Hlavní obsah

Slovnaft: Nové sankce ohrozí zásobování střední Evropy včetně Česka

Aktualizováno

Nový balíček sankcí proti Rusku včetně zákazu dovozu většiny ruské ropy postupně ohrozí zásobování středoevropského trhu včetně Česka a následně také slovenského trhu produkty bratislavské rafinerie Slovnaft. Oznámil to ve čtvrtek podnik v reakci na dohodu velvyslanců zemí EU o podrobnostech šestého balíčku protiruských sankcí vyvolaných ruskou invazí na Ukrajinu. Slovnaft zpracovává hlavně ruskou ropu a značnou část své produkce exportuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Po osmi měsících od platnosti sankcí nedokážeme zaručit zásobování trhu v regionu střední Evropy. Současné znění sankcí nám totiž neumožní vývoz klíčových produktů na naše tradiční trhy, jako je Česko, Rakousko a Polsko,” sdělil mluvčí rafinerie Anton Molnár.

Podle Slovnaftu po uplynutí zmíněného osmiměsíčního přechodného období nebude moci rafinerie vyvážet produkty z ruské ropy.

Podnik, který ročně zpracuje kolem 5,5 milionu tun ropy, exportuje dvě třetiny své výroby. Do Česka z celkové produkce Slovnaftu míří 27 procent nafty a 23 procent benzinu.

EU se shodla na šestém balíku protiruských sankcí

Evropa

Zmíněný dopad sankcí na export podle Slovnaftu, který patří do maďarské skupiny MOL, následně omezí zpracovatelskou kapacitu rafinerie v Bratislavě pod úroveň technologického minima. „V důsledku toho nebude garantována bezpečnost dodávek na Slovensko,” uvedl Molnár.

Podle Slovnaftu návrh sankcí nedává této rafinerii původně požadovanou tříletou výjimku v souvislosti s realizací technologických úprav a zajištění dodávek jiného druhu ropy.

EU by na základě embarga měla koncem roku přestat dovážet 90 procent ruské ropy, časově nespecifikovanou výjimku bude mít jižní větev Družby zásobující Česko, Slovensko a Maďarsko. Praha má navíc osmnáctiměsíční výjimku na dovoz produktů z rafinérií používajících ruskou ropu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám