Hlavní obsah

Nejen nový prezident. Američané rozhodují i o Kongresu a marihuaně

Novinky, Daniel Drake
Washington

Kromě prezidenta a viceprezidenta si Američané v úterý zvolí také novou Sněmovnu reprezentantů a obmění zhruba třetinu Senátu. V některých státech lidé hlasují o nových guvernérech nebo třeba o uzákonění marihuany pro rekreační účely.

Foto: Jonathan Drake, Reuters

Američané jdou volit prezidenta

Článek

Američané tomu říkají Election Day (Volební den). Podle zákona se koná vždy první úterý v listopadu. V některých státech se jedná o svátek, jinde zas musí firmy poskytnout svým zaměstnancům placené volno.

Kromě prezidenta a viceprezidenta, kteří jsou voleni na čtyři roky, občané vyberou také zástupce do obou komor Kongresu. V případě Sněmovny reprezentantů se obmění všech 435 poslanců volených na dva roky a 35 ze sta senátorů, kteří usednou v horní komoře na šest let.

To ale stále není vše. Třináct států, respektive teritorií, bude mít po úterku nového guvernéra. Na některých místech budou lidé navíc formou referenda rozhodovat o vybraných zákonech. Kalifornie může zrušit možnost kauce v hotovosti. V Arizoně, Montaně, Novém Jersey, Jižní Dakotě by zase mohli lidé zlegalizovat marihuanu pro rekreační účely.

Foto: Sue Ogrocki, ČTK/AP

Fronta do volební místnosti při předčasném hlasování v Oklahomě

Výsledky nebudou hned

Na rozdíl od České republiky nemají USA žádný národní statistický úřad, který by centrálně sčítal výsledky. Každý stát má navíc jiná pravidla. Řada voličů letos kvůli koronavirové pandemii již odhlasovala poštou a některé volební lístky mohou dorazit až po úterý. Sčítání hlasů tak bude obzvláště těžké a není vůbec vyloučeno, že se jméno nového prezidenta občané doví až za několik dní.

Samotné sledování průběžných výsledků bude rovněž ošemetné, protože většina příznivců Joea Bidena hlasovala buď předběžně nebo korespondenčně, zatímco voliči Donalda Trumpa půjdou k urnám převážně až ve volební den. V závislosti na způsobu sčítání hlasů tak budou průběžné výsledky zkreslené.

V Česku nemyslitelné, v USA standard – proč média podporují prezidentské kandidáty?

Volby USA

Prezident potřebuje Kongres

I přesto, že se o šéfovi Bílého domu často mluví jako o nejmocnějším muži světa, aby takové tvrzení bylo opravdu platné, musí mít pro svou politiku podporu v Kongresu. V americkém nastavení obou komor je pro jisté úmysly, jako je jmenování nejvyšších soudců nebo uzavírání mezinárodních dohod, potřeba hlavně Senát.

George Washington údajně smysl Senátu popsal takto: „Naléváme legislativu do senátního podšálku, aby vychladla.” V horní komoře má v současnosti převahu Republikánská strana, konkrétně o tři křesla. Ve sněmovně je rozdíl větší a na opačnou stranu. Demokraté mají 232 křesel, republikáni 197 a libertariáni jedno.

Analytik: Biden je favorit, ale pokud přijde o Pensylvánii, už jím nebude

Volby USA

Názorově flexibilní matador

Jeden z nejzajímavějších senátních duelů bude v Jižní Karolíně, kde mandát obhajuje ostřílený republikánský politik Lindsay Graham. Ten zažil za poslední čtyři roky zajímavý názorový vývoj. Když se v roce 2016 ucházel Donald Trump o stranickou nominaci, Graham ho nazýval „rasistou, xenofobem, náboženským fanatikem”.

Senátor tehdy varoval, že by Trump svým chováním znechutil konzervativní hodnoty pro budoucí generace. V momentě, kdy kontroverzní politik skutečně usedl do Oválné pracovny, ale Graham otočil a stal se jeho věrným spojencem. Podle průzkumů vede v současnosti nad svým soupeřem Jaimiem Harrisonem o dva procentní body.

Anketa

Kdo podle vás vyhraje americké prezidentské volby?
Donald Trump
40,1 %
Joe Biden
59,9 %
Celkem hlasovalo 21050 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám