Hlavní obsah

Dostal za mříže Karadžiče. Teď ho nasadili na Putina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský soudce, který se podílel na odsouzení Radovana Karadžiče, bývalého vůdce bosenských Srbů, za genocidu, bude nyní radit ukrajinské vládě, jak pohnat před spravedlnost ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho nejbližší spolupracovníky.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Vladimir Putin

Článek

Britská generální prokurátorka Suella Bravermanová oznámila, že jmenuje Howarda Morrisona, aby pomohl s přípravou obžaloby proti Putinovi jak na Ukrajině, tak před Mezinárodním trestním soudem (ICC).

Morrison v minulosti pracoval jak při ICC, tak při Mezinárodním trestním tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY), kde byl jedním ze soudců, který Karadžiče v roce 2016 poslal na 40 let do vězení. Odvolací soud pak o tři roky později odsoudil Karadžiče na doživotí.

Vyřiď Zelenskému, že je zničím, vzkázal Putin Abramovičovi

Válka na Ukrajině

„Může se zdát nemyslitelné, že váleční zločinci mohou jednou skončit ve vězení. Určitě si to nemyslel ani Karadžič a jeho zastánci. Dnes je ale za mřížemi a odpykává si trest v britské věznici,” prohlásila Bravermanová podle listu The Daily Telegraph.

Za všechno může výhradně Putin. Medvěděv se distancuje od invaze

Válka na Ukrajině

Řada expertů ovšem v případě ICTY upozornila, že soud potrestal především srbské válečné zločince, tedy poraženou stranu. Mnozí už proto varovali před pochybným dvojím metrem i při případném souzení ruských předáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám