Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do sobotní půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší příspěvky z on-line reportáže k válce na Ukrajině.

Foto: Ruské Ministerstvo obrany

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské dělo Pion na Ukrajině

Článek

21:53 - Rusko očekává v letošním roce razantní růst zisku z vývozu energie. S odvoláním na slova ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova to v sobotu uvedla agentura Reuters.

Rusko si podle Lavrova libuje kvůli zvýšení cen energií

Ekonomika

21:12 - Papež František bude v brzké době jednat s představiteli Ukrajiny o možné návštěvě této země, která se stala terčem ruského útoku. Papež to podle agentury Reuters uvedl při sobotním setkání s dětmi ve Vatikánu.

20:46 - Podle generálního štábu ukrajinské armády zasáhly ruské rakety čtyři cíle v oblasti Donbasu. Rusko zároveň podniklo letecké útoky na Slovjansk a Soledar.

18:46 - Ukrajinská armáda oznámila, že před několika dny došlo k výměně těl padlých vojáků. Ukrajina s Ruskem vyměnila těla 160 zabitých Ukrajinců za 160 mrtvých Rusů. K výměně došlo v Záporožské oblasti.

17:47 - Ruská armáda posílila své jednotky a nadále ostřeluje východoukrajinské město Severodoněck, informoval generální štáb ukrajinské armády.

17:40 - Při ruském útoku na klášter ve Svjatohirsku v Doněcká oblasti zemřeli podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského čtyři lidé. Další čtyři utrpěli zranění. Podle Zelenského se v klášteře ukrývalo na 300 lidí včetně 60 dětí.

15:58 - S Moskvou nemá smysl vyjednávat, dokud nebudou ruské síly zatlačeny co nejvíc k ukrajinsko-ruské hranici. V reakci na nedávné prohlášení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona to uvedl poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Macron v rozhovoru s francouzským regionálním tiskem tento týden zopakoval, že Rusko nemá být poníženo.

Dokud se nestáhnou, nemá smysl vyjednávat, zopakoval Kyjev

Válka na Ukrajině

15:32 - Ukrajinské úřady zadržely šéfa dobročinné organizace, jenž podle nich přeprodával humanitární a jinou pomoc, kterou zasílali zahraniční dárci ve víře, že poputuje k ukrajinským silám. Informoval o tom server Ukrajinska pravda. Podle jeho informací šlo o ředitele nadace Centrum humanitární pomoci Asol z Oděské oblasti.

14:13 - Gubernátor ruské Brjanské oblasti obvinil Ukrajinu, že ukrajinská armáda ostřelovala vesnici Slučevsk. Dva domy tak začaly hořet. Jeden zraněný skončil v nemocnici s lehkým zraněním. Vesnice leží kilometr od hranice s Ukrajinou.

13:46 - Ruská armáda tvrdí, že u Oděsy sestřelila ukrajinské vojenské letadlo s nákladem zbraní a munice. Ruské ministerstvo obrany dodalo, že ruské rakety rovněž zasáhly výcvikové středisko dělostřelectva v oblasti východoukrajinského města Sumy, kde pracovali zahraniční instruktoři. Kyjev na tyto informace zatím nereagoval a zprávy nebylo možné ověřit z jiných zdrojů.

13:25 - Spojené státy porušily vlastní závazek, že o Ukrajině nebudou jednat bez přítomnosti jejích zástupců. Američtí se představitelé v posledních týdnech scházejí s evropskými spojenci a probírají, jak by se dalo vyjednat příměří Ukrajiny s Ruskem. Šéf americké diplomacie Antony Blinken přitom tvrdil, že k něčemu takovému nedojde bez vědomí Ukrajinců.

Američané porušili slib. O Ukrajině jednají za jejími zády

Amerika

12:31 - Ruská letadla v sobotu okolo čtvrté ráno ostřelovala Sumskou oblast neřízenými raketami. Nikdo nezahynul ani nebyl zraněn, tlaková vlna vyrazila několik oken.

11:40 - V obci Lazurne v Chersonské oblasti, které sloužila především rekreantům, zemřeli v pátek po výbuchu mini tři lidé. Rusové zaminovali pláž.

11:24 - Rusko přišlo v bojích u Izjumu o skoro celou 35. kombinovanou armádu, napsal ruský blogger skrývající se za jménem Bojcovyj Kot Murz. Podle něj to bylo důsledkem nekompetentnosti velitelů.

Rusko ztratilo kvůli špatnému velení a absenci vybavení většinu 35. armády

Evropa

10:15 - Olga Žuravljovová byla jednou z moderátorek rádia Echo Moskvy, než ho Kreml po začátku své války na Ukrajině zlikvidoval. Olga ale, spolu s řadou svých bývalých kolegů, z veřejného prostoru nezmizela. Pravidelně se objevují na YouTube. S posluchači mluvila také ve čtvrtek.

Očima Saši Mitrofanova: Proč zůstávají v Rusku lidé, kteří jsou proti

Očima Saši Mitrofanova

9:41 - Ruské okupační síly přesunuly do Chersonské oblasti čtyři velkorážná samohybná děla 2S7 Pion, která mohou střílet i atomovou munici. Uvedlo to podle Ukrajinské pravdy ukrajinské velitelství Jih s tím, že mají sloužit k zastrašení obyvatel.

Rusko přesunulo do Chersonské oblasti atomová děla

Evropa

9:22 - Ruský ministr obrany Sergej Šojgu při setkání s čečenským prezidentem řekl Ramzanem Kadyrovem, že ruské síly urychlí speciální vojenskou operace na Ukrajině, jak Rusko označuje svoji invazi. Podle Kadyrova oznámil nové úkoly, které ale Čečenec nespecifikoval.

9:21 - Ukrajinským jednotkám se podařilo v Chersonské oblasti zničit ruský sklad munice a několik samohybných houfnic. Z boje bylo také vyřazeno 19 okupantů, uvedlo v sobotu ráno ukrajinské velitelství Jih.

Ukrajinské letectvo zesílilo aktivitu, získalo další suchoje

Evropa

8:26 - Rusové vypálili střelu s plochou dráhou letu Ch-59 na Oděskou oblast. Dopadla do areálu zemědělského stavení, kde propukl požár. Zraněni byli dva lidé. Střela byla vypálena z ruského bombardéru.

8:20 - Britské ministerstvo obrany v pátek varovalo, že ruské jednotky mohou ovládnout celou Luhanskou během dvou týdnů, ale za vysokou cenu. Upozornilo, že soustředění útoku na Severodoněck znamenalo, že ve většině dalších oblasti musely ruské jednotky přejít do defenzivy.

Rusko může ovládnout Luhanskou oblast do dvou týdnů, cena bude vysoká

Evropa

7:26 - Ruská armáda posílila své jednotky a nadále ostřeluje východoukrajinské město Severodoněck, uvedl Kyjev. U města Bachmut se naopak Rusové stáhli.

Boje v Severodoněcku, Rusové utrpěli ztráty u Slovjansku

Evropa

7:00 - Válka na Ukrajině u něj vyvolala trauma, už se tam nechtěl vrátit. Doma v Rusku tak podnikl právní kroky, aby nemohl být poslán zpátky na frontu. Řeč je o ruském vojákovi, kterého pod podmínkou anonymity vyzpovídala britská stanice BBC.

Ruský voják: Myslel jsem, že naše armáda je nejsuprovější na světě

Evropa

6:01 - Dvě desítky ukrajinských uprchlíků se dnes mezi 17:00 a 22:00 představí na festivalu v pražském Kampusu Hybernská. Pro publikum si připravili básně, divadlo, performance, tanec, hudbu i operní zpěv. Pořadatelé chtěli místo další benefice pro Ukrajinu vytvořit prostor pro ukrajinské umělce, kteří byli kvůli válce nuceni opustit svou zem a nyní pobývají v ČR. Čtyřiadvacetiletá herečka a režisérka z Charkova Kapitolina Kolobova připravuje hodinovou performanci pro 14 herců vycházející z Čapkovy hry Matka.

5:50 - Evropská unie pozastavuje od soboty na dobu jednoho roku dovozní cla na ukrajinské zemědělské a potravinářské produkty. Opatření se dotkne i ovoce a zeleniny a průmyslových produktů dovážených z Ukrajiny do EU.

Evropská unie ruší na rok dovozní cla na ukrajinské zboží

Evropa

22:30 - Hotelová společnost Marriott International po 25 letech pozastavuje činnost v Rusku. Podnik se už 10. března rozhodl kvůli invazi Ruska na Ukrajinu pozastavit otevírání připravovaných hotelů a veškerý budoucí rozvoj a investice v Rusku. Zavřel tehdy také svou kancelář v Moskvě.

21:32 - Ruský prezident Vladimir Putin se útokem na Ukrajinu dopustil historické a zásadní chyby a dnes je v izolaci. Řekl to podle agentury AFP francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru s francouzským regionálním tiskem. Zopakoval také, že Rusko nemá být poníženo.

Podle Macrona Putin invazí udělal historickou chybu a nyní je v izolaci

Zahraniční

20:33 - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan jednal po telefonu s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem o rozšíření NATO. Telefonát ale v jednáních o vstupu Švédska a Finska do bloku nepřinesl žádný průlom a Erdogan zopakoval šéfovi NATO své předchozí požadavky.

19:34 - Ruský prezident Vladimir Putin je ochoten usnadnit vývoz ukrajinského obilí, uvedl předseda Africké unie. Šéf Kremlu po jednání s ním popřel, že by Moskva exportu bránila.

Putin je ochoten uvolnit vývoz ukrajinského obilí, uvedl předseda Africké unie

Válka na Ukrajině

19:00 - Takzvaná Luhanská lidová republika zablokovala lidem přístup k sociální síti Viber. Údajně je využívána k vojenským účelům.

18:30 - V Charkově zničili Rusové raketou jediné ukrajinské muzeum otevřené na počest básníka Sergeje Jesenina.

18:01 - Evropská unie nově na sankční seznam zařadila přes 60 osob z Ruska včetně zakladatele internetové firmy Yandex nebo bývalé gymnastky Aliny Kabajevové.

17:36 - Spojené státy se konečně odhodlaly dodat Ukrajincům salvové raketomety HIMARS, o které žádal Kyjev marně už několik týdnů. Následně se k Washingtonu přidal Londýn se stejnými raketomety na pásovém podvozku. Mezitím ale Rusové postoupili a padli další ukrajinští vojáci.

KOMENTÁŘ: Opožděná omezená pomoc hraje do karet Kremlu – Alex Švamberk

Komentáře

16:40 - Evropská unie dnes definitivně schválila šestý balík sankcí za ruskou invazi na Ukrajinu, jehož součástí je zákaz dovozu většiny ruské ropy od přelomu roku. Z embarga bude dočasně vyřazena přeprava ropy ropovodem Družba zásobujícím Česko, Slovensko a Maďarsko.

15:52 - „100 dní války. Říkali, že vydržíme maximálně 72 hodin, vyjádřili nám upřímnou soustrast a nabídli nám, ať přijmeme ‚novou realitu‘. Ukrajina dokázala, že nezáleží na tom, jak děsivý váš nepřítel je, záleží na tom, jestli jste připraveni bojovat za to, v co věříte,“ napsal na Twitteru ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak.

15:24 - ČR bude mít výjimku umožňující nákup ropných produktů z ruské ropy do 5. prosince 2023. Bude moci dovážet množství obvyklé v posledních pěti letech.

15:13 - Šestý balík sankcí EU proti Rusku vstoupil v platnost. Na sankční seznam přibyla údajná Putinova přítelkyně Alina Kabajevová či hlavní depozitář cenných papírů.

14:44 - I díky české vojenské pomoci na začátku války se Ukrajině podařilo při ruské invazi obstát a uhájit území, které má dnes. Po dnešní návštěvě Poslanecké sněmovny to řekla místopředsedkyně ukrajinského parlamentu Olena Kondratjuková. S předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) jednaly o další české pomoci i o tom, jak lze Ukrajinu podpořit při českém předsednictví v EU.

14:12 - Ukradené obilí z Ukrajiny koupilo několik zemí včetně Turecka, uvedl ukrajinský velvyslanec v Ankaře Vasyl Bodnar. Velvyslanectví se v souvislosti s tím chystá podniknout právní kroky proti společnostem i jednotlivcům, kteří byli do nákupů zapojeni.

Turci kupují kradené obilí, tvrdí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

13:27 - Institut pro studium války: Ruským silám se nedaří zavést „trvalou kontrolou nad společnostmi” v okupovaných územích.

13:04 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nahrál k 100. dni války „druhý díl” slavného videa, ve kterém popírá ruskou propagandu, že představitelé vlády utekli z Kyjeva. „Vůdce frakce tut, šéf prezidentské kanceláře tut, premiér Ukrajiny Šmyhal tut, Podoljak tut, prezident tut.”

Prezident „tut“ i po 100 dnech, vyhrajeme. Zelenskyj navázal na své slavné video

Zahraniční

12:17 - Rusko bude pokračovat ve vojenské operaci na Ukrajině, dokud nedosáhne všech jejích cílů, řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve stý den invaze na Ukrajinu.

12:00 - Největší ruská automobilka AvtoVAZ příští týden ve středu obnoví výrobu svého nejprodávanějšího modelu Lada Granta, napsala agentura Reuters s odkazem na sdělení firmy.

10:25 - EU definitivně schválila šestý balík sankcí proti Rusku včetně částečného zákazu dovozu ropy. Týkají se i největší banky Sberbank či tří televizí.

9:11 - Ve čtvrtek Česko vydalo běžencům z Ukrajiny 893 víz dočasné ochrany, o 72 méně než před týdnem. Od počátku války dostalo víza 363 295 uprchlíků.

7:46 - Ruské jednotky kontrolují většinu východní části Severodoněcku, neúspěšně útočí na vesnice v okolí, uvedl ráno ukrajinský generální štáb.

6:55 - Část lodí, které zůstaly v Mariupolu obsazeném ruskými silami, chtějí „znárodnit“ proruští separatisté z tzv. Doněcké lidové republiky (DNR), kteří přístav u Azovského moře označují za „své území“.

Chtějí „znárodnit“ lodě v Mariupolu. Separatisté chystají vlastní flotilu

Válka na Ukrajině

6:41 - Záběry zničeného Mariupolu zveřejnil server Nexta.

6:00 - Tichomořská flotila ruského námořnictva zahájila v pátek cvičení, jehož se v následujícím týdnu bude účastnit přes 40 lodí a až 20 letounů.

5:44 - Čína je připravena pomoci Rusku, ale bojí se sankcí, píše deník The Washington Post.

5:09 - Američtí vojenští analytici tvrdí, že Kreml váhá a neví, „jak integrovat okupovaná území“ na jihu Ukrajiny.

4:37 - Ukrajinští obránci v Severodoněcku vlákali ruské jednotky do pasti a nyní podnikají protiútok, uvedl Oleksij Arestovyč, poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře. Situaci na místě nelze kvůli aktivním bojům nezávisle ověřit.

19:34 - Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald's Corp. bude mít možnost v příštích 15 letech odkoupit zpět do svého vlastnictví restaurace v Rusku. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení ruského antimonopolního úřadu, který schválil dohodu o prodeji ruských restaurací.

19:30 - Předseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk při čtvrteční návštěvě Berlína vyzval Německo k dodávkám moderních německých tanků Leopard a také obrněnců Marder na Ukrajinu.

18:39 - Kreml vyzval redakce ruských státních a provládních médií, aby nezveřejňovaly články o délce války na Ukrajině, napsal server Meduza s odvoláním na své zdroje.

Nepište, že už válčíme sto dní, nařídil Kreml ruským médiím

Zahraniční

17:27 - Nový balík sankcí proti Rusku ohrozí zásobování středoevropského trhu, včetně Česka, produkty bratislavské rafinerie Slovnaft, oznámil podnik.

Slovnaft: Nové sankce ohrozí zásobování střední Evropy včetně Česka

Ekonomika

17:01 - Spojené státy oznámily další kolo sankcí vůči Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu. Zasáhnou Putinovy spolupracovníky a majetek elit, píše server CNN.

17:00 - Do zemí EU uprchlo přes sedm milionů běženců z Ukrajiny uvedla Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex).

16:40 - Maďarsko dále blokuje uvalení sankcí na moskevského patriarchu Kirilla, velkého přítele Vladimira Putina.

16:23 - Srbsko nepošle na Ukrajinu zbraně, protože nechce být účastníkem tohoto konfliktu, řekl srbský prezident Aleksandar Vučić.

15:48 - Velvyslanci zemí EU se shodli na podrobnostech šestého balíku sankcí proti Rusku včetně ropného embarga. Evropská komise vyšla vstříc námitkám Maďarska.

15:43 - Většina zahraničních dobrovolníků na Ukrajině zahynula kvůli špatnému výcviku, tvrdí mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov.

14:45 - Švédsko pošle na Ukrajinu další zbraně a navýší finanční pomoc vládě v Kyjevě o 578 milionů švédských korun (1,4 miliardy Kč).

14:40 - Irsko uznalo ruskou invazi na Ukrajinu jako genocidu. Zákonodárci rovněž vyzvali vlády celého světa, aby neustoupily a zpřísnily sankce proti Rusku a usilovaly o ukončení dovozu ruské ropy, plynu a uhlí, které „financují ruskou válečnou mašinérii“.

14:16 - Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a premiér Petr Fiala (ODS) se sejdou kvůli uprchlické krizi v pátek 17. června, tedy dva dny poté, co Praha uzavře Krajské asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky ve Vysočanech. Setkání inicioval primátor Hřib.

14:14 - Rusko v současné době ovládá pětinu země, což je asi 125 tisíc kilometrů čtverečních, uvedl prezident Zelenskyj.

14:10 - Výbuchy v přístavu ve městě Berďansk jsou způsobeny odminování území, tvrdí krymské úřady.

13:55 - Ruským klinikám docházejí zásoby botoxu kvůli sankcím, píše Kommersant.

12:51 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve videoprojevu na konferenci Globsec požádal Evropu o další zbraně a schválení nových sankcí proti Rusku.

11:55 - Zdá se, že Čína nepomáhá Rusku obejít sankce, ani ho příliš nepodporuje po vojenské stránce, řekl americký ministr zahraničí Antony Blinken.

11:34 - Británie chce poslat na Ukrajinu samohybné salvové raketomety M270. Oznámil to její ministr obrany Ben Wallace bez upřesnění počtu. Londýn podle severu Politico toto rozhodnutí koordinuje s Washingtonem.

Ocelový déšť. Po Američanech dodají na Ukrajinu salvové raketomety i Britové

Evropa

10:54 - Rusové převzali kontrolu nad většinou Severodoněcka a než přejdou k dalším útočným akcím, budou potřebovat pauzu. Klíčové je pro ně totiž překročení řeky Severní Doněc, což bude vyžadovat čas na přeskupení se. V pravidelném hlášení to píše britské ministerstvo obrany.

Rusové potřebují taktickou přestávku, píší Britové

Válka na Ukrajině

10:33 - Slovenská státní akciová společnost Konštrukta Defence prodá Ukrajině osm kusů samohybných houfnic Zuzana 2. Na sociální síti to ve čtvrtek potvrdil slovenský ministr obrany Jaroslav Naď (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO).

Slovenská firma prodá Ukrajině osm houfnic Zuzana 2

Evropa

10:23 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Moskvu, že mezi Ukrajinci, kteří byli proti své vůli odvezeni do Ruska, je 200 tisíc dětí. Čísla odpovídají počtu dětí, které podle ruských úřadů skončily v Rusku. Rusové to však nazývají evakuací.

V Rusku skončilo 200 tisíc ukrajinských dětí, Zelenskyj mluví o zavlečení

Evropa

10:07 - U města Stryj 60 kilometrů od Lvova dopadla ve středu večer nejméně jedna ruská raketa. Útok si vyžádal pět zraněných, uvedl gubernátor Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj. Terčem byl železniční tunel.

Ruská raketa cílila na železnici ve Lvovské oblasti

Evropa

10:01 - Při nočním ostřelování Charkova byla ve čtvrti Saltivka zabita jedna žena a zraněn jeden muž, když dělostřelecký granát dopadl na školní budovu. Další tři ženy byly vyproštěné z trosek bez zranění. Ostřelovány byly i Kyjevská a Slobidská čtvrť.

9:50 - Během 1. června bylo při ostřelování Mykolajiva a pěti u něj ležících obcí zasaženo šest vícepatrových domů a 12 domků, čtyři soukromé podniky a další objekty infrastruktury.

9:09 - Ruským silám na Ukrajině chybí drony, uvedl ve čtvrtek ukrajinský generální štáb. Podle něj už proto ruská armáda stahuje drony, které patří ministerstvu pro mimořádné situace a využívají je záchranáři.

Rusům docházejí drony

Evropa

8:18 - Saúdská Arábie je podle listu Financial Times připravena zvýšit těžbu ropy v případě, že produkce ropy v Rusku výrazně klesne v důsledku sankcí.

7:59 - Ruská armáda pokračuje v bojích na Donbase na východě Ukrajiny a zaměřuje se na Severodoněck v Luhanské oblasti. O postup se snaží také v Lysyčansku.

7:17 - Rusko už dva měsíce neinformovalo o svých obětech během invaze na Ukrajinu, protože „takové oběti téměř neexistují“. Uvedl to podle listu Ria Novosti ruský generál a šéf obranného výboru Dumy Andrej Kartapolov. Ukrajina uvádí 30 700 mrtvých Rusů.

6:31 - Ruské střely zasáhly Lvovskou oblast. Její gubernátor uvedl, že dopadly na „dopravní infrastrukturu“. Dva lidé jsou zraněni.

Souhrn dění na Ukrajině do středeční půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám