Hlavní obsah

Nizozemsko a Belgie vyhošťují ruské diplomaty. Považují je za špiony

Haag/Brusel
Aktualizováno

Nizozemská vláda oznámila, že nechává ze země vyhostit 17 zaměstnanců ruské ambasády, které identifikovala jako důstojníky zpravodajských služeb a jako „hrozbu pro národní bezpečnost“. Na Twitteru to oznámil nizozemský ministr zahraničí Wopke Hoekstra. Diplomaty vyhostí i Belgie a Irsko.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský místopředseda vlády Wopke Hoekstra.

Článek

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že si v úterý předvolalo ruského velvyslance a sdělilo mu, že důstojníci, kteří byli akreditováni jako diplomaté, mají být vyhoštěni ze země.

Uvádí, že „hrozba zpravodajských služeb vůči Nizozemsku zůstává vysoká. Vzhledem k současnému postoji Ruska v širším smyslu je přítomnost těchto zpravodajských důstojníků nežádoucí“.

Vláda uvedla, že toto rozhodnutí přijala po konzultaci s „řadou podobně smýšlejících zemí“, a citovala podobná vyhoštění ze strany Spojených států, Polska, Bulharska, Slovenska, Estonska, Litvy, Lotyšska a Černé Hory.

Očima Saši Mitrofanova: Úloha pana Povondry budiž varováním

Válka na Ukrajině

Zakrátko informovala agentura Reuters, že ruské diplomaty vyhostí i Belgie, konkrétně jich vyhostí 21, které viní je ze špionáže a považuje je za hrozbu pro bezpečnost země. Všichni působí na ruské ambasádě v Bruselu nebo na konzulátu v Antverpách.

Po pár minutách informovalo o vyhoštění jednoho diplomata Česko, následovalo Irsko. Ostrovní země vyhostilo čtyři ruské diplomatické úředníky na základě informací, že se ruské velvyslanectví v Dublinu stalo centrem špionáže a sledování.

Ministr zahraničí Simon Coveney uvedl, že „čtyři vysocí úředníci byli požádáni, aby opustili stát”, protože se zapojili do aktivit, které "nejsou v souladu s mezinárodními standardy diplomatického chování".

Reklama

Výběr článků

Načítám