Hlavní obsah

Úkol splněn, teď se budeme soustředit na hlavní cíl, řekl Šojgu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Hlavní úkoly první etapy speciální vojenské operace na Ukrajině byly splněny, prohlásil v úterý ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Během operace utrpěla ukrajinská armáda značné škody, což podle ministra umožňuje soustředit úsilí na dosažení hlavního cíle – „osvobození“ Donbasu.

Foto: Twitter/Минобороны России

Ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

Ruské ministerstvo obrany následně ohlásilo, že zásadně omezí bojové aktivity v Kyjevské a Černihivské oblasti v centrální, resp. severní části země.

„Obecně jsou hlavní úkoly první etapy operace splněny. Bojový potenciál ukrajinských ozbrojených sil se výrazně snížil, což umožňuje soustředit hlavní pozornost a hlavní úsilí na dosažení hlavního cíle – osvobození Donbasu,“ řekl Šojgu po poradě s vedením armády.

Rusko útok na Ukrajinu zdůvodňovalo Rusko tím, že požaduje její demilitarizaci a denacifikaci. Do Kyjeva se přitom ruská armáda nedostala a o města v jeho okolí se s ukrajinskou obranou za cenu velkých ztrát přetlačuje.

Omezení vojenské aktivity v oblasti Kyjeva a Černihivu oznámili také ruští vyjednavači svým ukrajinským protějškům při úterní schůzce v tureckém Istanbulu.

Posun v jednání. Rusko omezí útoky na Kyjev

Evropa

Vypočítal ukrajinské ztráty, o ruských nemluvil

Podle Šojgua utrpěly ozbrojené síly Ukrajiny značné škody. „Převaha ve vzduchu byla vybojována. Letectvo a systém protivzdušné obrany byly prakticky zničeny,“ uvedl ministr.

Prohlásil, že ze 152 letadel, která měla ukrajinská armáda, jich bylo zničeno 123, ze 149 vrtulníků bylo zničeno 77, ze 180 systémů protivzdušné obrany dlouhého a středního doletu jich ruské síly zlikvidovaly 152.

O ruských ztrátách nemluvil. Na Ukrajině zemřely podle odhadů tisíce ruských vojáků, Ukrajina mluví o 17 tisících vojáků vyřazených z boje, včetně několika vysoce postavených důstojníků.

„Námořní síly země přestaly existovat. Značné ztráty utrpěly všechny formace pozemních a vzdušných útočných sil,“ řekl Šojgu.

FOTO: Zkáza Charkova a boj ukrajinských dobrovolníků

Válka na Ukrajině

Podle jeho vyjádření bude speciální vojenská operace na Ukrajině pokračovat, dokud nebude dosaženo stanovených cílů.

„Ruské ozbrojené síly budou pokračovat ve speciální vojenské operaci, dokud nebude dosaženo stanovených cílů,“ řekl Šojgu.

Ministr prohlásil, že pokud budou realizovány plány řady zemí NATO na dodávky bojových letadel a systémů protivzdušné obrany Ukrajině, bude podle Šojgua Rusko adekvátně reagovat.

Dodávky zbraní na Ukrajinu ze strany Západu jsou podle ministra nezodpovědné a jejich nekontrolovaná distribuce by mohla představovat hrozbu pro evropské státy, tvrdí Šojgu.

Jsme v totální válce. Žádné platby, žádný plyn, říká mluvčí Kremlu

Evropa

„Postoj Západu, který dodává na Ukrajinu zbraně, považujeme za nezodpovědný. Jejich nekontrolovaná distribuce mezi obyvatelstvo a žoldáky situaci jen zhoršuje a v budoucnu může vytvořit hrozbu i pro samotné Evropany,“ uvedl.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu 24. února. Do Kyjeva se ruští vojáci nedostali. Bojuje se o mnoho měst, například o Charkov či Mariupol. V rozporu se svými proklamacemi o útočení výhradně na vojenské cíle Rusko ničí civilní objekty, především bytové domy. Vojáci na ulicích často střílejí do civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám