Hlavní obsah

Oregon v referendu odhlasoval dekriminalizaci tvrdých drog

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portland

Oregon se stane prvním americkým státem, ve kterém dojde k dekriminalizaci tvrdých drog. Zákon, který navrhli sami občané, si voliči odhlasovali v referendu. Místo hrozby vězení budou muset lidé zaplatit buď pokutu, nebo podstoupit léčbu závislosti, kterou bude stát financovat z daní z legálního a regulovaného marihuanového trhu.

Foto: Paula Bronstein, ČTK/AP

Sčítání hlasů v Oregonu

Článek

Za držení menšího množství drog jako heroin, LSD či metamfetamin už v Oregonu nepůjdete do vězení. Voliči o tom rozhodli v referendu, které se stejně jako prezidentské volby konalo ve volební den. Návrh zákona byl občanskou iniciativou a vyslovilo se pro něj 59 procent voličů. Současně hlasující ještě podpořili legalizaci psychotropních hub pro léčebné účely.

„Dnešení vítězství je historickým prohlášením, že je čas přestat lidi kriminalizovat za užívání drog,” řekla ředitelka Aliance pro drogové zákony Kassandra Frederiquová. Podle ní je rozhodnutí voličů zásadní ranou v takzvané „válce proti drogám”.

Legalizace to není

Nejedná se přitom o legalizaci. Zákon místo toho kompletně mění způsob, jakým systém přistupoval k lidem, u kterých se najde množství drog pro osobní potřebu. Místo vězení je budou nyní čekat dvě možnosti. Buď se rozhodnou zaplatit stodolarovou pokutu, nebo podstoupí léčbu v jednom z center pro závislé. Tu bude stát financovat z milionových daní, které pravidelně získává z legálního a regulovaného trhu s marihuanou.

Čtyři americké státy legalizovaly konopí pro rekreační účely, Oregon povolí psychotropní houbičky

Ekonomika

Každý jedenáctý je závislý

Jak uvádí agentura AP, na první pohled se může zdát, že jde o radikální krok. Předchozí nastavení drogových zákonů ale nefungovalo. Trestaní vězni měli po propuštění problém najít si práci a střechu nad hlavou. To pak často vedlo opět k pádu do drog.

Nutně potřebujeme změnu, abychom mohli zachránit životy a ochránit rodiny.
společné prohlášení tří zdravotnických organizací

Podle oregonských zdravotníků je ve státě přibližně každý jedenáctý člověk drogově závislý. Každý den tam zemřou dva lidé na předávkování. „Nutně potřebujeme změnu, abychom mohli zachránit životy a ochránit rodiny,” napsaly ve společném prohlášení před referendem tamní Asociace zdravotních sester, Kolegium lékařů a Akademie rodinných doktorů.

Podle odborníků povede změna zákona ke snížení zatčení za držení drog o zhruba 3700 případů za rok. Oregonská komise pro kriminální spravedlnost uvedla, že změna zákona narovná rasové a etnické rozdíly v počtu zatčení.

Rozdělená Amerika protestuje – proti volbám, proti Trumpovi, proti rasismu

Amerika

Portugalsko jako vzor

Oregon nebyl jediný, který v úterý rozhodl o tom, jak se bude k drogám v budoucnu stavit. Ve státech Arizona, Jižní Dakota, Montana a New Jersey si voliči odhlasovali legalizaci konopí i pro rekreační účely.

Průzkumy opět selhaly. Může za to „stydlivý volič” i ochota lidí odpovídat

Volby USA

Samotná dekriminalizace menšího množství tvrdých drog je Spojených státech sice novinkou, ve světě má ale jistý precedent. Za držení malého množství se do vězení nechodí například v Portugalsku, Švýcarsku či Nizozemí.

Portugalské úřady uvádí, že od roku 2000, kdy země zákon přijala, se užívání drog v populaci nezvýšilo. Počet úmrtí v souvislosti s drogami klesl, zatímco počet případů léčby závislosti se mezi roky 2001 až 2008 zvýšil o 20 procent. Od té doby je situace stejná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám