Hlavní obsah

Voják, který poslal ruskou válečnou loď do pr**le, dostal vyznamenání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezávislá běloruská televize NEXTA informovala, že se člen ukrajinské pohraniční stráže z Hadího ostrova Roman Gribov, který poslal ruskou válečnou loď do pr**le, vrátil ze zajetí. Dostal vyznamenání za služby Čerkaské oblasti.

Foto: Čerkaská regionální správa, Reuters

Roman Gribov přijímá vyznamenání za službu Čerkaské oblasti.

Článek

První den války napadla ruská loď Hadí ostrov, který bránilo třináct členů ukrajinské pohraniční stráže. Poté, co posádka lodi navázala komunikaci s členy stráže a vyzvala je, aby se vzdali, Gribov jí odpověděl slovy: „Ruská válečná lodi, jdi do pr**le!“ (v ruštině Russkij vojennyj korabl, idi nachuj!). Nahrávka se pak šířila po sociálních sítích a Gribovova věta se stala populárním sloganem, který přerostl v symbol odporu proti ruské invazi.

Vojáci bránící Hadí ostrov byli původně považováni za mrtvé. Sám ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jim udělil posmrtné vyznamenání. Ukrajinské námořnictvo však koncem února oznámilo, že třináct vojáků žije a že se ocitli v ruském zajetí. Ukrajinský parlament později uvedl, že vyměnil devatenáct ukrajinských námořníků (mezi nimiž byli i vojáci z Hadího ostrova) za jedenáct ruských.

První výměna zajatců: Volní jsou i odvážní ukrajinští námořníci

Válka na Ukrajině

Gribov po návratu do Čerkaské oblasti dostal vojenské vyznamenání od vojenské a civilní správy, které mu předal její šéf Igor Taburec.

„Chci vyjádřit obrovské poděkování ukrajinskému lidu za podporu. Velmi ji pociťujeme, inspiruje nás. Máme sílu, máme pravdu, zvítězíme. Sláva Ukrajině!“ řekl Gribov po převzetí vojenského vyznamenání.

7. března se ukrajinské námořnictvo pochlubilo potopením válečné lodi, a to právě té, která zaútočila na Hadí ostrov. A kterou Roman Gribov vulgárně poslal pryč.

Ukrajinci zničili ruskou válečnou loď, kterou poslali taky do pr**le

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám