Hlavní obsah

Fox News zapomněla na zlatou husu, pustil se do ní Trump

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump začal upřednostňovat pravicový kanál Newsmax poté, co stanice Fox News predikovala vítězství demokratů v Arizoně a varovala diváky, že Trumpova tvrzení o vítězství nejsou pravdivá. Nyní se pustil do Fox News s tím, že zapomněla, kdo jim zajistil úspěch - husu, která snášela zlatá vejce. Nepřímo stanici obvinil, že přispěla k jeho porážce.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump při kladení věnce na Arlingtonském hřbitově během dne veteránů

Článek

„Zapomněli na zlatou husu,“ napsal na Twitteru Trump. V příspěvku uvedl, že se sledovanost stanice propadá: „Denní ratingy Fox News se zcela zhroutily. Víkendy přes den jsou ještě horší. Je smutné to sledovat, ale zapomněli, kdo je udělal úspěšnými, co získali.“ Žádná čísla o propadu sledovanosti Fox News ale nezveřejnila.

Nepřímo dokonce naznačil, že televize přispěla k jeho neúspěchu, když napsal: „Největší rozdíl mezi volbami v roce 2016 a 202 byla Fox News.”

Fox News jako první již 5. listopadu predikovala, že demokrat Joe Biden vyhrál v tradičně republikánské Arizoně, což se nyní po sečtení 98 procent hlasů potvrdilo. Varovala také, že Trumpova tvrzení o velkém vítězství nejsou pravdivá.

Překvapení amerických voleb: Republikáni přišli o Arizonu

Volby USA

V pondělí večer přerušila vysílání, kde mluvila tisková tajemnice Bílého domu Kayleigh McEnanyová, jež opakovala, že Trump odmítá uznat porážku a zdůraznila, že republikáni chtějí započítat každý legální hlas a vyřadit každý nelegální. Moderátor Neil Cavuto přenos jejího vystoupení ukončil slovy: „Musíme to říct jasně. Obviňuje druhou stranu, že vítala podvody a nezákonné hlasování. Dokud nebude mít více důkazů, které to podpoří, nemohu připustit, aby se toto dále ukazovalo.“

Poté, co se začal Trump vystupovat na kanále Newsmax, stanici vzrostla sledovanost z 65 000 na 800 000 diváků v hlavním vysílacím čase.

Trump seřval magnáta Murdocha za to, že Fox News přiřkla Arizonu Bidenovi

Volby USA

Trump pokračuje v čistkách

Trump také pokračuje ve změnách ve své administrativě. Po výměně ministra obrany Marka Espera, který se stavěl v červnu proti možnému nasazení armády proti demonstrantům z hnutí Black Lives Matter a byl pro přejmenování základen, které nesly jména velitelů konfederační armády z občanské války, byli odvoláni nebo rezignovali další tři civilní představitelé ministerstva obrany dohlížející na obrannou politiku a rozvědnou činnost, uvedla CNN. Nahrazeni byli lidmi, kteří jsou loajální k prezidentovi, včetně člověka, který propagoval konspirační teorie a označil exprezidenta Baracka Obamu za teroristu.

Bílý dům také přiměl k rezignaci dva vrchní představitele ministerstva pro vnitřní bezpečnost, napsal americký list The Washington Post. Vývoj přitom označil za součást rozšiřující se čistky, jejímž cílem je ze státní správy vystrnadit kohokoliv, kdo čelí podezření, že není dostatečně loajální vůči prezidentovi. K rezignaci byla vyzvána vrchní představitelka ministerstva pro vnitřní bezpečnost pro zahraniční záležitosti Valerie Boydová a poradce vládní agentury pro kybernetickou bezpečnost (CISA) Bryan Ware.

Reklama

Výběr článků

Načítám