Hlavní obsah

Fischer: Havel byl jako parník. Nabízím zkušenosti a schopnost pracovat od první minuty

O funkci prezidenta se současný senátor Pavel Fischer ucházel neúspěšně již před pěti lety. V lednu se o to pokusí znovu, občanům podle svých slov nabízí zkušenosti z Hradu i diplomacie, slušnost a schopnost okamžitě začít pracovat. Ve studiu Novinek obsáhle představil své názory a případné kroky po příchodu na Hrad. Jak by ohodnotil končící hlavu státu Miloše Zemana? Co by řešil s prezidenty jiných zemí? To i mnohem více se dozvíte ve videu.

Pavel Fischer - prezidentské studioVideo: Novinky

 

Reklama

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Co by dělal jinak než Václav Havel? (4:02 )
  • Jak se dívá na prezidentské kandidáty s komunistickou minulostí? (12:20)
  • Co mu dala cesta na válčící Ukrajinu? Měla by být v NATO? (45:03)
  • Koho by nejmenoval premiérem? (52:51)
  • Byla senátory zvažovaná aktivace článku 66 Ústavy v době hospitalizace Miloše Zemana pokusem o puč? (59:51 )

„Od první minuty po příchodu na Hrad budu vědět, co dělat. Vím, komu zavolat. Můžu zavolat členům vlád v různých státech NATO, protože tam mám přátele nebo kolegy. Pravidelně komunikujeme. A nejen, že se to nemusím učit, ale vím, co je potřeba dělat. To je velká výhoda,“ předestřel ve studiu Novinek Fischer důvody, proč by se zrovna on měl stát dalším českým prezidentem.

Fischer v minulosti působil v kanceláři prvního polistopadového prezidenta Václava Havla, kromě práce na tiskovém odboru také řídil hradní politický odbor. Z práce na Hradě si odnesl řadu zkušeností, ačkoliv se hlásí k odkazu Havla, politika se prý už stejně jako tehdy dělat nedá.

„Když jsem pro Václava Havla sloužil, tak byl vlastně v závěru svého působení, měl jsem pocit, že byl jako parník, který už nemůžeme otáčet a musíme pracovat s tím, co má za sebou. Dnes je doba úplně jiná. Já bych určitě využil svých zkušeností, tehdy jsem si uvědomil, že je to běh na dlouhou trať, člověk musí mít trpělivost a ty plody nejsou hned vidět, ale ve výsledku se sečtou a budou ku prospěchu celé zemi,“ míní uchazeč o hradní křeslo.

Po odchodu z prezidentské kanceláře zamířil do diplomacie a byl velvyslancem ve Francii a Monaku. Od roku října 2018 je senátorem. V témže roce, kdy byl zvolen do Senátu, se neúspěšně ucházel o post hlavy státu, který tehdy obhájil Miloš Zeman. Jako neúspěch to ale prý nechápe.

„Když nevyhrajete, tak se to nebere jako neúspěch, ale jako součást demokratického života, že to někdy vyjde a nevyjde. Nebráním se kandidovat podruhé, ne protože bych neměl co na práci, ale protože vím, že mám co nabídnout,“ zdůvodnil svou opětovnou kandidaturu na Hrad.

V předvolebním rozhovoru Fischer několikrát řekl, že by k výkonu prezidentské funkce přistupoval jinak než končící hlava státu Miloš Zeman. Voličům rovnou přislíbil, že by ctil zákony a nevyjadřoval se vulgárně.

A co si myslí Fischer, jakožto věřící člověk, o manželství pro stejnopohlavní páry? Jak by s vládou řešil veřejné finance, kdy má Česko v posledních letech historicky nejvyšší schodky rozpočtu? Je pro zvýšení daní? To vše se dozvíte v rozhovoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám