Hlavní obsah

Takhle to skončit nemělo, lituje invaze někdejší vůdce proruských separatistů

Současnému krveprolití na Ukrajině bylo možné předejít. Probíhající invaze ruské armády je důsledkem neschopnosti ruských vyjednavačů najít společnou řeč s Ukrajinci a zařídit přijatelný status pro části Donbasu ovládané proruskými separatisty. V rozhovoru pro agenturu Reuters to řekl jeden z jejich někdejších vůdců Alexej Alexandrov.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský voják v zákopu na frontě

Článek

„Všechno tohle (status Donbasu) mohlo být vyřešeno dřív, zejména diplomatickými prostředky a možná nepatrným užitím síly. K tomu ale nedošlo a je to chyba všech zúčastněných,“ prohlásil Alexandrov.

Jelikož se Moskvě nepodařilo zajistit na Donbasu autonomii a zaručit žádaná práva jejím obyvatelům, stal se podle něj ozbrojený konflikt nevyhnutelným. „Takhle to nemělo skončit. Nestojí to za všechny ty oběti,“ dodal Alexandrov.

Moskva prý měla roky na to, aby pošlapávání občanských práv a práva na vlastní identitu ruskojazyčného obyvatelstva východní Ukrajiny zastavila, připomněl Alexandrov argumenty, jimiž Kreml a separatisté obhajují své kroky vůči Ukrajině po Majdanu.

„Reakce Moskvy přišla vždy příliš pozdě a nikdy hledání řešení nikam dál neposunula. To byla chyba a za tu teď platíme prolévanou krví a mnoha oběťmi na obou stranách,“ poznamenal bývalý lídr separatistů.

Posun v jednání. Rusko omezí útoky na Kyjev

Evropa

Alexej Alexandrov stál v roce 2014 u zrodu povstání východních regionů proti nové vládě v Kyjevě. Stal se pobočníkem předsedy parlamentu samozvané Doněcké lidové republiky Andreje Purgina. O rok později byli ale oba muži v rámci bojů o moc sesazeni.

Pokud jde o výsledek války, neočekává Alexandrov podle svých slov, že by se Rusům podařilo ovládnout celou Ukrajinu. Rusko na to podle něj nemá prostředky ani sílu. Pokud ruské síly zůstanou jen na východě Ukrajiny, bude zase prý neustále hrozit propuknutí dalšího ozbrojeného konfliktu.

Zelenskyj: Moskva lže, separatisty na Donbasu jsme napadnout nechtěli

Válka na Ukrajině

Separatisté vyhlásili Doněckou a Luhanskou lidovou republiku jakožto území nezávislá na ukrajinské vládě poté, co se vlády v Kyjevě v návaznosti na svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče v roce 2014 ujala prozápadně orientovaná garnitura.

Změna směřování země vyostřila konflikt mezi prozápadně smýšlejícím obyvatelstvem a prorusky naladěnými, většinově rusky hovořícími obyvateli, v čemž se angažovalo i Rusko.

Kyjev a jeho západní spojenci útlak rusky hovořícího obyvatelstva na východě země, o němž mluví Alexandrov, odmítají. Tvrdí, že se separatisty a Rusy popisovaná příkoří na Donbasu neodehrávala, nebo alespoň ne v takové míře.

Moskva použila údajné utlačování rusky hovořícího obyvatelstva jako jeden z argumentů pro vojenskou invazi, kterou zahájila 24. února a pokračuje v ní dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám