Hlavní obsah

Rusové jí zastřelili manžela, pak Ukrajinku před zraky dítěte hodiny znásilňovali

Mrazivé svědectví z předměstí Kyjeva poskytla korespondentce britského deníku The Times Ukrajinka, jejíž jméno bylo z bezpečnostních důvodů změněno na Natalya. Ta popsala, jak ji na začátku března znásilnila v jejich domě dvojice opilých ruských vojáků. Těsně předtím navíc zastřelili před domem jejího manžela a celé události musel přihlížet jejich čtyřletý syn, který vše sledoval z kotelny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Natalya se s příběhem svěřila po téměř měsíci korespondentce britského deníku The Times Catherine Philpové, která v současné chvíli přináší informace přímo z Ukrajiny.

Třiatřicetiletá Ukrajinka popsala situaci, ke které došlo ve vesnici na předměstí Kyjeva, už 9. března.

S příběhem se prý Philpové svěřila, protože se o podobných situacích, které naplňují podstatu válečných zločinů, na Ukrajině šušká.

Do vesnice přišli vojáci o den dříve. Natalya podle fotografií později identifikovala ruského velitele Michaila Romanova. Ačkoliv rodina vyvěsila na vrata bílá prostěradla, aby dala jasně najevo, že jsou v domě civilisté, ruští vojáci nejprve zastřelili před domem jejich psa.

Když následně vyšla rodina ven s rukama nad hlavou, Romanov se měl rozčílit kvůli bundě s maskáčovým vzorem, která ležela v autě před domem.

S autem měl následně zjevně opilý Romanov odjet a narazit do nedalekého spadlého stromu. Poté z místa vojáci odešli, uvedla Natalya.

O několik hodin později se však vrátili. „Manžel vyšel ven, aby se podíval, co se děje. Slyšela jsem zvenku jeden výstřel, zvuk brány a následně kroky v domě. Byl to Romanov s mladším vojákem,“ popsala prožité hrůzy Natalya.

„Ten mi řekl, že zastřelil mého muže, protože byl nacista. Namířil na mě zbraní a řekl mi, ať držím hubu, nebo moje dítě uvidí mozek své matky všude na stěnách,“ dodala Ukrajinka.

Tím však událost zdaleka neskončila. Oba vojáci posilněni alkoholem ženu svlékli a opakovaně ji znásilňovali.

„Vůbec je nezajímalo, že můj čtyřletý syn brečí ve vedlejší kotelně, maximálně mi řekli, abych ho šla uklidnit a vrátila se. Ponižovali mě a celou dobu na mě mířili zbraní,“ uvedla Natalya.

Po několika hodinách vojáci odešli, ale za několik desítek minut se opět vrátili a pokračovali ve znásilňování. Když se vraceli potřetí, byli už silně opilí a sotva stáli na nohou, jak popsala znásilněná žena. Oba muži nakonec podlehli alkoholovému opojení a usnuli.

„Popadla jsem syna a řekla mu, že budeme muset odejít. Stál pak venku před vraty, kde leželo tělo jeho zastřeleného otce. Nepoznal ho, protože byla tma. Jen se mě ptal, jestli nás zastřelí stejně jako toho pána,“ svěřila se žena.

Tělo manžela pohřbít nemůže

Natalya se synem utekla až do západoukrajinského Ternopilu, kde se nyní skrývá. „Zatím synovi nemůžu říct, že jeho otec umřel. Pořád se mě ptá, jestli mu koupíme koblihu, když jdeme nakoupit,“ popsala neuvěřitelnou situaci.

Její případ podle deníku The Times vyšetřuje od minulého týdne ukrajinská prokurátorka Iryna Venediktová a údajně se tak jedná o první vyšetřování podobného činu spáchaného ruskými vojáky na Ukrajině.

Podobných obvinění však už padlo několik.

Poláka zatkli kvůli podezření, že znásilnil 19letou ukrajinskou uprchlici

Válka na Ukrajině

K tomu, aby čin nahlásila a svěřila se s ním, povzbudila ženu její švagrová. Natalya dodala, že příští měsíc měli s manželem oslavit výročí svatby. Zatím však nemůže ani pohřbít jeho tělo, protože vesnice je stále okupována ruskými jednotkami.

„Nevím, jestli se tam ještě někdy vrátíme, vzpomínky z hlavy nedostanete. Nikdy bych ale nedokázala dům prodat, postavil ho můj manžel,“ zakončila hrůzný příběh Natalya.

Reklama

Výběr článků

Načítám