Hlavní obsah

Američané porušili slib. O Ukrajině jednají za jejími zády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy porušily vlastní závazek, že o Ukrajině nebudou jednat bez přítomnosti jejích zástupců. Stanice CNN s odvoláním na vícero svých zdrojů informovala, že se američtí představitelé v posledních týdnech scházejí s evropskými spojenci a probírají, jak by se dalo vyjednat příměří Ukrajiny s Ruskem. Šéf americké diplomacie Antony Blinken přitom tvrdil, že k něčemu takovému nedojde bez vědomí Ukrajinců.

Foto: Reuters

Americký ministr zahraničí Antony Blinken

Článek

„Nic o Ukrajině bez Ukrajiny,“ přislíbil na konci ledna na Twitteru Blinken a přidal příspěvek šéfa ukrajinské diplomacie Dmytra Kuleby, který si americkou transparentnost pochvaloval.

Americký slib označil za zlaté pravidlo.

Podle informací CNN je však americký přístup už týdny poněkud jiný.

Vzhledem k tomu, že je konec války více než tři měsíce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu v nedohlednu, jednají američtí a evropští představitelé sami o možnostech, jak dosáhnout míru.

Jednou z probíraných možností bylo jednání o italském návrhu (příměří za cenu podstoupení Krymu a Donbasu Rusku - pozn. red.), který už ale odmítly Rusko i Ukrajina.

Co dalšího je na stole, americká televize nerozvádí.

V jaké fází by byli Ukrajinci přizváni k jednání nebo alespoň seznámeni s jeho závěry, podle zdrojů CNN není jasné.

Vyjednávání o příměří mezi zástupci Ukrajiny a Ruska v současné době neprobíhají, protože nikam nevedla.

A ani jedna ze stran patrně v současné chvíli nemá pocit, že se situace někam posunula natolik, aby se vyplatilo vrátit k jednacímu stolu.

Rusko přesunulo do Chersonské oblasti atomová děla

Evropa

Ukrajinci avizovali, že jednat budou teprve poté, co se jim podaří Rusy vyhnat z okupovaných území.

Z vyjádření západních politiků, která jsou v posledních dnech mírnější než ještě před měsícem, ale vyplývá, že Američané a členové EU nejsou přesvědčeni, že by Ukrajina mohla obrannou válku v blízké době vyhrát.

„Války jsou nepředvídatelné. Byli jsme schopni předvídat invazi, ale predikovat, jak se válka vyvine, je velmi složité. Víme ale, že většina válečných konfliktů nakonec končí u jednacího stolu,“ prohlásil ve čtvrtek generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Putin by se brzy mohl sejít se Zelenským, tvrdí turecký ministr

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám