Hlavní obsah

Středula: Pavel vypráví pohádky. Prezident s komunistickou minulostí není v pořádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborářovi a kandidátovi na prezidenta Josefu Středulovi vadí, že se o funkci hlavy státu ucházejí hned tři bývalí komunisté. V předvolebním rozhovoru pro Novinky to označil za pro něho nepřekonatelnou mez. Konkrétně se vyjádřil i k jednomu z favoritů voleb – Petru Pavlovi –, který podle něho vypráví pohádky o své minulosti.

Josef Středula se v prezidentském studiu vyjádřil k Petru Pavlovi.Video: Novinky

 

Reklama

Článek

„Vadí mi, že se o Hrad ucházejí bývalí komunisté,“ řekl Středula pro Novinky.

S komunistickou stranou se pojí minulost expremiéra Andreje Babiše (ANO), generála Petra Pavla a bývalého rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy.

„Tři kandidáti pro mě mají nepřekročitelnou mez. Myslím, že jejich minulost není v pořádku,“ zdůraznil.

Jsou příběhy a jsou pohádky

Konkrétně se vyjádřil k minulosti Pavla, ke které se pojí různé otázky. Nabídku, aby je vysvětlil v předvolebním rozhovoru v Novinkách, odmítl a jako jediný z prezidentských kandidátů se neukázal ve studiu.

V souvislosti s Pavlovou činností před listopadem 1989 se ukázaly nejasnosti poté, co se objevilo svědectví jeho někdejšího spolužáka ze speciálního kurzu, který připravoval frekventanty na to „být pomocníky vojenských přidělenců, být jejich očima při výkonu výzvědných činností na území cizího, nepřátelského státu v rámci Varšavské smlouvy“.

Zatímco Pavel se viděl jako výsadkář, kurz byl zaměřen na výcvik agentů v diplomatickém prostředí.

„Sloužil jsem na vojně dva roky a mám o té době zřejmý přehled. Chápu, že se to snaží vysvětlit. Jsou ale příběhy a pohádky. A pohádky jsou krásné, ale nerealistické,“ řekl k tomu Středula na dotaz, co říká na minulost Pavla ohledně jeho studií.

Řekl, že spíše než svobodníkem Koubou ve filmu Copak je to za vojáka, k němuž se Pavel přirovnával, byl tím kapitánem, co na vojáky ve filmu dohlížel.

Středula s manželkou Danou představili priority pro finále kampaně

Prezidentské volby

„Ale každý má možnost si svoji historii nějak interpretovat. Já si ji interpretuji jiným způsobem – svým subjektivním,“ doplnil.

Celý rozhovor s Josefem Středulou najdete zde:

Josef Středula – prezidentské studioVideo: Novinky

Zeman si mě přeje ve druhém kole proti Babišovi, říká prezidentský kandidát Středula

Prezidentské volby

Středula je odborář, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů, předseda Odborového svazu KOVO a jeden z devíti kandidátů na prezidenta ve volbách 2023.

Reklama

Výběr článků

Načítám