Hlavní obsah

Rusové potřebují taktickou přestávku, píší Britové

Severodoněck

Rusové převzali kontrolu nad většinou Severodoněcka, a než přejdou k dalším útočným akcím, budou potřebovat pauzu. Klíčové je pro ně totiž překročení řeky Severní Doněc, což bude vyžadovat čas na přeskupení se. V pravidelném hlášení to píše britské ministerstvo obrany.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský voják střeží okolí pomníku Alej Slávy, který připomíná osvobození Chersonského regionu od nacismu.

Článek

„Rusko převzalo kontrolu nad většinou Severodoněcka. Hlavní silnice do kapsy Severodoněcku pravděpodobně zůstává pod ukrajinskou kontrolou, ale Rusko si nadále připisuje lokální zisky, což mu umožňuje silná koncentrace dělostřelectva,” píše britské ministerstvo obrany v pravidelném hlášení.

Poznamenává však, že si tyto operace vyžádaly ztráty. „Překročení řeky Severní Doněc, která je přirozenou překážkou pro postup ruských sil, je pro ně životně důležité, zatímco obsazují Luhanskou oblast a připravují se na přesun do Doněcké oblasti,” poznamenávají Britové.

Rusům docházejí drony

Evropa

Podle Britů se Rusové zřejmě pokusí překročit řeku mezi Severodoněckem, sousedním Lysyčanskem a nedávno dobytým Lymanem.

„V obou lokalitách je říční linie pravděpodobně stále pod kontrolou ukrajinských sil, které zničily dosud existující mosty,” stojí v reportu.

Přestávka na přemístění

„Je pravděpodobné, že Rusko bude potřebovat alespoň krátkou taktickou pauzu na přemístění před překročením řeky a následnými útoky v Doněcké oblasti, kde se ukrajinské ozbrojené síly připravily do obranných pozic,” usuzují Britové, které informace čerpají od své rozvědky.

Ukrajinci zničili Rusům další pontonový most přes Severní Doněc

Evropa

Na základě toho se dá očekávat, že postup ruských vojsk v následujících dnech poněkud ztratí momentum, které si v minulém týdnu vybudovala.

Britové již dříve uvedli, že se domnívají, že politickým cílem Ruska je okupovat celé území Doněcké a Luhanské oblasti, ale k dosažení tohoto cíle je nutné vedle Severodoněcku dobýt i Kramatorsk a dálnici mezi Dniprem a Doněckem.

Reklama

Výběr článků

Načítám