Hlavní obsah

Republikánský senátor se drsně obul do šéfa Twitteru: Kdo vás sakra zvolil?

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Republikánský senátor Ted Cruz obvinil ředitele technologické společnosti Twitter Jacka Dorseyho z cenzury obsahu. Podle něj je sociální síť zaujatá proti konzervativním názorům. Svoji argumentaci ovšem stavěl na pravidlech, která se už mezitím změnila.

Foto: koláž Novinky.cz s ČTK/AP a Reuters

Senátor Ted Cruz a šéf Twitteru Jack Dorsey

Článek

K přestřelce došlo v průběhu jednání senátního výboru pro obchod. Republikánům se nelíbilo rozhodnutí Twitteru omezit šíření článku z bulvárního deníku New York Post, ve kterém novináři obviňují syna demokratického prezidentského kandidáta Joea Bidena z pochybných obchodních praktik na Ukrajině.

Tabloid ale svá tvrzení zakládá na diskutabilních zdrojích, které vyvolaly otázky, zda se nejedná o nelegálně získaný materiál. Šíření hacknutých dokumentů je podle twitterových pravidel zakázáno. Z toho důvodu společnost neumožnila sdílení odkazu na článek.

Po veřejné kritice ale nakonec rozhodnutí změnila a svá pravidla upravila. „Pane Dorsey, kdo vás sakra zvolil a pověřil kontrolováním toho, o čem mohou a nemohou média psát a o čem se Američané smí a nesmí dozvědět?” opřel se do šéfa Twitteru Cruz.

„Nic z toho neděláme,” reagoval Dorsey.

Každý uživatel přistupuje na pravidla

Dorsey ujistil, že výtkám rozumí a snaží se jim naslouchat. „Uvědomujeme si, že si musíme získat více důvěry, uvědomujeme si, že je potřeba přijmout více odpovědnosti, abychom dali najevo své úmysly,” řekl. Společnost se bude podle něj v budoucnu chovat transparentněji.

Trump v ráži: Zavřete Bidenovy, zavřete všechny!

Amerika

Šéf Twitteru také odmítl, že by se jeho sociální síť dopouštěla cenzury. Podle svých slov se snaží spíše zaručit, že bude „slyšet více hlasů”. „Vidíme hodně nadávek a obtěžování, což způsobuje umlčování názorů a lidé pak platformu opouštějí,” uvedl. Odborně se tomuto fenoménu říká „deplatforming”.

Dorsey dále zopakoval, že každý uživatel, který Twitter chce používat, dobrovolně souhlasí s všeobecnými smluvními podmínkami. Podle kritiků mají ale společnosti jako Twitter či Facebook takové postavení, že už se nemohou tvářit jako obyčejné soukromé firmy.

Trump naletěl na satiru, že Twitter se vypnul, aby zabránil šíření negativních zpráv o Bidenovi

Amerika

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám