Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do pondělní půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší záznamy z on-line reportáže z dění na Ukrajině.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Místní obyvatelé projíždějí kolem poškozeného ruského tanku ve městě Trosťanec, asi 400 km východně od hlavního města Kyjeva.

Článek

23:54 - Ruští vojáci v ukrajinském městě Melitopol podle starosty Ivana Fedotova pokračují v unášení městských představitelů. Zmizela podle něj vedoucí odboru školství Iryna Ščerbaková.

22:41 -  Ukrajinští zástupci již dorazili do Istanbulu k dalšímu kolu vyjednávání, informovala podle agentury TASS turecká televize. Obě strany daly podle médií najevo skepsi ohledně vyhlídek na průlom v nadcházejících rozhovorech.

Také ruská delegace by měla dorazit do Istanbulu dnes večer, řekl agentuře Interfax-Ukrajina člen ukrajinské delegace Arachamija, podle něho mají rozhovory začít v úterý kolem desáté dopoledne. Původní zprávy hovořily o možném startu rozhovorů už později dnešní den. Po sérii diskusí prostřednictvím videokonferencí mají vyjednavači v Istanbulu vést rozhovory tváří v tvář.

22:23 - „Řekněte jim, že je zničím,” prohlásil podle listu The Times Putin na adresu Ukrajiny poté, co mu Roman Abramovič předal ručně psanou nótu od ukrajinského prezidenta Zelenského, ve které nastiňuje podmínky, za kterých by Ukrajina byla ochotná zvážit ukončení války.

22:02 - Ukrajinské úřady mají důkazy, že ruské síly použily kazetové bomby na jihu Ukrajiny, uvedla ukrajinská generální prokurátorka Venediktovová.

Ukrajina má důkazy o použití kazetové munice Ruskem, tvrdí prokurátorka

Válka na Ukrajině

21:47 - Ruská vzdušná střela zasáhla zásobník ropy v Rivenské oblasti, informuje web The Kyiv Independent. Jde už o třetí útok na zásobníky ropy  na západě Ukrajiny v několika posledních dnech.

21:24 - Ukrajinské ozbrojené síly s pomocí gruzínských národních legií ozsvobodily vesnici Rudnickoje, 60 km východně od Kyjeva, informuje zpravodajský portál Nexta. Frontovou linii se jim podařilo posunout 15 km na východ.

21:22 - Americký prezident Joe Biden ve svém návrhu rozpočtu pro další fiskální rok požaduje přibližně čtyřprocentní navýšení výdajů na obranu na rekordních 813 miliard dolarů (přes 18 bilionů Kč). Dnes zveřejněný plán počítá mimo jiné se zvýšením platů pracovníků ministerstva obrany a se 682 miliony dolarů pro Ukrajinu, která čelí ruskému útoku, informují americká média.

21:04 - Náčelník generálního štábu Aleš Opata dnes jednal s předsedou Vojenského výboru Severoatlantické aliance (NATO) Robem Bauerem o situaci na Ukrajině napadené Ruskem. Bauer mimo jiné ocenil nasazení českých jednotek v Litvě a Lotyšsku i zapojení do mnohonárodní jednotky na Slovensku, které mají čeští vojáci velet. Armáda to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

19:59 - Evropská banka pro obnovu a rozvoj uzavře své pobočky v Minsku a Moskvě kvůli ruské invazi na Ukrajinu. „Důrazně odsuzujeme válku na Ukrajině a rozhodnutí o uzavření poboček je nevyhnutelným důsledkem činů Ruska, kterým napomáhá Bělorusko,“ uvedla EBOR v oficiálním prohlášení. Zprávu přinesla NEXTA.

19:54 - Ukrajina oznámila, že se jí podařilo dobýt město Irpiň nedaleko Kyjeva.

19:44 - Ukrajinská bezpečnostní služba od začátku války zničila pět tzv. botích farem se sto tisíci falešnými účty. Botí farmy jsou programy schopné vytvářet tisíce falešných účtů šířících dezinformace a propagandu na sociálních sítích. Zprávu přinesla NEXTA.

19:32 - Spojené státy kvůli Ruskem vyvolané válce na Ukrajině dále posilují vojenskou přítomnost v Německu. Do spolkové republiky přesunou šest bojových letounů EA-18 Growler a s nimi 240 vojáků a techniků. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na mluvčího amerického ministerstva obrany Johna Kirbyho.

19:25 - Německo zakáže používání symbolu Z v kontextu podpory ruské invaze na Ukrajinu, uvedl twitterový účet NEXTA s odvoláním na německé ministerstvo vnitra.

19:08 - Ukrajina v charkovské oblasti sestřelila ruský dron, od začátku války jde podle ukrajinských úřadů už o sto dvacátý čtvrtý sestřelený vojenský letoun. Uvedl to na twitterovém účtu The Kyiv Independent.

18:43 -  Abramovič a další účastníci ukrajinsko-ruských rozhovorů měli po jednání příznaky jako při otravě, tvrdí list Wall Street Journal a další média s odkazem na své zdroje.

Abramoviče měli v Kyjevě otrávit

Evropa

18:21 - Do Německa uteklo před válkou na Ukrajině už více než 300 000 uprchlíků. Dnes to na tiskové konferenci řekl německý kancléř Olaf Scholz. Německé ministerstvo dosud vycházelo z více než 270 000 běženců. Skutečné počty uprchlíků v Německu budou zřejmě vyšší, protože oficiální bilance vycházejí z policejních záznamů.

„V Německu je prozatím přes 300 000 Ukrajinců. A to je pouze začátek. Čím déle bude válka trvat, tím více lidí bude u nás hledat ochranu,“ řekl Scholz po jednání se švédskou premiérkou Magdalenou Anderssonovou. „A tuto ochranu u nás Ukrajinci najdou,“ ujistil kancléř.

17:46 - Jedním z ruských oligarchů, kteří na vlastní kůži pocítili Západem uvalené sankce, je Petr Aven. Podnikatel, finančník a bývalý politik s vazbami na ruského prezidenta Vladimira Putina se ocitl na seznamu osob, kterým Západ zmrazil majetek. A život v Londýně najednou není tak růžový.

Strach o uklízečku a manželka u bankomatu. Život ruského oligarchy se zásadně změnil

Válka na Ukrajině

17:12 - V Mariupolu od začátku obléhání města ruskými silami zemřelo téměř 5000 lidí, uvedl web Ukrajinska pravda, který se odvolává na místní úřady.

16:57 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že některé ukrajinské starosty unesené ruskými okupanty našli mrtvé, jiné zase nelze najít vůbec. Uvedla to v pondělí agentura Unian s odvoláním na rozhovor, který Zelenskyj poskytl týdeníku The Economist.

Unesené starosty jsme našli mrtvé, nebo jsme je nenašli vůbec, tvrdí Zelenskyj

Evropa

15:16 - Země G7 odmítly požadavek Moskvy platit za ruský plyn v rublech. Bylo by to porušení smluv, řekl německý ministr hospodářství Robert Habeck.

V rublech vám nikdo za plyn platit nebude, vzkázal Západ Putinovi

Svět

14:11 - List Novaja gazeta, s šéfredaktorem oceněným Nobelovou cenou, ohlásil, že po úřední výstraze přerušuje práci až do ukončení ruské operace na Ukrajině.

14:06 - Do systému veřejného zdravotního pojištění se v ČR přihlásilo více než 240 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, asi 103 tisíc z nich jsou děti a dospělých mužů je asi 28 tisíc. Zhruba čtvrtina uprchlíků je přihlášena v Praze, více než 20 tisíc také ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Vyplývá to z dat Všeobecné zdravotní pojišťovny.

13:20 - Z Ukrajiny před válkou uprchlo téměř 3,9 milionu lidí, více než 2,2 milionu přes polské hranice, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

13:19 - Ukrajina dosavadní škody způsobené ruskou invazí vyčísluje na 564,9 mld. USD (12,7 bn. Kč), uvedla ukrajinská ministryně hospodářství.

12:50 - Boje u Kyjeva poškodily dvě vedení vysokého napětí a některé čtvrti na západě ukrajinské metropole zůstaly bez dodávek elektřiny.

12:33 - Rusko-ukrajinská jednání v Turecku začnou v úterý, oznámil podle médií Kreml i jeden z členů ukrajinské delegace. V pondělí mají delegace cestovat.

Putin s holubicí míru či mýlící se Zeman. Začíná aukce Kemelových kreseb pro Ukrajinu

Domácí

11:13 - Vladimir Putin nikdy neodmítl setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, ale nyní by setkání za účelem výměny názorů bylo kontraproduktivní, uvedl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Poznamenal, že schůzka Putina a Zelenského bude nutná, jakmile bude jasno ve výsledku všech klíčových otázek pro Ruskou federaci.

10:41 - Rusko-ukrajinská jednání v Istanbulu začnou během dnešního dne, uvedl podle agentury Reuters vysoce postavený turecký představitel.

10:36 - Spolková policie od začátku války na Ukrajině registruje v Německu přes 270 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Skutečné počty běženců jsou pravděpodobně vyšší.

10:21 - Slovenské ministerstvo financí kvůli válce na Ukrajině zhoršilo výhled letošního růstu domácí ekonomiky na 2,1 procenta z dosavadních 3,5 procenta.

10:10 - Pivovar Heineken zcela ukončí podnikání v Rusku. Tamní podnik převede na nového vlastníka. Již dříve oznámil zastavení investic a vývozu v zemi.

9:50 - Na Ukrajině nebudou během pondělí žádné humanitární koridory pro evakuaci civilistů, uvedla místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková. Důvodem je varování rozvědky před provokacemi.

9:45 - Agenti ruské FSB, kteří otrávili opozičního lídra Alexeje Navalného, před lety sledovali i opozičního politika Borise Němcova, těsně předtím, než byl zavražděn. Upozornila na to společná investigace Bellingcatu, Insideru a BBC.

9:33 - Žádný velký průlom nečeká vysoce postavený ukrajinský představitel od dalšího kola rusko-ukrajinských rozhovorů, které mají tento týden pokračovat v Turecku, napsala agentura Reuters. „Nemyslím si, že bude nějaký průlom v hlavních otázkách,“ řekl poradce ministra vnitra Vadym Denysenko.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský voják u tanku v Lukyanivce na předměstí Kyjeva

9:18 - Rusko se pokouší prorazit obranu poblíž Kyjeva, píše server deníku The Kyiv Independent s odvoláním na ukrajinské ozbrojené síly. Ruské jednotky se pokoušejí postupovat na Kyjev ze severozápadu a východu a obsadit blízké silnice a vesnice.

9:13 - Ukrajinské ministerstvo obrany na Facebooku publikovalo aktualizované údaje o ztrátách ruské armády. Od začátku invaze přišli Rusové o asi 17 tisíc lidí, 586 tanků. Ztráty souhrnně označují jak mrtvé, tak zraněné a zajaté.  Ukrajinci jim dále zničili, nebo zabavili 1694 obrněných vozidel, 302 jednotek dělostřeleckých systémů, 95 jednotek salvových raketometů, 54 protiletadlových bojových systémů, 123 letadel, 127 vrtulníků, 1150 motorových vozidel, 7 lodí.

9:04 - U Izjumu pokačují těžké boje. Podle ukrajinských ozbrojených sil Rusko stále útočí na vesnice Topolske, Kamjanka a Sucha Kamjanka poblíž města Izjum jihovýchodně od Charkova.

9:02 - Ministerstvo vnitra zatím uprchlíkům z Ukrajiny udělilo 236 585 speciálních víz. Cizinecké policii se přihlásilo 128 352 osob.

8:40 - Britské ministerstvo obrany ve svém pravidelném reportu uvádí, že nedošlo k žádné významné změně v rozmístění ruských sil na Ukrajině.

8:27 - Podle vysokého představitele EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josepa Borella se zvládne sedmadvacítka odstřihnout od ruského plynu do dvou let.

8:12 - Německo je proti vyslání mírového kontingentu NATO na Ukrajinu, řekl německý kancléř Olaf Scholz. Vyslovil se také proti zřízení bezletové zóny. Podle něj jsou nyní hlavním nástrojem pomoci Ukrajině sankce Západu proti Rusku.

7:50 - Turecký prezident Erdogan vyzval Putina k příměří na Ukrajině a zlepšení humanitárních podmínek pro civilisty. V nadcházejících dnech by se v Turecku mělo uskutečnit další kolo přímých rozhovorů mezi delegacemi Ruska a Ukrajiny.

7:35 - Pražské centrum pro pomoc ukrajinským uprchlíkům v neděli odbavilo 1071 lidí, téměř o 250 více než v sobotu. Ubytování zajistilo pro 108 z nich.

7:34  Střela na ropný sklad v Lucku byla vypálena ze směru od Běloruské republiky. Letěla v malé výšce, takže ji radary nezaznamenaly, píše Nexta. Podle předběžných informací nejsou žádné oběti.

7:30 - Hackerská skupina NB65 tvrdí, že hackla Všeruskou státní televizní a rozhlasová společnost.

7:08 - Ukrajinská armáda tvrdí, že za poslední den sestřelila čtyři ruská letadla, vrtulník a dva drony. Hlásí též dílčí územní úspěchy v okolí Kyjeva.

6:10 - I v Kyjevě dobrovolníci přikrývají sochy ve snaze ochránit je před ruským ostřelováním. Server Euromaidan Press zveřejnil na Twitteru fotografie, jak kryjí sochy kozáckých hejtmanů Petra Konaševiče-Sahajdačnyje a Bohdana Chmelnického a sochu svatého Vladimíra I.

6:06 - Podle ukrajinské vicepremiérky Iryny Vereščukové ruské jednotky nezodpovědně „militarizují” zónu okolo jaderné elektrárny v Černobylu. Uvedla to stanice BBC.

Vereščuková dodala, že Rusové přemisťují do oblasti staré a špatně udržované zbraně, které by mohly poškodit ochranný kryt kolem zničeného čtvrtého reaktoru elektrárny. Rusové podle ní také zabraňují hasičům, aby v oblasti mohli zasahovat proti vzniklým požárům.

5:59 - Během udílení amerických Oscarů v Los Angeles se držela minuta ticha za Ukrajinu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, o kterém se spekulovalo, že by se mohl slavnostního večera na dálku účastnit s projevem, nakonec nevystoupil.

5:47 - Podle Kyjevské školy ekonomie válka na Ukrajině již způsobila škody za více než 63 miliard dolarů (v přepočtu přes 1,4 bilionu korun). Do odhadu je zahrnuto přes 4400 obytných budov, které byly poškozeny, zničeny nebo zabrány ruskými silami, a také 92 továren a skladů a 378 škol.

Zničeno, poškozeno či dobyto bylo také 12 letišť a několik tepelných a vodních elektráren.

5:38 - Ve druhém největším ukrajinském městě Charkově, kde už ruské bombardování v této válce zničilo či poškodilo tisícovku domů, přikryli dobrovolníci pytli s pískem šestnáctimetrovou sochu Tarase Ševčenka, ukrajinského národního básníka. Chtějí ji ochránit před ruským ostřelováním, informovala agentura AFP.

5:25 - Rusové měli opustit obsazené město Slavutyč nedaleko černobylské elektrárny. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na starostu města Jurije Formičeva. Rusové obsadili město v sobotu, na krátko také zajali starostu. Setkali se ale se silným odporem místních obyvatel, kteří proti Rusům protestovali v ulicích.

4:20 - Hackeři ze skupiny Anonymous na Twitteru oznámili, že se nabourali do serverů ruské státní televizní a rozhlasové společnosti VGTRK. Informovala o tom dnes BBC na svém ruskojazyčném webu. Skupina hackerů s označením NB65 se měla dostat k 870 gigabajtům dat, které prý brzy zveřejní.

4:01 - Počet ukrajinských uprchlíků ve Francii dosáhl přibližně 30 000. Uvedl to v neděli francouzský ministr odpovědný za bydlení Emmanuelle Wargon. V rozhovoru pro stanici Franceinfo dodal, že přibližně polovina příchozích směřuje dále do Španělska a Portugalska

3:45 - Ukrajinská armáda v noci na pondělí uvedla, že se Rusko stáhlo své jednotky okolo Kyjeva poté, co zde utrpěla výrazné ztráty. Podle zprávy, kterou armáda zveřejnila na Facebooku přeskupuje některé své jednotky v Bělorusku. Vedení ukrajinské obrany dodalo, že mají podezření, že Rusové přesouvají své rakety Iskander do Kalinkavičy v Gomelské oblasti v Bělorusku.

3:12 - Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian vyzval světové společenství, aby bezodkladně zasáhlo v obléhaném jihoukrajinském městě Mariupol. Situaci ve městě přirovnal k obléhání Aleppa během občanské války v Sýrii. Uvedl to během konference v katarské metropoli Dauhá.

2:37 - Americký prezident Joe Biden v neděli odmítl, že by v sobotním projevu při návštěvě Polska vyzýval ke změně režimu v Rusku. "Proboha, tenhle muž nemůže zůstat u moci," prohlásil ve Varšavě Biden.

Bidenova slova už dříve komentoval i americký ministr zahraničí Antony Blinken, podle něhož strategií Spojených států není změna režimu v Rusku ani jinde na světě.

1:52 - Na internetu se objevilo video, na kterém měli ukrajinští vojáci v Charkovské oblasti mučit zajaté ruské vojáky a střílet je do kolen, uvedla stanice CNN. Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč přislíbil, že bude zahájeno okamžité vyšetřování incidentu.

„Jsme evropskou armádou a neznevažujeme naše vězně. Pokud se pravost videa potvrdí, je to absolutně neakceptovatelné chování,” uvedl v neděli.

1:11 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s ruskými novináři podle stanice CNN uvedl, že Rusové z obléhaného jihoukrajinského města Mariupol odvedli více než 2000 dětí, toto tvrzení ale nelze ověřit.

„Na základě našich informací, více než dva tisíce dětí bylo odvedeno pryč, to znamená ukradeno. Nevíme, kde se nacházejí a jestli jsou s rodiči, nebo sami,” uvedl.

0:40 - Na vyjádření podpory Ukrajině si některé hollywoodské celebrity, které před zahájením udílení filmových Oscarů dorazili na červený koberec, vzali modrožluté stužky a doplňky. Slavnostní vyhlášení cen začne v 2:00 SEČ.

0:33 - Podle šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Kyryla Budanova může ruský prezident Vladimir Putin pro Ukrajinu plánovat „korejský” scénář, kdy by země po vzoru Jižní a Severní Koreje byla rozdělena na dva státy.

0:10 - Rusové udržují dálkovou blokádu ukrajinského pobřeží Černého moře, čímž izolují Ukrajinu od zahraničního obchodu po moři. Uvedlo to v neděli britské ministerstvo obrany. Páteční potopení výsadkové lodě v přístavu Berďansk pak pravděpodobně sníží odhodlání ruských námořních sil zasahovat v těsné blízkosti ukrajinského pobřeží.

Souhrn dění na Ukrajině do nedělní půlnoci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám