Hlavní obsah

Rusům docházejí drony

Kyjev

Ruským silám na Ukrajině chybí drony, uvedl ve čtvrtek ukrajinský generální štáb. Podle něj už proto ruská armáda stahuje drony, které patří ministerstvu pro mimořádné situace a využívají je záchranáři.

Foto: Sputnik, Profimedia.cz

Rusové vypouštějí dron Orlan-10

Článek

Ukrajinský generální štáb neuvedl, odkud získal tuto informaci. Uvádí ale, že se mu podařilo od začátku ruské invaze zničit 519 dronů. Toto číslo není jak ověřit, záběry sestřelených ruských průzkumných dronů Orlan-10 jsou ale časté.

Web Oryx, který monitoruje ztráty ruského vybavení, uvádí, že Rusko přišlo o 77 dronů, nejsou ale mezi ně zahrnuty ty malé.

Oryx uvádí, že Rusko ztratilo 57 Orlanů-10, z nichž bylo 34 sestřeleno. Rusko samo zařazování dronů do armády podceňovalo.

Podle svodky dál pokračují tvrdé boje na Donbasu, ruské útoky se soustřeďují na úplné dobytí Severodoněcku. Rusko se pokusilo také dobýt dvě přilehlé vesnice, což se mu nepovedlo.

Britská vojenská rozvědka oznámila, že Rusové ovládají většinu Severodoněcku, přístupová cesta k němu je ale pod ukrajinskou kontrolou, byť ji Rusové ostřelují.

Ukrajinské síly kontrolují Lysyčansk na protějším břehu Severního Doňce.

Americký Institut pro studium války (ISW) informoval, že se ruští vojáci snaží o postup k Lysyčansku, aby se vyhnuli překročení Severního Doňce. Při neúspěšných pokusech překročit tuto řeku utrpěli opakovaně velké ztráty.

Ukrajinci zničili Rusům další pontonový most přes Severní Doněc

Evropa

Další útoky míří na Kamyševachu v Luhanské oblasti a za ní ležící Bachmut. U Kamyševachy dosáhli Rusové menších úspěchů.

Ruské jednotky pokračují i v útocích od Lymanu, ale pokus ovládnout Rajhorodok byl odražen a ruské jednotky se stáhly.

ISW informuje také o „pravidelném postupu s omezeným úspěchem“ severně od Slovjansku a Avdijivky v Doněcké oblasti.

„V doněckém směru nepřítel pokračuje v minometné a dělostřelecké palbě na pozice našich jednotek po celé kontaktní linii,“ uvedl ukrajinský generální štáb.

Reklama

Výběr článků

Načítám