Hlavní obsah

Trump: Miliony hlasů pro mě smazali

Právo, Martin Dohnal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump tvrdí, že hlasovací zařízení v několika státech smazala celkem 2,7 milionu „jeho“ hlasů, což ho podle jeho mínění připravilo o celkové vítězství v boji o Bílý dům. „Tyto státy by měly být hned označeny jako vítězné pro Trumpa. (Joe) Biden nevyhrál, ale o hodně prohrál!“ napsal prezident v jednom z řady z twitterových příspěvků na toto téma.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Donald Trump

Článek

Tvrzení ohledně hlasovacích zařízení společnosti Dominion, na něž se Trump odvolává, se objevilo už před několika dny na televizní stanici One America News Network, která je prezidentovi velmi nakloněná. Ta dle všeho čerpala z anonymního příspěvku na protrumpovském internetovém blogu.

Dílčí problémy, v podstatně menším rozsahu, byly skutečně hlášeny – chyba byla pokaždé napravena. Ve dvou okrscích ve státě Michigan šlo o lidskou chybu.

Biden vyhrál v Georgii a má 306 hlasů volitelů. Trumpa opouštějí právníci v klíčové kauze

Amerika

V prvním případě vzbudilo podezření, když bylo ohlášeno Bidenovo vedení v tradičně republikánském okrsku s náskokem zhruba tří tisíc hlasů. Ukázalo se, že stroje sčítaly správně, výsledky byly ale pracovníkem chybně hlášeny. Trump nakonec v tomto okrsku vyhrál.

Viceguvernér Texasu nabízí až milion dolarů za důkaz o zmanipulovaných volbách

Volby USA

Ve druhém okrsku byly zpočátku započítávány dvakrát hlasy z jednoho města, i tato chyba byla ale brzy opravena, podotkl list The New York Times s tím, že jen v jednom z těchto z okrsků byly využívány stroje zmíněné firmy. Potíže nastaly i ve třech okrscích ve státě Georgia, tamní problémy se softwarem ale na výsledek voleb neměly vliv, jen zdržely sčítání, dodal deník.

Experti nabádají k uznání porážky

Trump nadále odmítá uznat Bidenovo volební vítězství a podal řadu žalob kvůli údajným podvodům. Stížnosti už přitom zamítli soudci ve čtyřech různých státech. „Volby ze 3. listopadu byly nejbezpečnější v americké historii. Právě teď, po celé zemi, volební úředníci znovu kontrolují celý volební proces před dokončením výsledku,“ odmítli tvrzení o masových podvodech experti dohlížející na bezpečnost voleb. Jejich společné prohlášení zveřejnila americká vládní agentura pro kybernetickou bezpečnost (CISA).

Většina republikánů má volby za zmanipulované. Trump rozjíždí právní mašinérii

Amerika

K uznání porážky pak Trumpa ve společném dopise vyzvalo zhruba 150 odborníků na bezpečnost s varováním, že prezidentův dosavadní postup představuje „vážné riziko pro národní bezpečnost USA“. Výzvu podepsali mj. bývalý ministr obrany Chuck Hagel nebo někdejší šéf zpravodajských agentur CIA a NSA Michael Hayden.

Biden: Předání moci nic nezastaví, na Trumpově postoji nezáleží

Amerika

Rostoucí počet republikánských senátorů tlačí na to, aby měl Biden přístup ke každodennímu brífinku od tajných služeb, jak je u zvolených prezidentů obvyklé. Za požadavek se postavil mj. i prezidentův věrný spojenec Lindsay Graham, který jinak Trumpovi dává za pravdu, že výsledky voleb je třeba důkladně prověřit.

Gratulace z Pekingu

Bidenovi mezitím dál chodí gratulace od světových lídrů. S blahopřáním přišla včera po dlouhém vyčkávání i Čína, s níž budou mít USA bez ohledu na výsledek voleb dál řadu třecích ploch. „Respektujeme volbu amerického lidu. Blahopřejeme Joeu Bidenovi a (jeho budoucí viceprezidentce) Kamale Harrisové,“ řekl mluvčí čínské diplomacie Wang Wen- pin. „Chápeme, že o výsledku hlasování se rozhodne na základě amerických zákonů,“ dodal. Blahopřál i papež Bidenovi popřál i papež František.

Trump: Další kandidatura, anebo mediální impérium?

Volby USA

Ten měl s Trumpem v minulosti několik ostrých slovních výměn. Očekává se, že s nadcházejícím prezidentem bude mít lepší vztahy. A to nejen proto, že Biden bude teprve druhým praktikujícím katolíkem v čele USA. První byl John F. Kennedy (1961–1963).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám