Hlavní obsah

Válka mění priority americké armády. Více peněz jde na družice a jadernou triádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Válka na Ukrajině a napětí s Čínou mění priority americké armády, což ukazuje návrh rozpočtu, o němž bude jednat Kongres. Letectvo bude posilovat jaderné složky na úkor zbraní pro útoky pozemních sil. Na přání amerického prezidenta Joea Bidena se o 40 procent zvýší výdaje na kosmické síly, uvedl server Defense One.

Foto: Novinky

Americký stroj A-10 Thunderbolt II.

Článek

Na kosmické síly má jít v rozpočtu na příští rok 24,5 miliardy dolarů (549 miliard korun).

Mají se urychleně vypouštět satelity, které mohou zachytit hypersonické zbraně, ale také odhalit pohyb každého vozidla, neboť rakety se dnes odpalují především z mobilních platforem.

„Není nic důležitějšího než varování před raketami a schopnost řízení a kontroly jaderných sil z kosmu,“ uvedl tajemník pro letectvo Frank Kendall, když v pátek zmiňoval podrobnosti o návrhu rozpočtu.

Dalším úkolem bude obrana satelitů, protože Rusko i Čína mají rakety schopné je ničit. Miliarda dolarů pak půjde na vytvoření konstelace stovek nízkolétajících družic, aby se minimalizoval dopad ztráty jedné z nich.

Nebezpečné ticho. Vojenské špičky USA se snaží dovolat ruským protějškům. Nikdo to nebere

Válka na Ukrajině

Další miliarda je určena na příští generaci odolných satelitů na geostacionární dráze s infračervenými čidly, které mají nahradit stávající systém SBIRS.

Na 566 milionů dolarů má jít na program SATCOM, který má zabezpečit přežití strategické komunikace pro prezidentskou letku a jaderné velitelství Pentagonu.

Z vesmíru se také mají provádět špionážní lety a odposlechy, které se provádějí stroji JSTARS, protože ty nebudou mít šanci bezpečně operovat ve vzdušném prostoru, kam by mohl proniknout nepřítel.

Letectvo zeštíhlí, má vyřadit i drony

Letectvo by mělo propustit ze služby 4900 mužů, vyřadit 150 letadel a stovku dronů, které jsou za stávající situace zbytečné. A také utrácet více peněz za jaderné a pokročilé zbraně určené pro válku s Ruskem a Čínou.

Co zachránilo americké thunderbolty: Putin a Islámský stát

Amerika

Vyřazeno by mělo být 15 strojů včasné výstrahy AWACS a 15 špionážních JSTARS, které nemohou operovat ve vzdušném prostoru, kde není zajištěna naprostá vlastní převaha.

Vyřadit by se mělo 50 cvičných letadel T-1 i 21 bitevních letadel A-10 Thunderbolt II. Vyřazení bitevníků A-10 opakovaně zvrátilo rozhodnutí Kongresu, jak ale podotkl Kendall, i když jsou účinné proti tankům.

„A-10 nemá vysokou šanci přežít (ruskou) obranu,“ řekl Kendall.

Na vývoj nových pozemních s vzdušných nosičů jaderných zbraní by mělo jít 2,5 miliardy dolarů, 1,7 miliardy na nové strategické bombardéry B-21.

Miliarda dolarů pak padne na náhradu balistických raket Minuteman III a 577 milionů na vývoj hypersonických zbraní.

Americká armáda investuje 100 miliard dolarů do obměny jaderného arzenálu

Amerika

Letectvo by se také mělo zbavit stovky bojových dronů MQ-9 Reaper, které se tak osvědčily v bojích proti teroristům. I ty jsou relativně drahé a na bojišti, kde není zajištěna vzdušná převaha, nemají velkou šanci přežít.

Redukcí mají projít i pozemní síly, počet vojáků by měl klesnout o 12 tisíc na 473 tisíc, ale rezerva a Národní garda by měly zůstat ve stávající velikosti 189 500 a 336 tisíc mužů.

Posílit se mají odstrašující síly v Evropě, na které má jít 2,8 miliardy dolarů, včetně 942 milionů na zvýšenou přítomnost rotujících amerických sil v Evropě.

Realizovat se má šest modernizačních programů, klíčový je unifikovaný systém řízení a komunikace.

Armáda ale vyvíjí i několik nových typů střel včetně hypersonických dlouhého doletu, přesných raket pro raketomety a střel středního dosahu.

Americké námořní loďstvo už není největší, Čína staví lodě rychleji

Amerika

Mělo by se také postavit třetí víceúčelové úkolové uskupení, které by mohlo být nasazeno například v indopacifické oblasti. Množství peněz na nákupy nových zbraní ale klesne, i když se má pořídit 35 bitevních vrtulníků AH-64E Apache.

Změní se také podoba námořnictva. I když je snahou mít 500 lodí, kvůli úsporám se vyřadí 24 lodí včetně pěti křižníků, z toho 16 lodí před uplynutím životnosti. Naopak se budou stavět nové jaderné ponorky třídy Virginia a fregaty třídy Connie.

Nekoupí se už naopak žádná bojová letadla F/A-18 Super Hornet ani konvertoplány V-22, zakoupí se však první tři drony MQ-25 Stingray pro doplňování paliva za letu.

Reklama

Výběr článků

Načítám