Hlavní obsah

Česko vyhošťuje zástupce ruského velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Jeden diplomatický pracovník ruského velvyslanectví v Praze byl prohlášen za nežádoucí osobu a musí opustit ČR do 72 hodin, oznámilo v úterý české ministerstvo zahraničí na Twitteru. Zprávě předcházela obdobná prohlášení vlád v Belgii a Nizozemí, které uvedly, že ze země vyhošťuje ruské zpravodajské důstojníky. Podle týdeníku Respekt a Deníku N by mělo jít o zástupce velvyslance Feodosije Vladyševského.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ruská ambasáda v Praze.

Článek

„MZV ČR dnes sdělilo ruskému velvyslanectví v Praze, že jeden jeho diplomatický pracovník je prohlášen za nežádoucí osobu a Českou republiku musí opustit do 72 hodin. Spolu se spojenci snižujeme ruskou zpravodajskou přítomnost v EU,“ uvedl twitterový účet české diplomacie.

Dá se očekávat, že Moskva zareaguje recipročně a vyhostí tedy zástupce českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňky.

Jen pár minut před prohlášením Černínského paláce se objevily zprávy, že Belgie vyhošťuje 21 diplomatů a Nizozemsko 17. Obě země krok odůvodnily „ohrožením národní bezpečnosti“.

Nizozemsko a Belgie vyhošťují ruské diplomaty. Považují je za špiony

Válka na Ukrajině

Deset pracovníků ruských zastupitelských úřadů tento měsíc za nežádoucí osoby prohlásily pobaltské státy, Rusko zareagovalo recipročně.

Současně s pobaltskými státy vyhostilo deset ruských diplomatů i Bulharsko a mezitím Polsko opustilo 45 vyhoštěných pracovníků ruského zastupitelského úřadu. Moskva přislíbila, že na tyto kroky odpoví.

Napjaté vztahy od Vrbětic

Diplomatické vztahy mezi Českem a Ruskem jsou delší dobu napjaté. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle kterých jsou ze dvou explozí munice ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí agenti GRU, vyhostilo loni na jaře 18 pracovníků ruské ambasády. Rusko v odvetném kroku prohlásilo nežádoucími 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě a označilo český postup za nepřátelský akt.

Později česká diplomacie informovala o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka. Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků velvyslanectví na „striktní paritu”, počty tak mají být stejné.

V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu pozastavilo Česko provoz českých generálních konzulátů v Petrohradě a Jekatěrinburgu. Odvolalo souhlas s provozem ruských konzulátů v Karlových Varech a Brně. Vláda současně rozhodla o zastavení vydávání víz ruským a později i běloruským občanům s výjimkou humanitárních případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám