Hlavní obsah

Posun v jednání. Rusko omezí útoky na Kyjev

Kyjev/Istanbul/Moskva
Aktualizováno

Po úterní schůzce ruských a ukrajinských vyjednavačů v Istanbulu by se mohla uskutečnit setkání prezidentů obou zemí, oznámil šéf ukrajinské delegace Mychajlo Podoljak. Ruský vyjednavač označil jednání za konstruktivní. Uvedl, že jeho země omezí útoky na Kyjev a Černihiv. Rozhovory v úterý skončily, i když původně měly pokračovat ve středu, oznámilo turecké ministerstvo zahraničí

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Ukrajinská delegace na dnešních vyjednáváních v Istanbulu navrhla ruské straně systém bezpečnostních záruk.

Článek

Vedoucí ruské delegace Vladimir Medinskij uvedl pro TASS: „Jednání s ukrajinskou stranou skončila. Rozhovory byly konstruktivní.“ Dodal, že Rusko při jednáních udělalo dva kroky naproti Ukrajině, aby se snížilo napětí.

Rusko se rozhodlo radikálně omezit bojové operace směrem na Kyjev a Černihiv, uvedla Moskva. Podle ruského vyjednavače se útoky na Kyjev omezí z toho důvodu, „aby se tam vytvořily podmínky pro normální práci, protože se tam budou přijímat rozhodnutí“.

Od Kyjeva přitom byly ruské jednotky v minulých dnech zatlačeny zpět.

Schůzka prezidentů

Rusko uvedlo, že je připraveno zrychlit přípravy na schůzku prezidentů obou zemí Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského. Medinskij upřesnil, že setkání je možné, až bude hotový návrh mírové smlouvy.

Podle Kyjeva byl posun při rozhovorech v Istanbulu dostatečný k uskutečnění setkání hlav států.

Úkol splněn, teď se budeme soustředit na hlavní cíl, řekl Šojgu

Válka na Ukrajině

Ukrajina chce záruky, pak bude souhlasit s neutralitou

Ukrajina přišla s návrhem bezpečnostních záruk. Ty mají být silnější, než jaké poskytuje článek 5 washingtonské smlouvy o NATO. Pokud by byla Ukrajina napadena a selže-li diplomacie, signatáři musejí poskytnout vojenskou pomoc a „dokonce uzavřít vzdušný prostor“, uvedl Kyiv Independent.

Pokud by tyto záruky fungovaly, Kyjev bude souhlasit s neutralitou. Nejprve ale musí nastat příměří.

„Implementace smlouvy bude probíhat následovně: nejprve se uskuteční referendum, ve kterém všichni občané Ukrajiny vyjádří svůj postoj k této dohodě. Pak dojde k ratifikaci v parlamentech,“ uvedl Podoljak podle Ukrajinské pravdy.

Podle něj je nutná podpora společnosti. Neutralita bez referenda není možná, protože v ústavě je zakotven vstup do NATO.

Bezpečnost Ukrajiny by mělo v budoucnu právně garantovat několik států. Mohlo by jít o Spojené státy, Spojené království, Turecko, Francii, Německo, Kanada, Itálie nebo Čína.

Krym se vyřeší později

Otázka Krymu by se řešila až v budoucnosti, po 15 let by panoval stávající stav, ale během této doby by se jednalo o budoucím statusu Krymu a Sevastopolu.

Osud okupovaných oblastí, které Rusko už nepovažuje ze součást Ukrajiny, by se měl řešit na setkání prezidentů obou zemí.

Rusko potvrdilo, že dostalo jasně formulované návrhy. „Ukrajina nám předložila k posouzení jasně formulované návrhy, které by se začlenily do smlouvy. Tyto návrhy budou v nejbližší době posouzeny a předloženy prezidentovi,“ uvedl Medinskij.

Reklama

Výběr článků

Načítám