Hlavní obsah

Nepište, že už válčíme sto dní, nařídil Kreml ruským médiím

Kreml vyzval redakce ruských státních a provládních médií, aby nezveřejňovaly články o délce války na Ukrajině, a nestrhávaly tak k ní pozornost čtenářů, napsal server Meduza s odvoláním na své zdroje. V pátek 3. června válka vstoupí do svého 100. dne.

Foto: Mykola Tymchenko, Reuters

Ukrajinský voják prohlíží trosky sestřeleného ruského Suchoje SU-25 v Kyjevské oblasti.

Článek

Administrativa prezidenta Vladimira Putina chce předejít debatám na téma, že za tři měsíce ruská vojska na Ukrajině nedosáhla významného pokroku, podotkla Meduza.

O pokynu vydaném Kremlem ji informovaly čtyři zdroje – jeden v nejmenovaném státním médiu, jeden v provládním médiu, osoba z moskevské radnice a pracovník administrativy ruského prezidenta.

Mapy: Okupována je více než pětina Ukrajiny

Evropa

„Při debatách o kulatých výročí vždy vzniká otázka, čeho se podařilo zatím dosáhnout,“ řekl internetovému médiu jeden ze zdrojů. „Nyní je to tak, že není skoro nic, co by se dalo k tomuto datu oznámit. Dá se říci, že byla ovládnuta jakási města a obce, ale jejich názvy lidem nic neříkají,“ doplnil stejný zdroj.

Průzkumy veřejného mínění navíc nepřímo ukazují, že mnoha Rusům se zdá být válka na Ukrajině příliš dlouhá. V průzkumu společnosti Russian Field, provedeném od 23. do 26. května, 39 procent respondentů z Ruska uvedlo, že je již „unavují“ zprávy v médiích o průběhu speciální vojenské operace, jak musejí státní média válku nazývat.

USA a Německo pošlou Kyjevu nové zbraně

Válka na Ukrajině

„A o cílech (invaze) není kromě takzvané denacifikace a demilitarizace Ukrajiny stále nic známo. Lidé těmto slovům nerozumí, ale zato vidí, že boje trvají již dlouho,“ řekl Meduze člověk blízký Kremlu.

„Před speciální operací se Rusům tvrdilo, že Ukrajina je slabý stát. Nyní se ale ukazuje, že rychle porazit tuto zemi se nedaří,“ doplnil stejný zdroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám