Hlavní obsah

Chtějí „znárodnit“ lodě v Mariupolu. Separatisté chystají vlastní flotilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část lodí, které zůstaly v Mariupolu obsazeném ruskými silami, chtějí „znárodnit“ proruští separatisté z tzv. Doněcké lidové republiky (DNR), kteří přístav u Azovského moře označují za „své území“.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský voják v přístavu v Mariupolu

Článek

Agentura TASS citovala Denise Pušilina, vůdce proruského útvaru, podle něhož se „republika“ chystá zřídit vlastní obchodní flotilu. „Příslušná rozhodnutí již byla schválena. Je také zřejmé, jaké vlajky budou (lodi) mít,“ řekl, aniž upřesnil podrobnosti. Dodal jen, že lodě budou přejmenovány.

Portál německé rozhlasové stanice Deutsche Welle uvedl, že v okupovaném přístavu se může nacházet několik desítek lodí různého druhu. Většina dosud plula s ukrajinskou vlajkou. Další pak patří cizím státům včetně Bulharska, Turecka, Panamy, Jamajky nebo Malty.

Michail Mizincev, náčelník ruského Národního střediska pro řízení obrany, tvrdil, že cizí státy ani společnosti „nepodnikly kroky ke stažení lodí“, ačkoli ruská strana vytvořila podmínky pro „bezpečnou plavbu“. Posádky zahraničních lodí se údajně vrátily do svých zemí.

Už kradou i kovy, zlobí se Ukrajinci. Rusové nakládají v Mariupolu na loď plech

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám