Hlavní obsah

Kdo je strůjcem teroru Hamásu? Tajemný muž bez nohou, ruky a oka uniká Izraeli už 30 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo je hlavním strůjcem brutálního útoku palestinských teroristů v Izraeli? Tajemný muž si říká Muhammad Dajf a ozbrojené síly židovského státu po něm marně pasou už skoro třicet let. Osmapadesátiletý lídr ozbrojeného křídla Hamásu, Brigád Izzadína Kásama, přežil podle webu Ynetnews už nejméně sedm pokusů o atentát, během nichž přišel o oko, ruku a obě nohy. Stále však zůstává nebezpečným teroristou.

Foto: Profimedia.cz

Údajná fotografie tajemného Muhammada Dajfa nesená v průvodu palestinských radikálů

Článek

Jako někdo, kdo dokázal tolikrát uniknout pokusům o atentát, získal Dajf přezdívku „muž s devíti životy“. Zdaleka se však nedá říct, že by vždy vyvázl bez úhony. Izraelská média informují, že při druhém pokusu o atentát přišel o oko, při dalších pokusech v roce 2003 a 2006 přišel o ruku a obě nohy a prý má i vážné problémy s páteří.

Jeho manželka, sedmiměsíční syn a tříletá dcera byli navíc zabiti při izraelském leteckém útoku v roce 2014.

V souvislosti s teroristickými útoky bylo o Dajfovi poprvé výrazně slyšet v polovině 90. let, kdy se podílel na únosech a zabití několika izraelských vojáků. Později se zapojil i do přípravy bombových útoků na autobusy v Jeruzalémě a Aškelonu, při nichž zahynulo zhruba 50 lidí. Velitelem Brigád Izzadína Kásama se stal v červenci 2002 poté, co Izrael zavraždil předchozího velitele Saláha Šihádu.

Foto: Profimedia.cz

Pokus o atentát z roku 2001. Dajf unikl, izraelské síly zasáhly automobil, v němž seděli jeho souputníci

Cílem Hamásu je zabíjet Židy, uvedl attaché pro vědu na české ambasádě v Tel Avivu

Zbytečná válka

Pro mnohé Palestince se stal bezmála lidovým hrdinou, po aktuálním obřím útoku, který si podle Izraele vyžádal přes 1200 životů civilistů i vojáků jeho „sláva“ nepochybně ještě vzroste. S jistotou se toho o něm přitom ví jen velmi málo.

Existuje jen hrstka známých fotografií šéfa ozbrojeného křídla Hamásu: Jedna je z doby, kdy mu bylo zhruba 20 let, na další je maskovaný šátkem, na jiné je jen stín, který byl použit při vysílání zvukové nahrávky.

Pravděpodobně se narodil v uprchlickém táboře Chán Júnis v jižní Gaze, napsal s odvoláním na izraelské zpravodajce web Financial Times. Před několika lety Washington Post uvedl, že Dajf studoval na Islámské univerzitě v Gaze, kde často navštěvoval členy egyptského Muslimského bratrstva. Zajímavostí je, že na škole byl členem divadelního kroužku a v herectví prý našel velké zalíbení.

K Hamásu se zřejmě připojil na konci roku 1987, Izrael ho zatkl v roce 1989 a strávil 16 měsíců ve vězení bez soudu poté, co byl obviněn z účasti na vojenských aktivitách hnutí.

Host, který nezůstává déle než jednu noc

Jeho pravděpodobné skutečné jméno je Muhammad al-Masrí, ačkoliv zcela jisté to není. „Dajf“ je ve skutečnosti jen arabská přezdívka, která znamená „host“. „Je to odkaz na skutečnost, že nezůstává déle než jednu noc na stejném místě, aby se vyhnul dopadení Izraelem,“ řekl stanici France 24 Jacob Eriksson, blízkovýchodní analytik z Yorské univerzity.

Když už Dajf vystoupí ze stínu, nevěstí to nic dobrého. Tak jako uplynulou sobotu, kdy Hamás pod názvem „Operace bouře Al-Aksá“ zahájil svůj dosud nejkrvavější útok v Izraeli. „Dnes exploduje vztek našeho lidu a národa. Naši mudžahedíni, dnes je váš den, abyste dali zločinci najevo, že jeho čas skončil,“ burcoval na zveřejněné nahrávce.

Při náletech přišel o další příbuzné

Jeho nynější místo pobytu pochopitelně není veřejně známo, i když je s největší pravděpodobností v Gaze – někde v bludišti podzemních tunelů, podotkl web Ynetnews. Také při aktuálních odvetných úderech izraelské armády v Gaze přišel Dajf zřejmě o další příbuzné.

Jeden z domů, které izraelské nálety zasáhly, patřil jeho otci, informoval ve středu web Times of Israel. Zabit byl údajně Dajfův bratr a další dva členové rodiny. Samotný strůjce největšího teroristického útoku v dějinách Izraele však podle všeho stále uniká.

Nemá nohy, ruku a oko. Jednička ze seznamu teroristů přesto Izraeli stále uniká

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám