Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do středeční půlnoci

Starší příspěvky z on-line reportáže k válce na Ukrajině.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský voják v Chersonu

Článek

23:22 - Dánové ve středu v referendu jasně odsouhlasili připojení země ke společné bezpečnostní a obranné politice Evropské unie. Po sečtení 97 procent hlasů o tom informovaly tiskové agentury. Hlasovací místnosti se uzavřely ve 20:00, návrh na posílení bezpečnostní spolupráce s EU podpořilo téměř 67 procent voličů.

Dánové si v referendu schválili posílení bezpečnostní spolupráce s EU

Válka na Ukrajině

23:16 - Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena plánuje na Ukrajinu dodat čtyři drony MQ-1C, které mohou nést rakety Hellfire, uvedl server Nexta.

22:44 - Obyvatelé Chersonu, který v březnu při invazi na Ukrajinu obsadilo Rusko, viní ruské vojáky z mučení. Svědectví, podle kterých Rusové místní lidi bijí, mrzačí i unáší, od obyvatel jihoukrajinského města získal zpravodajský server BBC.

Obyvatelé Chersonu viní ruské vojáky z mučení, píše BBC

Válka na Ukrajině

22:00 - Běženci, kterým není vyplácena humanitární dávka, budou mít možnost kromě ubytování a stravy získat zdarma prostředky osobní hygieny a léky. Kabinet Petra Fialy (ODS) tak upravil program pomoci pro migranty. Mluvčí ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) Jakub Veinlich to sdělil ČTK.

21:38 - Polsko dodá v následujících měsících na Ukrajinu dalších 60 samohybných houfnic Krab. Příslušná dohoda byla podepsána v úterý, uvedla polská média.

21:05 - Bývalý italský ministr vnitra a šéf vládní strany Liga Matteo Salvini čelí kritice za setkání s ruským velvyslancem v Římě po začátku války na Ukrajině. Od 24. února se podle zjištění deníku Domani setkal s Sergejem Razovem čtyřikrát. Salvini se hájí, že pro dosažení míru je nutné „mluvit s mnoha velvyslanci a vládami“, uvedla agentura AFP.

20:47 - Maďarsko opět zablokovalo přijetí protiruských sankcí obsahujících ropné embargo. Podle diplomatů nechce na sankčním seznamu patriarchu Kirilla.

Maďarsko znovu zablokovalo protiruské sankce, tentokrát kvůli patriarchovi Kirillovi

Evropa

20:22 - Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak poděloval Spojeným státům za nejnovější dodávku zbraní a vzkázal, že Rusko porazí společně. USA pošlou bránící se Ukrajině mimo jiné raketový systém HIMARS, který dokáže zasáhnout cíle vzdálené až 80 kilometrů a „další pokročilou výzbroj“.

19:48 - Ruská armáda má pod kontrolou východní část města Severodoněck, uvedl podle agentury Unian ukrajinský generální štáb. O město se dál bojuje.

19:41 - Rusko nesplnilo své závazky vůči věřitelům, protože neuhradilo úroky z dluhopisů v hodnotě zhruba 1,9 milionu dolarů (44 milionů korun), země se tak přiblížila platební neschopnosti. K tomuto závěru dospěl výbor Mezinárodního sdružení pro swapy a deriváty (ISDA).

18:48 - České úřady odmítly od začátku války na Ukrajině udělit tzv. institut dočasné ochrany pro uprchlíky celkem 1400 lidem. Právu to v úterý řekl policejní prezident Martin Vondrášek. Nejčastějšími důvody byly buďto dvojí občanství, nebo fakt, že již o dočasnou ochranu požádali v jiné zemi Evropské unie a poté znovu i v České republice.

Česko odmítlo udělit ochranu 1400 uprchlíkům

Domácí

18:38 - Zhruba osmdesát romských uprchlíků z Ukrajiny muselo ve středu opustit ubytování ve Strašicích na Rokycansku. Skupina sem přijela spontánně. Majitelé objektu už nápor uprchlíků nezvládali, a tak požádali o pomoc plzeňské hejtmanství.

Osmdesát romských uprchlíků muselo odjet z Rokycanska

Domácí

18:22 - Kyjevě se konalo společné zasedání ukrajinské a polské vlády. Jeho výsledkem byl podpis dohod o spolupráci v energetice, dopravě či obraně.

17:30 - Ministr zahraničí Jan Lipavský bude příští pátek jednat se svým tureckým protějkem Mevlüt Çavuşogluem o rozšíření NATO. Věří, že se podaří odmítavý postoj Turecka k přistoupení Švédska a Finska změnit.

17:21 - Hlavní bosenský dovozce plynu Energoinvest prodloužil dohodu o dodávkách plynu s ruským Gazpromem do konce letošního roku za nezměněných podmínek. Za plyn bude platit v eurech.

17:00 - Členské státy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) diskutují o možnosti vyloučit Rusko z dohody o těžbě ropy, což by umožnilo přerozdělit těžební kvóty. Podle prognóz může kvůli sankcím produkce ropy v Rusku do konce roku klesnout o 8 procent, píše deník Wall Street Journal.

16:41 - Vůdce separatistické Doněcké lidové republiky Denis Pušilin utrpěl zranění v okupovaném Lymanu. Informoval o tom poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko.

16:30 - Na Ukrajině je vyšetřováno 1042 trestních věcí za trestné činy související s agresí Ruské federace proti Ukrajině spáchané na dětech.

15:38 - Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický varoval, že pokud Praha uzavře centrum pro uprchlíky, udělá to i Pardubický kraj. Podle něj by avizovaný krok Prahy zhoršil situaci.

15:30 - Od začátku ruské války na Ukrajině už bylo zabito 32 novinářů.

15:05 - Švýcarsko odmítlo dánskou žádost o povolení k poskytnutí obrněných transportérů švýcarské provenience Ukrajině. Vláda to zdůvodnila švýcarskou politikou neutrality, která neumožňuje dodávat zbraně do konfliktních zón, informovala švýcarská televizní a rozhlasová společnost SRF.

14:30 - Tribunál Evropské unie potvrdil platnost sankcí proti ruskému miliardáři blízkému Kremlu Jevgeniji Prigožinovi, jehož unie v roce 2020 potrestala za porušování zbraňového embarga v Libyi.

14:10 - Turecký prezident Recep Erdogan si stěžuje, že mu nikdo zatím nenabídl nic výměnou za odblokování vstupu Finska a Švédska do NATO.

Erdogan si stěžuje: Za vstup Švédska a Finska do NATO jste mi zatím nic nenabídli

Válka na Ukrajině

14:03 - „Cílů speciální vojenské operace bude v každém případě dosaženo a protahování konfliktu jen hraje do karet nepřátelům Ruska,” uvedl v reakci na americké dodávky zbraní HIMARS na Ukrajinu náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

13:40 - Američané Ukrajincům jasně sdělili, že budou poskytovat pouze obranné zbraně. „Neposkytujeme žádné zbraně, které by Ukrajncům umožnily zaútočit na Rusko z Ukrajiny,“ uvedla velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.

USA podle ní nehodlá stát na straně války, ale má v úmyslu podpořit boj Ukrajinců za vlastní suverenitu a územní celistvost.

13:23 - Kreml dál nevylučuje setkání ruského prezidenta Vladimira Putina s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským, spojuje ho ale s podpisem připraveného dokumentu. Práce na něm ovšem podle Ruska dlouho nepokračují.

12:13 - Ruský Gazprom letos do konce května vyvezl do zemí mimo bývalý Sovětský svaz 61 miliard metrů krychlových plynu, meziročně téměř o 28 procent méně.

11:59 - Praha uzavře k 15. červnu na neurčito centrum pro uprchlíky ve Vysočanech. Zdůvodňuje to přetížeností města a chybějícím systémem přerozdělování uprchlíků do dalších krajů.

11:30 - USA dodají Ukrajině pokročilejší raketové systémy a munici umožňující přesnější údery na klíčové cíle na Ukrajině. V článku na webu deníku The New York Times (NYT) to uvedl americký prezident Joe Biden, který zároveň zdůraznil, že Washington nepodporuje Kyjev v případném provádění útoků na cíle mimo ukrajinské území.

11:15 - Ruští vojáci mají pod kontrolou zhruba 70 procent města Severodoněck, potvrdil luhanský gubernátor Serhij Hajdaj.

11:11 - „S některými územími jsou určité potíže,“ přiznal v rozhovoru pro Newsmax ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Současně ale uvedl: „Nejsme připraveni vzdát se žádného z našich území, protože naše území jsou naše území: je to naše nezávislost, naše suverenita. To je ten problém.“

10:53 - Německý kancléř Olaf Scholz přislíbil Ukrajině dodat rakety krátkého dosahu s infračerveným naváděním IRIS-T.

10:23 - Ukrajinští uprchlíci budou muset v pražské MHD jezdit se zakoupeným kuponem pro lidi v hmotné nouzi od 12. června.

Původní termín 1. června byl posunut kvůli technickým problémům. Vyřídit si všechny potřebné náležitosti ale mohou uprchlíci již ode dneška, sdělil Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD. Uprchlíci mohli dosud jezdit zdarma, stačil jim pouze ukrajinský pas s vízem o strpění. Nově si budou muset po získání víza do pěti dnů zakoupit zvláštní jízdné pro lidi v hmotné nouzi, které platí od loňského srpna a měsíční kupon vyjde na 165 Kč a čtvrtletní na 444 Kč.

9:30 - Aktivita v ruském průmyslu se navzdory válce s Ukrajinou v květnu vrátila k růstu, index nákupních manažerů S Global vystoupil nad 50 bodů.

9:23 - Česko v úterý vydalo běžencům z Ukrajiny 1049 víz, o 170 méně než před týdnem. Od začátku ruské invaze získalo dočasnou ochranu přes 361 400 lidí.

9:07 - V Chersonské oblasti, jejíž část ovládla ruská vojska během současné invaze na Ukrajinu, přerušilo nově nastolené proruské vedení internetové a telefonní sítě. Podle agentury Reuters na to upozornily ukrajinské úřady.

Rusko utnulo v ukrajinském Chersonu internet i mobilní služby, hlásí Kyjev

Mobil

8:14 - Spotřební daň z nafty a benzinu se od středy snížila do konce září o 1,50 koruny na litr. U některých čerpacích stanic už kvůli tomu paliva zlevnila. Opatření reaguje na růst cen související s válkou na Ukrajině.

Snížila se daň u paliv, některé čerpací stanice už mění ceny

Ekonomika

7:24 - Od začátku ruské invaze na Ukrajinu zahynulo 4113 ukrajinských civilistů a dalších 4916 jich bylo zraněno, uvedl úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

6:39 - V bojích denně zahyne 60 až 100 vojáků, uvedl v noci na středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro Newsmax. Dodal že dalších 500 vojáků je denně raněno.

5:47 - USA dodají Ukrajině salvové raketomety HIMARS s dosahem asi 80 kilometrů, uvedl podle agentury AFP nejmenovaný představitel Bílého domu poté, co prezident Joe Biden oznámil dodávku modernějších raketových systémů, aby mohla ukrajinská armáda provádět přesnější údery na klíčové cíle.

5:35 - Ruské jaderné síly zahájily severovýchodně od Moskvy cvičení. Do manévrů jsou zahrnuta odpalovací zařízení mezikontinentálních balistických střel.

Rusové oznámili cvičení jaderných sil severovýchodně od Moskvy

Zahraniční

0:57 - Rusko v ukrajinském Chersonu utnulo internet i telefonování, hlásí Kyjev.

23:05 - Ukrajina nebude spěchat s deokupací území, pokud si to vyžádá desítky tisíc obětí, ale počká na potřebné zbraně, prohlásil prezident Zelenskyj.

21:16 - Někteří členové Organizace zemí vyvážejících ropu zvažují možnost pozastavit účast Ruska na dohodě o těžbě ropy, protože západní sankce a částečný zákaz dovozu do Evropské unie začínají snižovat schopnost země těžit více ropy.

20:58 - Pravidla poskytování podpory běžencům z Ukrajiny budou přísnější, odhlasovali poslanci.

Sněmovna odhlasovala zpřísnění v pomoci uprchlíkům

Domácí

19:44 - Německý generál ve výslužbě Roland Kater se domnívá, že Ukrajina během „nadcházejících dnů či týdnů“ ztratí kontrolu nad celým Donbasem.

Dobytí Donbasu je otázka dnů či týdnů, míní německý generál

Evropa

19:17 - Při ruském útoku na Severodoněck byl zasažen tanker s kyselinou dusičnou v místní chemičce. Podle agentury AFP o tom informoval gubernátor Luhanské oblasti.

Nad obklíčeným Severodoněckem se vznáší oranžový chemický mrak

Válka na Ukrajině

18:06 - Ruský Gazprom kvůli sporu o platby přestane dodávat zemní plyn dánské společnosti Orsted a také do Německa britské firmě Shell Energy.

17:53 - Německo se s Řeckem dohodlo na tom, že mu poskytne náhradu za bojové vozy pěchoty, které tato středomořská země dodá Ukrajině. Oznámil to v úterý německý kancléř Olaf Scholz. Podobnou dohodu Berlín již uzavřel s Českem a na obdobné smlouvě pracuje i s Polskem, uvedla agentura AP.

17:28 - Svaz německého průmyslu (BDI) podpořil rozhodnutí Evropské unie zavést částečné embargo na ruskou ropu. Šéf svazu Siegfried Russwurm prohlásil, že Rusko omezení dovozu ropy tvrdě zasáhne, neboť pro Moskvu je prodej ropy jedním z významných zdrojů příjmů.

16:38 - Italské námořnictvo by se mohlo podílet na odminování ukrajinských přístavů, uvedl italský premiér Mario Draghi.

16:12 - PPF by měla dokončit prodej majoritního podílu v ruské Home Credit & Finance Bank do konce června. Úplný odchod z trhu očekává v dalších měsících.

15:56 - Lídři EU ukončili summit shodou na podmínkách odstřižení od ruských energií. Chtějí rychlé investice do obnovitelných zdrojů a infrastruktury.

15:42 - Nadcházející týdny mohou rozhodnout o dalším vývoji situace na Ukrajině, je možná nová eskalace, uvedl v rozhovoru pro Fox News generál Mark Milley, šéf sboru náčelníků štábů USA.

15:32 - Ukrajinský parlament z iniciativy strany Sluha národa prezidenta Volodymyra Zelenského odvolal z funkce ombudsmanky Ljudmylu Denisovovou. Jednání se konalo s vyloučením novinářů, informuje ruskojazyčný servis BBC. Stalo se tak v době, kdy Ukrajina čtvrtý měsíc čelí ruské agresi.

14:22 - Záběry z dronu ukazují masové hroby v Mariupolu. Podle místních v nich leží 22 tisíc obětí.

Záběry z dronu ukazují masové hroby v Mariupolu.Video: Newsflare, AP

13:42 - Nové unijní sankce proti Rusku podle ruského expremiéra Dmitrije Medveděva poškodí obyčejné Rusy. Za jejich motiv označil nenávist vůči Rusku a Rusům.

12:50 - Embargo na ruský plyn nebude v sedmém balíčku sankcí EU proti režimu Vladimira Putina. Po jednání v Bruselu to uvedl rakouský kancléř Karl Nehammer, podle kterého by takový návrh nepřešel přes Německo.

Embargo na ruský plyn v EU neprojde

Válka na Ukrajině

11:45 - Ukrajinský soud vyměřil dvěma ruským vojákům za ostřelování civilních cílů v ukrajinské Charkovské oblasti trest 11 let a šest měsíců vězení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinský soud poslal do vězení další ruské vojáky za střílení na civilisty.Video: Reuters

11:25 - Ukrajina není podle zástupce úřadu ukrajinského prezidenta spokojena se sankcemi EU proti Rusku. Unie o nich rozhoduje pomalu a jsou nedostatečné.

11:16 - Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) chce jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS) o stěhování uprchlíků z Prahy do méně vytížených krajů. Vládě vytýká přístup k problému.

11:12 - Česko se ve střední a východní Evropě řadí k zemím, jejichž obyvatelé nejčastěji zastávají názor, že za konflikt na Ukrajině je zodpovědné Rusko. Na opačné straně žebříčku devíti států skončilo Maďarsko, Bulharsko a Slovensko. V České republice také stoupl podíl zastánců Evropské unie a NATO.

11:09 - Ruská armáda se na východě Ukrajiny začala soustředit na dobývání menších území než na začátku války. Dělá díky tomu větší pokroky, uvádí zpráva britských zpravodajských služeb, kterou zveřejnilo ministerstvo obrany.

Rusko soustředí útoky na menší území, ale dělá větší pokroky, tvrdí britští zpravodajci

Evropa

10:42 - Náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák (STAN) si předvolal ruského velvyslance v ČR Alexandra Zmejevského kvůli pochybnostem, které vzbuzuje užívání ruských nemovitostí v Česku. V tiskové zprávě to dnes sdělila česká diplomacie. Podle ministra Jana Lipavského (Piráti) Rusko nerespektuje Vídeňskou úmluvu ani místní pravidla a zákony.

10:14 - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov navštíví 8. června Turecko, uvedl šéf turecké diplomacie. Jednat by měl mimo jiné o koridoru v Černém moři pro lodě s pšenicí.

9:38 - O přistoupení Ukrajiny k EU se rozhodne 23. června. V závěrech včerejšího summitu to uvedli v prohlášení lídři sedmadvacítky.

„Evropská rada bere na vědomí přípravu stanovisek Komise k žádosti Ukrajiny, Moldavské republiky a Gruzie o členství v EU a vrátí se k této záležitosti na svém červnovém zasedání,“ stojí v závěrech.

9:34 - Záběry z útoku dronu na ruský obrněný transportér BTR82, jehož jeden člen posádky ukázal na dron vztyčený prostředníček, zveřejnil v neděli poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko. Zdůraznil, že levný dron je schopný způsobit citelné škody.

Ruský voják ukázal dronu prostředníček. Další mu poslal přesně mířený granát

Evropa

9:21 - Na okupovaných částech Chersonské a Záporožské oblasti už provozují mobilní sítě a internet ruští operátoři, uvedl poradce Moskvou dosazené správy okupovaného Krymu Oleg Krjučkov. To je podle něj „konec ukrajinské propagandy“, jak označil ukrajinské zpravodajství. Zmínil, že se Ukrajinci pokusili přerušit komunikaci.

9:14 - Od začátku ruské invaze bylo na Ukrajině zabito 243 dětí a dalších 446 bylo zraněno, uvedla kancelář generální prokurátorky. Nejvíc – 153 – dětí bylo zraněno a zabito v Doněcké oblasti, následuje Kyjevská se 116 a Charkovská se 111.

8:53 - Ruská plynárenská společnost Gazprom zastavila veškeré dodávky plynu do Nizozemska. Země odmítla přistoupit na platby v rublech, jak žádá Kreml.

Gazprom zastavil veškeré dodávky plynu do Nizozemska

Ekonomika

8:24 - Část lodí, které zůstaly v mariupolském přístavu, přejde do jurisdikce Doněcké lidové republiky (DLR), která bude mít svou vlastní obchodní flotilu. Oznámil to šéf DLR Denis Pušilin, kterého citovala ruská agentura TASS.

8:02 - Při raketovém útoku na Slovjansk zemřeli nejméně tři lidé, dalších šest jich bylo zraněno. Poškozeno bylo několik výškových budov včetně školy.

6:33 - Ruská armáda podniká útoky na Severodoněck a Bachmut, chystá také ofenzivu na Lyman. Ve svém pravidelném hlášení na to upozornil ukrajinský generální štáb ozbrojených sil.

Ruská armáda podle vůdce separatistů obsadila třetinu Severodoněcku

Evropa

5:53 - O turecké drony Bayraktar TB2, které nasadila ukrajinská armáda v boji proti ruským invazním jednotkám, má nyní zájem celý svět. Agentuře Reuters to řekl Selçuk Bayraktar, jeden z šéfů firmy Baykar, která tuto zbraň vyrábí.

5:43 - Summit Evropské unie v noci na úterý našel shodu na embargu, které se bezprostředně dotkne více než dvou třetin dovozu ruské ropy. Na Twitteru to krátce před půlnocí oznámil šéf vrcholných unijních schůzek Charles Michel.

Souhrn dění na Ukrajině do pondělní půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám