Hlavní obsah

Nemá nohy, ruku a oko. Jednička ze seznamu teroristů přesto Izraeli stále uniká

Právo, brw

Izrael se netají tím, že jedním z cílů jeho nejnovějšího tažení proti Hamásu je likvidace vůdců tohoto radikálního hnutí. Na šéfa jeho ozbrojeného křídla, Brigád Izzadína Kásama, který na začátku nejnovějšího konfliktu poslal Izraeli ultimátum ohledně Jeruzaléma a Chrámové hory a splnil jej, jen v uplynulých osmi dnech útočil dvakrát.

Foto: Reuters

Muhammad Dajf na archivním snímku

Článek

Muhammad Dajf, „jednička“ izraelského seznamu teroristů, na němž je už 25 let, ale vyvázl stejně jako mnohokrát předtím. Podle listu The Jerusalem Post a agentury DPA se mu podařilo v poslední minutě uniknout, během týdne nejméně dvakrát, a potvrdit, že má, jak se říká, „smlouvu se smrtí“.

Britce zmrazili internetovou platbu kvůli klisně Isis. Mysleli, že je teroristka

Koktejl

„Pokusili jsme se ho zabít několikrát,“ připustil Hidai Zilberman, mluvčí izraelské armády. Dajf už přežil několik pokusů o likvidaci, a to i za posledního velkého konfliktu v roce 2014.

Němci rozjeli obří razie proti Hizballáhu, zařízli charity pro rodiny „mučedníků”

Evropa

Tehdy při náletu, který s ním měl skoncovat, přišel o manželku a obě děti.

Izraelské tajné služby podle listu připustily, že seznam jejich pokusů o zabití Dajfa je mnohem delší. První přišel v roce 2001 a pak další a další: v roce 2002, 2003 a 2006. Dajf při nich utrpěl několikrát velmi těžká zranění: přišel o jedno oko, ruku a obě nohy. Ale přežil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám