Hlavní obsah

V Istanbulu skončilo další kolo rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul
Aktualizováno

Po zhruba čtyřech hodinách skončilo v istanbulském paláci Dolmabahce čtvrté kolo mírových rozhovorů mezi kyjevskou a moskevskou delegací o ukončení války na Ukrajině. Zatím ani jedna strana nesdělila výsledek. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova se „dnes nebo zítra“ ukáže, zda ve vyhlídkách rusko-ukrajinských rozhovorů „je něco slibného nebo ne“.

BEZ KOMENTÁŘE: Auta přijíždějící k místu konání ukrajinsko-ruských rozhovorůVideo: AP

 
Článek

Rozhovory odstartovaly v 9.30 SELČ, krátce před začátkem se obě delegace setkaly s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, který je vybídl k dojednání příměří. Současně tlumočil nabídku, že je Ankara připravena uspořádat setkání prezidentů Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského.

„Vítejte v Turecku a našem Istanbulu. Jsme rádi, že vás můžeme hostit v tak kritické době, vyvinuli jste velké úsilí jménem svých zemí. Konflikt nás jako vašeho přítele a souseda velmi znepokojuje,“ řekl turecký prezident. Erdogan vyjádřil naději, že pokud by v Istanbulu došlo k pokroku, mohlo by se jednání mezi Ruskem a Ukrajinou dostat do další fáze.

Ačkoliv obě strany dopředu avizovaly, že neočekávají výrazný pokrok, v úterý ruský zdroj obeznámený s vyjednáváním agentuře TASS sdělil, že se „rychle pohneme kupředu“ a že „počítáme s prvním milníkem“.

Jednání delegací začalo rozhovorem tête-à-tête mezi Vladimirem Medinským, vedoucím ruské delegace a poradcem prezidenta a členem ukrajinské delegace Davidem Arakhamií. Zbytek členů delegací se k nim připojí později.

Součástí ruského vyjednávacího týmu je také podnikatel Roman Abramovič, informoval zpravodaj agentury TASS.

Reklama

Výběr článků

Načítám