrajinským vedením bude jednat o zajištění bezpečnosti jaderných elektráren.

11:29 - Na 400 mrtvých si podle starosty vyžádalo ostřelování Černihivu na severu Ukrajiny. Na jihu palba zasáhla Mykolajiv, pohřešuje se několik lidí.

10:40 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitteru poděkoval českému premiéru Fialovi za podporu Ukrajiny a významnou humanitární i bezpečnostní asistenci.

10:35 - Nakladatelství Albatros pozastavilo obchody s ruskými a běloruskými subjekty. V případě těchto zemí nechce ani prodávat či nakupovat licence. Nakladatelství reaguje na napadení Ukrajiny ruskou armádou, pro které využila se souhlasem Běloruska i jeho území. ČTK o tom dnes informoval generální ředitel společnosti Albatros Media Václav Kadlec. Nakladatelství také zastavilo spolupráci s ruskými autory, kteří vyjádřili podporu režimu prezidenta Vladimira Putina nebo přímo ruskému postupu na Ukrajině.

10:18 - Čtvrté kolo jednání delegací Kyjeva a Moskvy o ukončení války na Ukrajině začalo jednáním tête-à-tête mezi Vladimirem Medinským, vedoucím ruské delegace a poradcem prezidenta, a členem ukrajinské delegace Davidem Arakhamiou.

10:13 - Evropské úřady nevylučují, že počet uprchlíků, kteří opustili Ukrajinu, by mohl v následujících měsících dosáhnout osmi až deseti milionů. Podle listu El Pais takové prognózy poskytují údaje OSN.

9:40 - V Istanbulu začala mírová vyjednávání mezi Ruskem a Ukrajinou, informuje podle Reuters ukrajinská televize. Obě strany dříve uvedly, že nečekají průlom.

V Istanbulu skončilo další kolo rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou

Evropa

9:29 - Ministerstvo vnitra doposud udělilo dočasnou ochranu 241 724 lidem. Za pondělí jich přibylo přes 5000. Cizinecké policii se nahlásilo 131 826 osob.

9:27 - Ukrajinské úřady chtějí otevřít tři humanitární koridory k evakuaci civilistů, uvedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Evakuovat se bude z Mariupolu a z měst Melitopol a Energoda.

9:04 - Ruské síly zasáhly raketovým útokem město Nikopol na jižní Ukrajině na břehu Dněpru.

8:54 - Turecký prezident Erdogan vyzval ruské a ukrajinské vyjednavače k uzavření příměří a řekl, že je Turecko připraveno uspořádat schůzku prezidentů Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského.

8:53 - Nálada německých spotřebitelů se kvůli válce na Ukrajině podle institutu GfK výrazně zhoršuje. Příjmová a ekonomická očekávání jsou nejníže od roku 2009.

8:42 - Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov se v rozhovoru pro americkou veřejnoprávní stanici PBS vyjádřil k možnosti zastavení dodávek ruského plynu v případě, že by za něj Evropská unie odmítla platit v rublech. „Žádná platba – žádný plyn,“ řekl Peskov americké televizi. Moskva podle něj vyčká na konečnou odpověď sedmadvacítky a poté určí další kroky. „V žádném případě se ale nehodláme chovat jako charita a poskytovat západní Evropě plyn zdarma,“ řekl podle agentury DPA Peskov.

8:40 - Výrobce letadel Aircraft Industries z Kunovic se chce oprostit od závislosti na ruském trhu, který je pro podnik zásadní. Vztahují se na něj sankce.

8:35 - V Istanbulu mají od 9:30 začít rozhovory mezi ukrajinskou a ruskou delegací. Vyjednavači se nejprve setkají s tureckým prezidentem. V Istanbulu je i podnikatel Roman Abramovič, informuje zpravodaj agentury TASS. Setkání delegací Moskvy a Kyjeva se uskuteční v paláci Dolmabahce.

8:31 - Německo potřebuje tři roky na to, aby si zajistilo alternativní dodávky plynu a stalo se v tomto ohledu nezávislé na Rusku, řekl šéf firmy E.ON.

8:07 - Ruské síly nadále ohrožují Kyjev, přestože ukrajinské jednotky pokračují v protiútocích severozápadně od metropole, uvedla britská rozvědka.

7:36 - Lidé, kteří zdarma ubytují uprchlíka z Ukrajiny, budou moci požádat o takzvaný solidární příspěvek. Má jim to uhradit zvýšené výdaje třeba za energie. Ubytování však bude muset splňovat určité normy.

Jaká jsou pravidla pro ubytování uprchlíků

Finance

7:35 - Ukrajinské síly odrazily sedm ruských útoků v Donbasu, drží obranu a místy podnikají protiútoky, uvedl ukrajinský generální štáb v ranním hlášení.

7:22 - Ruská střela sestřelená v Kyjevě poškodila dům bývalého ukrajinského premiéra Vitolda Fokina. Informaci potvrdil sám expremiér. „Ano, můj dům byl poškozen. Je to nešťastné, protože jsem právě na návštěvě u svého přítele v Moldavsku. Chtěl jsem se vrátit, ale ukázalo se, že nemám kam. Rozbitá jsou okna a dveře. Nemůžu se vrátit,“ řekl.

6:50 - Ruský miliardář Roman Abramovič během války na Ukrajině vystupuje jako mírotvůrce a pravidelně pendluje mezi Moskvou a Kyjevem. V neděli měl v Kremlu předat prezidentu Vladimiru Putinovi ručně psanou nótu obsahující ukrajinské požadavky od jeho protějšku Volodymyra Zelenského. Od Putina se mu ale podle britského listu The Times dostalo svérázné odpovědi.

Vyřiď Zelenskému, že je zničím, vzkázal Putin Abramovičovi

Válka na Ukrajině

6:49 - Britský soudce Howard Morrison, který se podílel na odsouzení Radovana Karadžiče, bývalého vůdce bosenských Srbů, za genocidu, bude nyní radit ukrajinské vládě, jak pohnat před spravedlnost ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho nejbližší spolupracovníky.

Dostal za mříže Karadžiče. Teď ho nasadili na Putina

Válka na Ukrajině

5:51 - Japonská vláda požádá všechny japonské společnosti, aby nepřistoupily na požadavek ruského prezidenta Vladimira Putina o placení za plyn rubly. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí uvedl, že Rusko nehodlá dodávat plyn zadarmo. Reagoval tím na rozhodnutí států neplatit za ruský plyn v rublech.

5:08 - Hollywoodský herec Sean Penn je v ukrajinském Lvově. Jeho charita by měla pomáhat uprchlíkům ve městě. Dodávat by měla humanitární pomoc včetně jídla.

3:24 - Ukrajinské ozbrojené síly uvedly, že zničily 17 vzdušných cílů. Mezi nimi osm ruských letadel, čtyři drony, tři vrtulníky a dvě rakety.

2:07 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hodnotí celkovou situaci na Ukrajině i přes dílčí úspěchy ukrajinské armády z posledních dnů jako napjatou. Podle agentury DPA to hlava státu v noci na dnešek řekla ve svém pravidelném videoposelství. Ukrajinští obránci podle Zelenského dokázali vytlačit ruské jednotky z města Irpiň nedaleko Kyjeva, boje tam i v dalších částech země nicméně pokračují.

1:25 - Rusko použije jaderné zbraně jen v případě ohrožení vlastní existence. Operace na Ukrajině, ať už bude mít jakýkoliv výsledek, důvodem k jejich použití není, řekl americké veřejnoprávní stanici PBS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

1:07 - Hned první den invaze se ruským vojákům podařilo dobýt Černobyl a obsadit tamní jadernou elektrárnu. Od té doby ale pravidelně projíždějí s těžkou vojenskou technikou a bez ochrany proti radiaci územím Rudého lesa, který absorbuje velkou dávku radioaktivního prachu.

Rusové rozvířili radioaktivní prach v Rudém lese u Černobylu

Válka na Ukrajině

0:28 - Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského by Západ neměl své sankce vůči Rusku podmiňovat. Uvedl, že existují náznaky, že některé sankce (například embargo na ruskou ropu), budou uvaleny ve chvíli, kdy Rusko použije jaderné zbraně.

Souhrn dění na Ukrajině do pondělní půlnoci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám