Hlavní obsah

Rusové rozvířili radioaktivní prach v Rudém lese u Černobylu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Hned první den invaze se ruským vojákům podařilo dobýt Černobyl a obsadit tamní jadernou elektrárnu. Od té doby ale pravidelně projíždějí s těžkou vojenskou technikou a bez ochrany proti radiaci územím Rudého lesa, který absorbuje velkou dávku radioaktivního prachu. S odkazem na místní pracovníky o tom v neděli informovala agentura Reuters.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Pohled na konstrukci nového bezpečnostního krytu nad starým sarkofágem, který kryje poškozený čtvrtý reaktor v jaderné elektrárně v Černobylu

Článek

Dva pracovníci (s agenturou hovořili kvůli obavám o svou bezpečnost anonymně) uvedli, že vojáci nepoužívají žádný protiradiační oblek. Prach, který vdechují, se tak pro ně může stát sebevražedným.

Ukrajinský státní jaderný inspektorát už 25. února, tedy den po obsazení elektrárny ruskou armádou, uvedl, že výsledkem vojenských operací, a především těžké vojenské techniky se v Černobylu zvýšila hladina radiace.

„Konvoj vojenských vozidel tady projíždí cestou přímo za naším objektem. Ta cesta vede přímo přes Rudý les. Průjezdem konvoje se zvedl sloup radioaktivního prachu. Senzory tady zaznamenaly překročení limitů,“ uvedli pracovníci pro agenturu Reuters.

Pracovníci Černobylu mohou po třech týdnech elektrárnu opustit

Válka na Ukrajině

Rudý les je zapovězený i samotným pracovníkům elektrárny, protože je považován za vysoce kontaminovaný. Jeden z pracovníků uvedl, že se dokonce s ruskými vojáky bavil a někteří z nich ani neslyšeli o výbuchu černobylské elektrárny v roce 1986.

„Když jsme s nimi hovořili o výbuchu čtvrtého bloku, někteří neměli vůbec tušení, o čem mluvíme. Vůbec nevěděli, u jakého objektu se nacházejí. Slyšeli jsme od nich, že se jedná o ‚kriticky důležitou infrastrukturu‘,“ uvedli pracovníci.

Putin nařídil teroristický útok na Černobyl, tvrdí ukrajinská rozvědka

Válka na Ukrajině

Informace o tom, že ruský konvoj zřejmě projížděl Rudým lesem, dostal také současný ředitel černobylské elektrárny Valerij Sejda. „Tam nikdy nikdo nechodí, proboha,“ řekl Reuters. Rusové podle něj nedbají nápisů a zvýšené radiaci a „prostě jezdí, kam potřebují“.

Ruské ministerstvo obrany situaci nijak nekomentovalo.

Den po dobytí Černobylu byly ruské jednotky viděny ve Slavutyči, který je vzdálen přibližně 55 kilometrů a kde žije převážná většina současných pracovníků jaderné elektrárny. Zda je pro ně zvýšená hladina radiace nyní nebezpečnější, není možné nezávisle ověřit, připomněl Reuters.

Rudý les pokrývá území o rozloze asi 10 kilometrů čtverečních v bezprostřední blízkosti černobylské elektrárny. Jméno získal první dny po nehodě 26. dubna 1986, kdy na něj dopadlo velké množství radioaktivního spadu, který ho zabarvil do temně rudé barvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám