Hlavní obsah

Reklama

Článek

Mendelova univerzita v Brně, kde jste byla čtyři roky rektorkou, musela zavřít kvůli plagiátorství a obchodu s rychlotituly doktorské studium ekonomických oborů. Přišla o akreditaci. Někteří studenti například získávali titul Ph.D. za o rok kratší dobu než ostatní. Vy jste hned po prvním podnětu zahájila vyšetřování a tohle je tedy jeho výsledek?

Ano.

Už víte, jak dlouho se to dělo?

Kauza je nyní stará rok a půl. Hned poté, co jsem byla upozorněna, že něco takového probíhá, tak jsem na to reagovala.

Byly tam dvě roviny, jednou z nich byly plagiáty. Hovoříme zde o překladových plagiátech, kdy si student vezme například německou knihu, jejíž výňatek přeloží do angličtiny, což dá poté do své závěrečné práce. Žádná univerzita v České republice nedisponuje softwarem, který by byl schopný tento problém odhalit. Rakouská skupina, která ty dva či tři plagiáty objevila, na tom pracovala osm měsíců. A byl to obrovský tým lidí. V momentě, kdy jsem na to byla upozorněna, jsem to začala řešit, byla vytvořena vyšetřovací komise a byl odebrán titul.

Druhou rovinou jsou zmíněná kratší studia. Toto ale muselo podléhat internímu šetření, než jsem to předložila do rady pro vnitřní hodnocení. Jakmile jsem byla upozorněna, tak jsem to zadala prorektorovi, aby to šetřil. A když mě informoval, že jsou tam pochybení, tak jsem to předložila dál, tedy právě do rady pro vnitřní hodnocení.

Váš kolega Tomáš Foltýnek tvrdí, že byla z vaší strany časová prodleva, než se začalo kupčení s rychlotituly vyšetřovat. To jste tedy teď vysvětlila. Vytýká vám ale i to, že na univerzitě selhaly kontrolní mechanismy, což mělo také jít za vámi. Opravdu jste nemohla jako rektorka vědět, že tam studenti procházejí takto rychle studiem a že je to podivné?

Za realizace studijního programu je odpovědný děkan, rektor nepřijímá studenty do doktorského studia. Je odvolací orgán.

A ty kontrolní mechanismy?

Ty se začaly nastavovat poté, co jsem byla upozorněna a proběhlo interní šetření. Vyzvala jsem děkana fakulty, aby reagoval na vzniklá podezření.

Kupčení s tituly je velký problém. Neměly být nastaveny mechanismy dříve? Není to první problém na univerzitách.

Odmítám výraz kupčení s tituly, k ničemu takovému nedocházelo.

Podle informací médií ale salcburská agentura vybírala 25 tisíc eur od studentů za to, že jim velmi rychle zprostředkuje studium na vaší univerzitě. Podotýkám tedy, že to byla zahraniční firma.

Provedla jsem finanční audit a k ničemu takovému nedocházelo. Univerzita dostala přesně zaplacené školné od těchto studentů, audit nic takového – o čem hovoříte – neodhalil.

Dnes studenti, zítra voliči. Středoškoláci by poslali na Hrad Nerudovou už v prvním kole

Prezidentské volby

Neříkám, že někdo z univerzity za to bral peníze. Možná ze strany té agentury šlo o kupčení. To jsem se chtěla zeptat spíše vás, zda o tom nevíte něco bližšího.

Znovu opakuji, že jako rektorka – když jsem o tom byla informovaná – jsem provedla finanční audit. Ten ukázal, že studenti platili školné. A k ničemu takovému nedocházelo.

Ale podezřelé rychlostudium tam bylo.

Ano, proto i děkan dostal za úkol nápravná opatření, která měl přijmout.

Nezdá se vám, že univerzity obecně nemají správně nastavené kontrolní mechanismy? Že to rektor nemůže zjistit dříve?

Rektoři v tomto mají skutečně omezené možnosti.

Myslíte, že vás to v kampani poškozuje?

Myslím, že ne. Postupovala jsem tak, jak jsem měla. Byla jsem hajná, co chytila pytláka. Dnes se o tom mluví kvůli tomu, že jsem to nezametla pod koberec.

Anketa

Změnili jste rozhodnutí koho volit kvůli kauzám, kterým někteří kandidáti čelí?
Ano
29 %
Ne
71 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8843 čtenářů.

Den s prezidentským kandidátem: Má věcné argumenty, říkají podporovatelé Nerudové

Prezidentské volby

Prezidentské volby se v ČR konají každých pět let, od roku 2013 se hlava státu volí přímou volbou. V prezidentských volbách 2023 zvítězil generál ve výslužbě Petr Pavel. Příští volby prezidenta proběhnou v roce 2028.

Výběr článků

Načítám