Hlavní obsah

Ocelový déšť. Po Američanech dodají na Ukrajinu salvové raketomety i Britové

Londýn

Británie poskytne Ukrajině salvové raketomety na pásovém podvozku M270 s dostřelem až 80 kilometrů. Oznámil to britský ministr obrany Ben Wallace.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Raketomet M270 britské armády při květnových manévrech v Pobaltí

Článek

Raketomety M270 podle britského ministerstva zahraničí nabídnou „ukrajinským silám výrazné posílení schopností“.

Podle něj jsou dodávky těchto raketometů amerického původu úzce koordinovány s rozhodnutím USA poskytnout Ukrajině salvové raketomety HIMARS na kolových podvozcích.

Oba systémy využívají stejná odpalovací zařízení M269 a stejné rakety. M270 na pásovém podvozku má dvě odpalovací zařízení pro šest raket ráže 270 mm, HIMARS jen jedno.

Ocelový déšť alias velitelova brokovnice

Dostřel se liší podle munice. S neřízenými raketami M26 a M26A1/2 s kazetovou municí činí maximální dostřel 26 až 40 kilometrů. M26 nese v hlavici 644 granátů M77.

USA dodají Ukrajině raketomety HIMARS

Amerika

Při svém první nasazení ve válce v Perském zálivu jí Iráčané kvůli množství submunice říkali ocelový déšť, přezdívalo se jí také velitelova brokovnice.

M26A má zvětšený obsah paliva a nese jen 518 granátů M77.

Rakety mohou nést i kazetovou munici

Pokud se použijí rakety M30/31 naváděné GPS s dodatečnými řídícími ploškami na špičce, činí dostřel 60 až 80 kilometrů. M30 je opět kazetová, nese 404 granátů M77, M31 má jednu hlavici s náloží o hmotnosti 90 kilogramů.

Tato se jako jediná dál vyrábí, od kazetové munice totiž ustupují Britové i Američané, byť druzí ještě nepodepsali konvenci o jejím zákazu. Nepodepsali ji ani Ukrajinci, ani Rusové, takže tento typ munice mohou používat.

„Spojené království stojí za Ukrajinou a zaujalo vedoucí roli v podpoře jejích hrdinských, heroických vojáků životně důležitými zbraněmi pro obranu jejich země,“ uvedl Wallace a zdůraznil, proč došlo na dodávky raketometů, o které dlouho Ukrajinci žádali.

„Jak se mění ruská taktika, musí se měnit i naše podpora Ukrajiny. Tyto vysoce účinné salvové raketomety umožní našim ukrajinským přátelům se lépe chránit před brutálním ruským použitím dalekonosného dělostřelectva, se kterým Putinovy síly bezohledně srovnávají se zemí města,“ dodal Wallace.

A oznámil, že ukrajinští vojáci se budou v užití těchto systémů cvičit v Británii, aby raketomety používali co nejefektivněji.

Británie aktuálně využívá 44 kusů M270, které míní zmodernizovat a využívat do roku 2050. Oba systémy mohou vypouštět i taktické balistické rakety ATACMS.

Reklama

Výběr článků

Načítám