Hlavní obsah

Vyřiď Zelenskému, že je zničím, vzkázal Putin Abramovičovi

Ruský miliardář Roman Abramovič během války na Ukrajině vystupuje jako mírotvůrce a pravidelně pendluje mezi Moskvou a Kyjevem. V neděli měl v Kremlu předat prezidentu Vladimiru Putinovi ručně psanou nótu obsahující ukrajinské požadavky od jeho protějška Volodymyra Zelenského. Od Putina se mu ale podle britského listu The Times dostalo svérázné odpovědi.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Vladimir Putin

Článek

Abramovič, který si rolí prostředníka mezi Ukrajinou a Ruskem snaží podle britských médií zachránit reputaci, v posledních dnech pravidelně cestuje na trase Istanbul (kam na něj sankce Západu nedosáhnou) – Kyjev – Moskva.

Abramoviče měli v Kyjevě otrávit

Evropa

V ukrajinském hlavním městě podle listu The Times obdržel od Zelenského ručně psanou nótu, kterou předal v Kremlu do Putinových rukou. Britský deník dále uvedl, že nóta obsahovala podmínky, za kterých by byla Ukrajina ochotna najít s Ruskem společnou řeč.

Putinova odpověď po přečtení nóty měla však být rázná: „Vyřiď mu, že je zničím.“

Zelenskyj požádal Bidena, aby nesankcionoval Abramoviče. Má pomoct při vyjednávání

Válka na Ukrajině

Abramovič se následně vrátil zpátky do Istanbulu, kde se měl setkat s ukrajinskými vyjednavači. Právě v Turecku začnou v úterý další mírová jednání, ačkoli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že je připraven na kompromis, trvá na územní celistvosti své země.

Turecko už jedno kolo mírových jednání hostilo. Setkali se přímo ministři zahraničí Ukrajiny Dmytro Kuleba a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov. K posunu ale nedošlo.

Právě Turecko se nyní stalo také dočasným domovem pro Abramoviče. Zatímco v Británii na něj byly uvaleny sankce a byl mu zmrazen majetek, jeho jachty a soukromé tryskáče v Turecku jsou pro Spojené království mimo dosah všech postihů.

Reklama

Výběr článků

Načítám